Scandal monstru la platforme: "GSP Offshore a încălcat în mod repetat angajamentele" Angajații sunt în pericol!

Pentru că are de încasat facturi restante în valoare de 3 milioane de Euro, compania portugheză de transport și intervenții aeriene Heliportugal și-a retras elicopterelede care deservesc platformele petroliere din Marea Neagră operate de firma GSP a "mogulului" Gabriel Valentin Comănescu.

Mai mult, portughezii susțin că au fost amenințați ”de la cel mai înalt nivel din GSP” să nu suspende zborurile.

Evident, nici Comănescu n-a stat cu mâinile în sân, și încearcă de câteva zile, prin intermediul presei din București acreditarea ideii că portughezii sunt niște evazioniști. Toate acestea fac parte din "arsenalul" de lucru al mogulului de la Constanța.

Nu întâmplător, și angajații și subcontractorii GSP s-au plâns sistematic că sunt amenințați. Așa lucrează Comănescu!

În disperare de cauză "Federației Sindicatelor Libere Independente Petrol Energie" a trimis presei o notă de protest prin care-și exprimă profunda îngrijorare față de recentele evenimente petrecute la Constanța, între Grup Servicii Petroliere, angajații preluați de această firmă de la OMV Petrom, și subcontractorii pe care GSP uită mai să-i plătească:

”Federația Sindicatelor Libere Independente Petrol – Energie a luat notă cu îngrijorare de situația legată de suspendarea de către contractorul GSP Offshore a transportului aerian către platformele petroliere OMV din Marea Neagră, inclusiv a MEDEVAC. Această situație pune în discuție siguranța, integritatea și chiar viața salariaților în cauză, care acum nu pot fi recuperați de pe platforme, nu beneficiază de evacuarea de urgență care ar putea să le salveze viața în unele cazuri. Practic, avem colegi condamnați la moarte în caz de urgențe medicale.

În plus, în contextul actual al pandemiei COVID-19, lipsa de reacție imediată poate declanșa apariția unui focar cu consecințe deosebit de grave asupra sănătății tuturor angajaților din locație și asupra activității economice realizate în acel punct de lucru.

Din păcate, această problemă nu este singulară. Atitudinea contractorului GSP Offshore, de indiferență și sfidare, manifestată în relațiile comerciale care au dus la această situație, este similară cu modul în care au fost tratate relațiile cu salariații și cu Sindicatul. Este deja de notorietate modul în care societatea a acționat atacând sindicatul și încercând să intimideze membrii și angajații interesați de mișcarea sindicală și de apărarea propriilor drepturi.

Contractorul GSP Offshore a încălcat în mod repetat angajamentele asumate prin contracte, inclusiv prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) aplicabil, refuzând să respecte drepturile salariaților preluați de la OMV Petrom. Este bine-cunoscut că acest contactor a întârziat plata salariilor și a altor drepturi, amânările ajungând la aproape un an de zile, privând astfel fiecare salariat în cauză de sume care ajung la mii de euro. Toate cele amintite mai sus i-a determinat pe oameni să recurgă la gesturi de disperare extremă, precum greva foamei.

Nepăsarea față de drepturile angajaților și modul „original” în care GSP Offshore interpretează prevederile contractelor, inclusiv al CCM aplicabil, nu se opresc doar la întârzierea plății veniturilor cuvenite, ci afectează inclusiv siguranța oamenilor. Un bun exemplu în acest sens, pe lângă suspendarea transportului aerian, este faptul că echipamentele de protecție acordate salariaților nu au fost conforme cu anotimpul pentru care au fost date spre utilizare.

Am semnalat toate aceste probleme și am solicitat implicare și rezolvarea imediată a tuturor disfuncționalităților raportate de membrii noștri față de contracte, inclusiv CCM, atât contractorului, cât și OMV Petrom. Din păcate, la acest moment problemele nu au fost soluționate. Astfel, toate aceste nerespectări ale drepturilor și ale siguranței și sănătății în muncă a membrilor noștri de sindicat ne-a determinat să demarăm de curând procedurile pentru deschiderea unei acțiuni judecătorești menite să asigure implementarea corectă a contractelor și să ofere protecție membrilor noștri de sindicat de pe platforme”.