Încă din 30 ianuarie, OMS a decretat "Urgență Globală" legat de Covid-19. Ce a făcut Europa?

Pe data de 23 ianuarie 2020, cotidianul american New York Times susținea că în „ciuda răspândirii epidemiei de Coronavirus în China, pentru moment celelalte state ale lumii nu par afectate” motiv pentru care nici „Organizația Mondială a Sănătății nu a decretat încă starea de Urgență Globală”

După încă 7 zile, pe 30 ianuarie, interval în care nu știm ce s-a întâmplat în birourile OMS, presa americană informa cu litere mari că Organizația Mondială a Sănătății spune că avem URGENȚĂ GLOBALĂ!

Întâmplător sau nu, anunțul a venit la câteva ore după ce Statele Unite ale Americii anunțaseră înregistrarea primul caz de Covid-19 cu transmitere de la om la om:

“Organizația Mondială a Sănătății susține că acest virus cu transmitere rapidă, care a infectat peste 8200 de persoane din întreaga lume, reprezintă o urgență de sănătate globală – o apreciere destul de rară a OMS, prin care se încearcă mobilizarea financiară și politică internațională pentru stoparea focarului.

Această știre a fost transmisă imediat de cele mai importante canale și publicații media din lume, și totuși nu s-a întâmplat mare lucru.

A fost nevoie să mai treacă încă vreo 40 de zile pentru ca Europa și SUA să reacționeze, și să înceapă să adopte măsuri pentru prevenirea răspândirii.

S-a pierdut astfel un timp deosebit de prețios, pe care acum nu-l mai putem recupera, cel puțin din perspectiva deceselor cauzate de infectarea cu noul virus în statele europene.

Etichete: