Rusia ascunde rata reală a deceselor provocate de Covid-19 și se pregătește de relaxare

După ce pandemia provocată de noul Coronavirus s-a răspândit la nivel mondial, cercetătorii au fost intregați de rata mică a mortalității raportată de Rusia, de aproximativ 13 decese la milionul de locuitori.

Cifra este mult sub media mondială de 36 de decese, mai ales atunci când discutăm despre o țară cu un sistem de sănătate subfinanțat.

Și totuși, datele publicate vineri de conducerea administrației locale din Moscova arată că numărul deceselor din luna aprilie depășește cu 1700 de cazuri media ultimilor cinci ani, raportat la aceeași perioadă.

Această rată a mortalității este cu mult mai mare față de numărul oficial de decese provocate de Covid-19. Cu alte cuvinte, din motive necunoscute încă, Kremlinul preferă să raporteze mai puține decese generate de noul Coronavirus, chiar dacă anul acesta rata generală a mortalității a crescut brusc și fără explicații în Moscova.

O situația similară se petrece și-n țara vecină, Belarus, colo unde regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukaşenko a respins apelurile de intrare în carantină, pe care le-a catalogat drept "frenezie și psihoză." În consecință, Belarusul are declarate doar 10 victime la milionul de cetățeni.

"Cifrele privind mortalitatea din Moscova par a fi mult peste media lunilor aprilie din ultimul deceniu" a afirmat Tatiana N. Mikhailova, cercetător principal la Academia Prezidențială de Economie Națională și Administrație Publică din Moscova.

"Un lucru este sigur: numărul victimelor Covid-19 este probabil de trei ori mai mare față de cifrele oficiale", a spus ea într-un interviu, adăugând că sunt necesare calcule suplimentare pentru a avea cu o cifră ceva mai exactă.

Evident, această imagine intră în contrast direct cu linia impusă până acum de Kremlin. Așa cum obișnuiește, regimul Putin ține să demonstreze că este superior statelor occidentale, fiind în stare să facă orice, inclusiv să măsluiască niște cifre.

Vorbind cu președintele Vladimir Putin, la sfârșitul lunii aprilie, Anna Popova, șefa agenției pentru protecția consumatorilor și bunăstării sociale din Rusia, s-a lăudat că rata mortalității este „printre cele mai scăzute din lume”.

Mai departe, posturile de televiziune deținute de statul rus au transmis permanent despre eforturile depuse și măsurile adoptate pentru combaterea noului Coronavirus, despre care au afirmat că sunt cu mult superioare statelor occidentale.

În acest context deosebit de fluid, chiar ieri, Vladimir Putin a anuțat reîntoarcerea la muncă și încetarea perioadei de carantină, în ciuda faptului că, numărul infecțiilor în Rusia se află pe un trend ascendent.

Vorbind la televiziunea de stat, la scurt timp după ce autoritățile de sănătate raportaseră cea mai mare creștere a infecțiilor într-o singură zi, Putin a recunoscut că pandemia nu a fost încă învinsă, dar a afirmat că este de competența guvernatorilor regionali să decidă ridicarea restricțiilor în teritoriile pe care le administrează.

Rușii urcă vertiginos la numărul de infectări

Rusia a raportat primul său deces provocat de noul Coronavirus pe 19 martie, la Moscova, fiind vorba de o femeie de 79 de ani. Ulterior însă, cauza morții a fost reclasificată, și ștearsă astfel din lista deceselor provocate de Covid-19.

„Pentru majoritatea deceselor, cauza raportată oficial va fi boala organului care a provocat-o”, a spus într-un interviu Aleksei I. Raksha, un expert independent în demografie din Moscova. „Acesta este modul în care sistemul a funcționat mult timp”, a mai adăugat el.

În acest moment Rusia a ajuns locul trei la nivel mondial din perspectiva numărului de infectați, însă pare că-și ține artificial rata deceselor scăzută. Au 232.2443 de persoane infectate, cu câte 10.000 de noi cazuri pe zi, dar o rată a mortaltății de sub 1%.