Istoria neștiută a Constanței: Cazino, prima cazemată!

Cazemata de forma trapezoidala, cu doua guri de tragere, una indreptata spre Est, cealalta catre Vest (port). Constructia a fost ridicata in imediata vecinatatea a terasei Cazinoului, facand corp comun cu aceasta.

Considerand arhitectura asemanatoare si elementele comune atat acestui pillbox cat si celor din zona statuii lui Eminescu, putem presupune ca si aceasta a fost ridicata in primavara lui 1944.

La interior, cazemata se prezinta intr-o stare buna de conservare si chiar curatenie; fiind construita deasupra nivelului marii nu a fost afectata de umezeala/inundatii, precum alte pillbox-uri de pe Litoral. Pana si stratul de glet a rezistat trecerii timpului, se observa pe un perete urmele unui dispozitiv de fixare.

Armamanetul, periscopul si tubulatura de ventilatie au fost demontate dupa terminarea razboiului. De atunci, este probabil ca aceasta constructie a fost rareori vizitata.

Accesul se facea printr-una dintre aceste “canalizari”. Din fotografiile prezentand interiorul putem deduce prezenta unui coridor spre Vest (port), asa incat, “canalizarea” indepartata (highlight portocaliu) este, probabil cea prin care se accesa cazemata. Nu se poate exclude nici posibilitatea utilizarii ambelor guri de canalizare ca puncte de acces.

Imagini de ansamblu cu frontul E + S al cazematei, respectiv cel Vestic (observati flansa sistemului de evacuare a gazelor de cordita).

Etichete: