Făgădău e mincinos? Desigur. Ion Stelian și Vergil Chițac sunt cinstiți? Nici vorbă!

De vreo două zile fierbe internetul. Se afirmă, cu voce tare, că Decebal Făgădău a mințit, asumându-și o donație pe care în realitate nu o făcuse el. Primarul e mincinos, strigă contracandidații acestuia, de parcă până acum Făgădău a fost ușă de biserică și brusc, ne-a dezamăgit pe toți, dând dovadă de lipsă de caracter.

Pe site-ul Constanta.ro, noi hoitarii de presă, așa cum ne numea Ion Stelian chiar ieri, am avut încă din 2016 o rubricuță care s-a numit ”Minciunile primarului Făgădău”. Puteți citi cele nouă episoade accesând următorul link: https://constanta.ro/?s=minciuni+fagadau.

La momentul respectiv, însă, pentru opozanții politici n-a fost important că Făgădău mai și minte, pentru că, evident, nu eram în campanie electorală. Acum, înainte cu două, trei luni de alegeri, Ion Stelian și Vergil Chițac urlă ca din gură de șarpe că avem un primar mincinos, agățându-se cu disperare de această întâmplare, pentru că e o ocazie rarisimă de a-l trage în jos pe actualul primar, care, așa cum știe toată lumea, conduce în sondajele de opinie.

Da, Făgădău minte cu zâmbetul pe buze. Știm asta de când îl cunoaștem, și noi și cel mai probabil și constănțenii, ne-am obișnuit cu toții cu această latura a lui. Așa cum la Medgidia oamenii s-au obișnuit cu înjurăturile de birjar venite din partea primarului Vrabie, de exemplu.

Odată recunoscut acest adevăr, că Făgădău mai și minte, se cuvine să ne uităm puțin spre cei care îl acuză.

Vergil Chițac. Intrat în jocul politic cu susținerea mogulului petrolului Gabriel Comănescu. Deși toată lumea știa asta, a mințit din prima zi că abia dacă-l știe pe Comănescu, din vedere. Apoi ne-a mințit că va aduce societatea civilă în Consiliul Local și a uitat-o pe afară, propunând o listă de politicieni. Ne-a mințit că îl urăște pe Mazăre dar și-a ținut sediul de campanie în sediul acestuia pentru ca apoi să aflăm că a primit și donații de la gașca fostului primar corupt. Apoi ne-a mințit că se va bate pentru Constanța din Consiliul Local și a plecat în Parlament unde a inițiat o lege prin care își dădea pensie specială. Doi ani de zile a uitat complet de Constanța, moțăind în frumoasa vilă de la Eforie, pentru ca în apropierea campaniei electorale să redevină brusc un destoinic activist civic, în lupta pentru o Constanța Altfel. Ne-a mințit că urăște PNL, dar s-a întors în partidul respectiv imediat cum a primit ofertă, dând dovadă de un fioros oportunism politic. Prins de păcătosul virus care ne bântuie a îmbolnăvit jumătate de clasă politică și s-a dus răcit tun în mijlocul a 400 de femei, pentru a bifa o ocazie politică, dând dovadă de o iresponsabilitate crasă care putea să omoare oameni. Sosit la spital zâmbind, fără mască și fără izoletă, amiralul de carton ne-a anunțat, prin intermediul familiei, că nu mai prinde dimineața și a cerut prin intermediul Asociației pe care o prezidează, donații pentru Spitalul Municipal. Ieșit din spital ne-a spus haios că n-a avut nici pe dracu și că în spital condițiile sunt excelente. Zile întregi, susținătorii asociației sale au rostogolit un text care spunea, nici mai mult nici mai puțin, că amiralul a fost infectat cu virusul, intenționat, de către mafia locală care a dorit să-l elimine din joc. Nici o secundă amiralul n-a ieșit să spună ”terminați cu prostiile astea”. La fel cum n-a ieșit nici atunci când prietenii săi de la Antena 3 au aruncat pe piață o glumă sinistră, un sondaj care spunea că aproape jumătate din Constănțeni ar vota oricând cu amiralul care urăște izoleta.

Anul trecut, amiralul Chițac completa cu mâna lui o declarație către Agenția de Mediu în care solicita acordul de mediu pentru o pensiune cu trei etaje, ce urma să fie construită la Eforie, o investiție de 400.000 de euro. Când l-am confruntat cu documentele, amiralul a zis că n-are de gând să construiască așa ceva, că n-are bani. De parcă hârtiile le completasem noi, nu dânsul.

Revenind. Este Decebal Făgădău mincinos? Clar! Este Vergil Chițac mincinos? Oho!

Stelian Ion. Alt colecționar de adevăruri trucate care face pe mironosița. Avocat de meserie, e genul de politician care spune adevărul doar când e confruntat cu el. A fost avocatul lui Mazăre, dar a tăcut mâlc. Abia când am publicat, în exclusivitate, știrea, a recunoscut. Dacă nu aflam noi, nu ar fi venit de la el niciodată. Dincolo de faptul că l-a apărat pe primarul corupt în instanță, fapt ce a dus la condamnarea unuia dintre cei mai cinstiți jurnaliști pe care i-a produs țara asta, mai sunt câteva adevăruri pe care Ion Stelian a omis să ni le prezinte. Spre exemplu, faptul că până în 2016 (atât în timp ce Mazăre era la putere, cât și atunci când Decebal Făgădău i-a luat locul), Ion Stelian a fost avocatul RAEDPP Constanța, o instituție aflată în subordinea Primăriei, implicată într-un dosar penal pentru modul în care imobilele pe care le administra au fost vândute către șmecherii vremurilor.

Din postura de avocat al RAEDPP, Ion Stelian primește de la Primăria Constanța o garsonieră în regim ANL. Nu-i place locația, astfel că aceeași instituție îi facilitează un schimb, mutându-l într-o garsonieră pe malul mării și obligând o doamnă, crescută într-o casă de copii și cu un copil minor în creștere, să se mute în locul lui la Poarta 6. Totul, la propunerea oficială a viceprimarului de-atunci, Decebal Făgădău.

Un an mai târziu, Ion Stelian achiziționa, cu bani împrumutați, la jumătate de preț, comparativ cu prețul zonei, garsoniera primită gheșeft de la administrație.

Detalii cu care a trebuit să-l confruntăm noi pe Ion Stelian, acest imaculat al politicii, care merge pe principiul ”hoțul neprins”.

Și în ceea ce-l privește pe Ion Stelian am putea să continuăm la nesfârșit, așa cum putem umple pagini cu minciunile contramiralului (nici măcar nu e amiral) Vergil Chițac.

Considerăm însă că e suficient. Da, primarul în funcție le înflorește de bubuie, dar să nu vină Ion Stelian sau Vergil Chițac să ni-l arate cu degetul, pentru că asta e o insultă adusă oricărui constănțean inteligent. Politicianul clasic, cu care ne-am obișnuit, se îmbolnăvește odată ajuns la putere, dar în acest caz vorbim de doi oameni care mint de rup când încă nici n-au ajuns acolo. Vă dați seama ce se va întâmpla, când vor controla robinetul cu banul public al municipiului?

Ar cam fi cazul să vorbim despre Constanța și despre ce puteți fiecare dintre voi să faceți pentru ea, nu credeți?