Oxford Academic: "Lumina soarelui inactivează rapid SARS-CoV-2 aflat pe suprafețe"

Un studiu publicat pe 20 mai de Oxford Academic, în Jurnalul Bolilor Infecțioase, demonstrează că noul coronavirus este inactivat de lumina solară simulată în laborator.

Cercetările realizate până acum au demonstrat că SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe o perioadă lungă de timp, însă doar dacă se află într-un mediu închis.

Studiul de față, demonstrează că radiația solară simulată în laborator inactivează rapid SARS-CoV-2 atunci când virusul se află "suspendat" în mici particule de salivă, sau este așezat pe suprafețe din oțel inoxidabil.

Prin expunere la lumina solară, capacitatea de infectare a virusului a scăzut cu 90% în 6,8 minute, dacă se află în salivă, și în 14,3 minute atunci când se găsește în medii de cultură. 

Cercetătorii au simulat lumina solară specifică solstițiului de vară, la 40 de grade Latitudine Nordică, la nivelul mării, într-o zi senină.

De asemenea, a avut loc o inactivare semnificativă, dar într-un ritm ceva mai lent, la intensități solare mai mici.

În orice caz, prezentul studiu oferă primele dovezi că lumina soarelui poate inactiva rapid SARS-CoV-2 pe suprafețe, ceea ce sugerează că persistența și, ulterior, riscul de expunere, poate varia semnificativ între mediul interior și cel exterior.

În plus, aceste date indică faptul că lumina solară naturală poate avea rolul unui dezinfectant natural pentru materialele neporoase contaminate.

Studiul poate fi accesat AICI