Haos în SUA după ce George Floyd a murit în custodia poliției. Trump dă vina pe mișcarea ANTIFA

Valul de proteste se extinde în Statele Unite ale Americii, după ce un cetățean de culoare, George Floyd, a murit luni în custodia poliției. Imaginile filmate cu telefonul, care prezintă modul în care acesta a murit, au făcut înconjurul internetului.

În Minnesota, acolo unde a avut loc tragicul eveniment, de sâmbătă a fost mobilizată Garda Națională.

În cel puțin 75 de orașe au avut loc proteste violente, informează presa americană, iar în mai mult de 20 dintre acestea, primarii le-au cerut locuitorilor să rămână în case. Este pentru prima dată, după 1968 de la asasinarea lui Martin Luther King Jr., când administrațiile locale solicită simultan locuitorilor să nu-și părăsească locuințele din pricina mișcărilor de stradă.

Trupele Gărzii Naționale au fost scoase permanent pe străzile din Atlanta și Minnapolis, în timp ce primarul din California a cerut să se intervină și-n Los Angeles.

Toate aceste evenimente violente se întâmplă după ce, în ultimele doua luni de zile, cetățenii americani au fost obligați să suporte restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus.

În aceste împrejurări, moartea lui George Floyd a produs scâteia noului val de violențe, deoarece a realimentat sentimentele de inegalitate și rele tratamente pe care le acuză foarte mulți membrii ai comunității de culoare din Statele Unite ale Americii.

Protestele s-au extins și-n Europa, în Germania, Londra și Paris, doar că aici mișcările de protest sunt pașnice.

În fața acestor evenimente aparent scăpate de sub control, președintele Donald Trump a postat un mesaj pe Twitter prin care susține că în spatele violențelor se află acțiunile mișcării ANTIFA și stângii radicale.

Donald Trump
Donald Trump