Elicopter SMURD căzut în lacul Siutghiol

Conform România Tv, un elicopter SMURD care efectua o misiune medicală, s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în zona Butoaie. Nu se cunosc detalii despre persoanele care se aflau în elicopter.

Final de operațiuni, pe lacul Siutghiol. Toți cei patru ocupanți ai elicopterului au fost recuperați din apele reci ale lacului, din nefericire, decedați. Cine se face vinovat de moartea acestor oameni care au strigat după ajutor, în van, mai bine de 20 de minute, la doar 300 de metri de mal?

UPDATE. Am asistat timp de mai multe ore la operațiunile de salvare de pe malul lacului Siutghiol. Puse cap la cap, lucrurile au stat în felul următor:

La ora 16.05 se primește primul apel la 112. Reprezentanții ISU Dobrogea, confirmați de Raed Arafat, spun că au ajuns la fața locului în 15 minute. Martorii însă neagă complet această variantă și spun că primele echipaje au ajuns după mai bine de 40 de minute, după ce în primă fază au oprit pe pontonul de la Cazino deși accidentul se produsese în zona Butoaie.

Mărturiile celor prezenți la fața locului te îngrozesc. ”Barca a ajuns acolo tractată de a doua mașina de pompieri, pe peridoc. Nu avea motor. A venit motorul cu urmatoarea masina.Apoi au descoperit ca nu pot deschide niste sertare de pe lateralele masinii de interventie, pentru ca nu aveau nu stiu ce chei. Au incercat sa forteze sertarele alea cu o ranga si n-au reusit. In tot timpul asta, cei 5-6 muncitori de pe bloc strigau la ei, sa plece, fie doar cu vaslele.”, spune jurnalistul Sebi Pătrunjei. 

Gheorghe Iorov, fostul politician, care locuiește chiar pe malul lacului, spune că timp de mai multe minute, oamenii din elicopter au strigat după ajutor. ”Elicopterul s-a lăsat jos, spre apă, iar apoi a părut că vrea să plece din nou. Din nefericire, când a lovit apa, s-a dat peste cap și s-a rupt. S-a dus la fund foarte repede și abia după câteva minute au început să iasă la suprafață bucăți din el. Oamenii se agățaseră de ele și strigau să-i ajutăm, că îngheață. Echipele de ajutor au ajuns aici târziu, după 40 de minute”, povestește Iorov.

Prima găsită, la mai bine de 50 de minute după accident, a fost Laura Vizitiu, medic la SCJU Constanța. A fost resuscitată de un subofițer ISU, încă din barcă. Tânăra de 38 de ani avea un copil de 9 ani. Raed Arafat a anunțat decesul doctoriței, puțin după miezul nopții.

Târziu, în noapte, după căutări haotice, făcute pe pipăite, fără sonare, au fost găsite încă două persoane. Copilotul, Ginel Crăcănel, a fost scos din apă fără semne vitale, în hipotermie severă, dar conform protocolului a fost dus la spital, pentru a se încerca resuscitarea. Raed Arafat, prezent la fața locului, a declarat că o a treia victimă a fost găsită, urmând să fie adusă la mal.

În elicopter se mai aflau asistenta Camelia Gabriela Harton și pilotul Petre Cătuneanu. Povestea de viață a tinerei asistente, spusă de vărul ei, te înfioară. După o primă căsnicie în care și-a pierdut soțul, fiind nevoită să-și crească fetița mai mult singură, tânăra își găsise din nou dragostea și aflase chiar astăzi ca va fi din nou mamă.

Impresia generală, de la fața locului, este că echipele prezente nu beneficiază de dotări moderne, pentru a interveni în cel mai rapid mod posibil. Am văzut mașini ale armatei de tip DAC, bărci de agrement care păreau luate din Cișmigiu și multe alte echipamente, demne de anii 80. În opinia noastră, conducerea ISU Dobrogea ar trebui să-și prezinte demisia, pentru modul defectuos în care s-a început această operațiune de salvare. 

Știrea inițială.

Conform România Tv, un elicopter SMURD care efectua o misiune medicală, s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în zona Butoaie. Nu se cunosc detalii despre persoanele care se aflau în elicopter. Vom reveni.

Patru persoane se aflau în elicopterul prăbușit, care fusese solicitat pentru o intervenție medicală la Tulcea. În aceste momente, echipele pompierilor intervin pe lac, elicopterul fiind scufundat. O doctoriță a fost adusă la mal, aflându-se în stop cardiorespirator. Medicii se luptă pentru viața ei. Celelalte persoane sunt încă dispărute.

Doctorița Laura Vizitiu a fost resuscitată și se află în acest moment în drum spre spital. Din nefericire, celelalte trei persoane sunt încă sub apă.

Nicușor Constantinescu a declarat pentru B1 Tv că în opinia sa vina este a piloților, care nu ar fi apucat să învețe cum se pilotează acest tip de elicopter, cumpărat recent de Consiliul Județean. Președintele CJC a fost contrat dur de piloții SMURD ce se aflau în direct pentru B1, care au explicat că piloții aflați la bord aveau sute de ore de zbor pe elicoptere de acest tip.