O companie privată a primit dreptul să scoată la suprafață bucăți din epava pachebotului RMS "TITANIC"

Instanța din statul american Virginia, a anulat o decizie judecătorească veche de 20 de ani, care interzicea companiei private "RMS Titanic Inc." să taie bucăți din celebra epavă aflată la 3800 de metri adâncime.

Prin aceasta, tribunalul federal a dat dreptul firme de salvări să secționeze coca epavei RMS "TITANIC" pentru a scoate la suprafață stația de radiotelegrafie "Marconi" aflată încă la bord.

Telegraful - numit de unii "vocea Titanicului" - a devenit foarte apreciat datorită faptului că, așa cum se cunoaște, de la acest aparat au fost transmise ultimele mesaje de pericol și avarie, în fatidica noapte de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce pachebotul a lovit un iceberg în apele Atlanticului de Nord.

Acest echipament de comunicații se afla montat în trei cabine poziționate alăturat, denumite oficii sau camere Marconi, pe cea mai înaltă punte a vaporului.

Pentru a scoate la suprafață stațiile de radiotelegrafie "Marconi" compania de salvare va tăia coca epavei cu ajutorul unui vehicul operat de la distanță (ROV).

Camera Marconi
Camera Marconi

Totodată, prin această noua decizie, instanța din Virginia permite companiei private americane RMS Titanic Inc., să se apuce de treabă, și să extragă de pe epava celebrului pachebot cele mai interesante piese.

În anul 2000, o instanță de judecată interzisese aceleiași firme să se atingă artefactele care încă se mai găsesc pe Titanic. Totuși, diverși specialiști au susținut că dacă nu sunt scoase la suprafață, toate aceste obiecte valoroase se vor pierde sub efectul coroziunii.

"Epava se află într-un stadiu avansat de degradare, chiar lângă camerele Marconi" a declarat Bretton Hunchak, președintele RMS Titanic, Inc., publicației Business Insider. "Principala noastră îngrijorare este că toate aceste piese se vor distruge într-un timp foarte scurt" a mai spus el.

Istoria stațiilor "MARCONI"

Fondată în 1897, numită iniţial The Wireless Telegraph & Signal Company” societatea privată a inventatorului italian Guglielmo Marconi este prima din lume care a implementat comunicaţiile fără fir pe distanţe lungi precum şi transmisiile media.

Guglielmo Marconi - fondatorul companiei MARCONI
Guglielmo Marconi - fondatorul companiei MARCONI

Redenumită în anul 1900 „MARCONI’S Wireless Telegraph Co” Ltd., Londra, această companie a rezistat, în diverse forme de organizare celor două Războaie Mondiale, devenind în etapa 1999-2006, prin asocierea cu „British Aerospace” Plc. (BAE), parte a grupului „BAE Systems.” .

În anul 2006, rămăşiţele acestei societăţi au fost achiziţionate de suedezii de la „Ericsson.”

Dacă până la apariţia comunicaţiilor fără fir, orice ambarcaţiune desprinsă de ţărm era pe cont propriu, la începutul secolului XX aproape toate navele britanice şi italiene fuseseră dotate cu echipament MARCONI, instalat în camere special amenajate.

Aparatura MARCONI era montată la bord doar de către angajaţii companiei „The Marconi International Marine Communication Company” Ltd. Aceştia sunt de fapt şi primii ofiţeri radiotelegrafişti, cunoscuţi atunci ca operatori Marconi”.