Șapte senatori americani cer anchetarea Organizației Mondiale a Sănătății pe tema Coronavirus

  • Șapte senatori republicani solicită să le fie pusă la dispoziție corespondența dintre Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile chineze, din intervalul 1 octombrie - 12 martie.
  • Conducerea OMS a respins acuzațiile venite din zona politică americană potrivit cărora ar fi acționat prea lent, minimizând amenințarea Covid-19 pentru a proteja interesele Beijing-ului.

Un grup de senatori americani a trimis o notificare Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cerându-i să predea înregistrările interne și corespondența cu privire la izbucnirea focarului de Coronavirus, aceasta fiind ultima mutare dintr-un lung șir de acțiuni similare inițiate de republicani, care acuză că OMS-ul se află sub papucul Chinei.

În documentul trimis marți șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, senatorii americani conduși de Rick Scott din Florida și Ron Johnson din Wisconsin au acuzat agenția de "mușamalizare" cu privire la amenințarea reală legată de noul Coronavirus.

Așa cum era de așteptat, s-a pus din nou în discuție și finanțarea acordată de SUA a agenției pentru sănătate a ONU - o temă lansată în urmă cu o săptămână chiar de către președintele Trump. 

Solicitând răspunsuri în numele „contribuabililor americani”, documentul în cazuă pretinde ca Tedros să furnizeze toate „înregistrările electronice, e-mailurile, hard disk-urile și mesajele text” ale conducerii OMS, din intervalul 1 octombrie - 12 martie, împreună cu toate schimburile de date dintre OMS și autoritățile chineze pe tema Coronavirus.

Sunt cerute totodată informații legate de modul în care OMS și-a urmat propriile protocoale epidemice pentru tratarea focarului, datele la care a aflat pentru prima dată despre Coronavirus și momentul în care au fost trimiși angajați ai agenției în China pentru a investiga ce se întâmplă acolo.

Nu în ultimul rând, documentul senatorilor amercani mai solicită informații despre compensațiile financiare pe care le primesc liderii OMS, pe lângă salariile de bază.

„Contribuabilii americani merită răspunsuri cu privire la modul în care le sunt cheltuiți banii, și dacă Congresul ar trebui să continue să cheltuiască milioane de dolari în fiecare an pentru a finanța OMS”, se afirmă în documentul citat, semnat de șapte senatori, toți republicani.

Printre semnatari se află și Martha McSally, din Arizona, care la începutul acestei luni i-a cerut demisia lui Tedros pentru modul în care OMS a gestionat criza de sănătate generată de Coronavirus, dar și Todd Young din Indiana, care a solicitat săptămâna trecută ca șeful OMS să depună mărturie în fața sub-comisiei senatoriale americane pentru relații externe.

Senatorii așteaptă un răspuns de la OMS, până pe data de 27 aprilie 2020.