Franța și Germania acuză SUA că "PIRATEAZĂ" stocurile de măști destinate Europei

Lipsa echipamentelor de protecție împotriva pandemiei de Covid-19 alimentează tensiunile între vechii parteneri transatlantici, autoritățile din Franța și Germania acuzând, fără să dea nume, că anumiți americani folosesc metode lipsite de etică pentru a obține măști sanitare.

Ministrul de interne al Germaniei, a acuză Statele Unite ale Americii că au confiscat 200.000 de măști de protecție ale unui producător american, în timp ce acestea se aflau în tranzit prin Bangkok.

A fost vorba de un transport de măști produse de compania 3M, destinate Germaniei, dar care au fost devitate spre Tailanda iar de aici livrate SUA.

În spatele acestei întâmplări halucinante s-ar afla un ordin al președintelui american Donald Trump, care a invocat joi Legea de producție pentru apărare, prin care a forțat compania 3M cu sediul central în Minnesota, să acorde prioritate fabricării de echipamente pentru piața americană.

La rândul lor, oficialii francezi au acuzat că anumiți cetățeni americani, fără să dea nume, supralicitează direct la producătorii din China și deturnează comenzile altor state europene.

În fața acestui val de acuzații, ambasada americană la Paris a ținut să excludă implicarea guvernului federal în asemenea practici. Totuși, nu a existat o reacție imediată, așa cum era de așteptat, din partea Casei Albe sau a Departamentului de Stat (ministerul american de externe).

„Considerăm acest fenomen drept un act de piraterie modernă”, a spus ministrul de interne al Germaniei, Andreas Geisel. „Nu poți acționa într-un asemenea mod printre partenerii transatlantici. Aceste metode sălbatice din vest nu pot domina, chiar și într-o perioadă de criză globală. "

Cu sute de cetățeni care mor zilnic, aceste incidente scot în evidența mai mult decât oricând neîncrederea persistentă dintre Europa și Statele Unite ale Americii. Iar asta riscă să deturneze efortul colectiv transatlantic de combaterea a pandemiei dar și a efectelor economice. 

În aceste momente critice, europenii analizează mai atent sprijinul primit din partea Federației Ruse și a Chinei, chiar dacă se întreabă adesea care sunt costurile ascunse ale acestei generozități.