Vergil Chițac face afirmații care-l trimit în brațele procurorilor pe primarul liberal Mihai Chirică de la Iași

Încep să se adeverească spusele lui Stelian Ion, Vergil Chitac devine încet încet daună totală pentru dreapta din Constanța și îi asigură lui Făgădău câștigarea fără probleme a alegerilor, prin aparițiile  media neinspirate, transmițând mesaje publice lipsite de conținut real, asa cum vom demonstra în continuare. "Soluția aleasă pentru Constanța din partea Partidului Național Liberal este creată în creuzetele de la București. Este o soluție parașutată, care n-a fost agreată foarte tare nici de liberalii constănțeni." Asta spunea Stelian Ion acum cateva zile, și începem sa rezonăm din ce în ce mai mult cu această idee.

Cu două zile în urmă, mult mediatizata apariție a lui Vergil Chitac la postul de televiziune Realitatea Plus s-a transformat într-un delir mediatic, Vergil Chitac ducând o veritabilă luptă cu candidatul Radu Mazare, nu cu candidatul Decebal Făgădău. În mod obsesiv, atat Vergil Chițac, cât și cei prezenți în studio, voiau să-l dea în mod ridicol jos pe Mazăre, care e deja, precum știm, la beci, și sigur la aceste alegeri nu candidează. 

Vergil Chițac a avut doar câteva intervenții in emisiune, intervenții ce au fost de un ridicol absolut. Astfel, în timp ce Vergil Chițac, dădea vina pe administrația Făgădău pentru falimentarea turismului de la malul mării, exact în acele momente Guvernul PNL Orban emitea o hotărâre prin care terasele se închid la orele 23 începând cu data de 1 august. 

De asemenea, Chițac promite transparență totală prin publicarea pe internet a tuturor documentelor care privesc activitatea Primăriei Constanța, în contextul în care USR a publicat de ani de zile aceste documente și chiar și Primăria Constanța a facut de mult timp acest lucru.  

Chiar în prima intervenție pe care o are, amiralul lansează ideea că la Iași prețurile la salubritate sunt de două ori mai mici decât la Constanța. Precum știm și chiar și Vergil Chițac o spune, există o acuzație adusă fostei administrații Mazăre și firmei Polaris, cum că aceasta din urma ar practica prețuri supraevaluate și chiar acum în campanie se face mare tevatură referitor la acest aspect. 

Ce nu știe domnul amiral, profesor, politician sau candidat, este că noi jurnaliștii, curiosi și sceptici în general, raportat la afirmatiile politicienilor, am analizat acest aspect și știm cum stă treaba cu comparația de tarife dintre Iași si Constanța. În urmă cu doi ani am început să ne informăm prin investigații specifice, cu privire la tarifele practicate în țară, văzând acuzațiile aduse firmei Polaris și fostei conduceri a Primăriei Constanța.Poate domnul amiral își aduce aminte că încă de-atunci, criticam vehement modul de lucru al administrației Făgădău, în timp ce domnia sa era foarte ocupat cu legea off shore, dedicată lui Gabriel Comănescu. Ne informăm corect, ca sa putem fi credibili. Acest articol nu servește interesele niciunei părți, ci dorește să clarifice anumite aspecte importante pentru plătitorii de taxe din Constanța. 

Așadar, în data de 11.07.2019, prin adresa 71785, Primarul Iașiului, Mihai Chirica raspunde la o solicitare jurnalistică făcută în baza legii 544/2001. În fapt, i s-a solicitat să transmită tarifele pentru colectarea deșeurilor și măturat manual și mecanizat, pentru a putea fi comparate cu cele ale firmei Polaris din Constanța.

Pentru colectarea deșeurilor colectate în amestec  suma de 14,59 lei/ lună, dacă este persoană neasociată (probabil care nu locuiește în condominiu) și 10,28 lei/lună dacă este persoană asociată (probabil membru al unei asociații de locatari). Analizăm aceste tarife/persoană și comparăm apoi cu tariful perceput de Polaris la Municipiul Constanța. 

În aceeași adresă, Primarul Mihai Chirică ne spune că aceste tarife au fost fundamentate luându-se în calcul că persoanele asociate produc aproximativ 0,53kg gunoi/zi, adică 15,9 kg deșeu/lună și persoanele neasociate produc 0,63 kg deșeu/zi, adică 18,9 kg deșeu/lună Astfel, printr-un simplu calcul matematic, mai exact regula de trei simplă, am calculat prețul pe tonă de deșeu colectat, plecând de la tariful lunar plătit de o persoană, în cele două variante, asociată, neasociată și cantitatea de deșeu produsă tot lunar. 

Domnule Chitac, atentia la noi vă rugăm, ca să întelegeți în ce belea l-ați băgat pe Mihai Chirică, primarului Iașiului și colegul dumneavoastră de partid. 

Astfel, dacă o persoană asociată plătește 10,28 lei pe lună pentru a i se colecta 15,90 kg gunoi, atunci pe regula de trei simplă, prețul pe tonă este de 646,54 lei. Ca să fim corecți, riguroși, spunem că acest preț conține TVA, pe care-l eliminăm și scădem costul de depozitare (luăm în calcul prețul de depozitare de la Constanța de 14 dolari pe tonă și mai scădem și taxa pe economie circulară aferentă anului 2019 care este 30 de lei). Așadar 646,54 lei/tonă fără TVA și fără depozitare și taxa pentru economia circulară, egal 456 lei/tonă. Polaris are un tarife de 162 lei/tonă în contractul cu Primăria Constanța, fără TVA și fără taxa de depozitare și economie circulară inclusă. De trei ori mai scumpă colectarea deșeurilor la Iași decât la Constanța. 

Mergem mai departe si pe acelasi raționament matematic exact calculăm și tariful de colectare deșeuri menajere pentru persoanele neasociate din Iași. Rezultat final 561 lei/tonă, Polaris, tot 162 lei/tonă. 

Domnule Chițac, în timp ce citiți acest material, începeți să scrieți deciziile de demitere a consilierilor dumneavoastră, că abia acum urmează bomba comparativă. 

Din adresa colegului dumneavoastră de partid, Primarul Iașiului Mihai Chirică, rezultă că persoanele juridice plătesc 100,27 lei/mc de deșeuri colectate. Tot în aceeași adresă, în mod transparent, ne spune că în Iași densitatea gunoiului este de 118 kg/mc. 

Începem cu matematica pentru ca să fie exactă treaba. Astfel vrem să aflăm câți metri cubi intră într-o tonă de deșeuri, ca să putem compara cu tariful Polaris pentru persoane juridice, care este de 172 lei/tonă. Împărțim 1000 de kg la 118 și aflăm că intră 8,48 metri cubi într-o tonă de deșeuri. Pe cale de consecință, ca să aflăm prețul pe tonă perceput la persoane juridice, înmulțim 100,27lei/mc cu 8,48 si aflam cifra de 850,29 lei /tonă. Riguroși cum suntem, extragem TVA-ul, scădem tariful de depozitare și economia circulară și ajugem la tariful final de 627,53. Polaris are în Constanța, precum am spus, tarif persoane juridice de 172,49 lei/tonă. De peste 3 până la aproape 4 ori mai scump la Iași decât la Constanța. 

Domnule Chitac, continuăm și analizăm acum tariful de la măturat manual. Aici e mai simplu, nu mai trebuie făcută nicio conversie. 

La Constanța, Polaris are tarif pentru măturat manual 8,88/1000 de metri patrati fără TVA, iar la Iași tariful pentru măturat manual este de 24,57 lei/1000 de metri pătrați cu TVA. Păstrăm rigurozitatea și extragem TVA-ul din tariful de la Iași și rezultă 20,65. Polaris are tarif unic de măturat manual, carosabil și trotuare, 8,88 lei/1000 de metri pătrați.  La Iași la măturat manual trotuare avem 31,63 lei, adică 26,58 lei/mia de metri pătrați fără TVA. De 3 ori mai scump decat tariful Polaris la Constanța. Cu 300% mai scump la Iași acest serviciu decât la Constanța.

Să observăm că prețurile la Iași se mențin pe linie, de trei ori mai mari decât cele percepute de Polaris la Constanța. 

Am descris pe larg calculele matematice, nu pentru candidatul Chițac, care suntem convinși că știe matematică, ci pentru cei care-l consiliază atât de prost, încât îl pun în situația să-și detoneze colegii de partid, candidați la fotoliul de primar.

Domnul Chițac susținea în celebra emisiune că Polaris și Mazăre sunt deja condamnați la fond pentru tarife supraevaluate și că urmează ca în scurt timp să se dea decizia finală de condamnare în acest caz. Oare de unde o avea această informație? Cum poate ști altcineva decât membrii completului de judecată, când și dacă un om va fi condamnat? 

Domnule Chițac, dacă tot sunteți apostolul dreptății, vă solicit public să faceți plângere penală împotriva colegului dumneavostră de partid, Primarul Iașiului, deoarece primăria pe care o conduce a aprobat în 2019 aceste tarife care sunt de trei ori mai mari decât cele ale Polaris și pentru care Polaris a fost condamnat pe fond. Ați creat deja așteptări mari în ceea ce privește demantelarea presupusei mafii de la malul mării, așa că avem pretenția să vă sesizați in baza informațiilor pe care vi le-am pus la dispoziție și să ieșiți public să-l criticați pe Primarul liberal Chirică de la Iași, pentru tarife de 3 ori mai mari decat tarifele „penale” practicate de Polaris în orașul Constanța. 

Dacă autoritațile se vor sesiza cu privire la tarifele de la Iași, având în vedere că deja tarifele de la Constanța, care sunt de trei ori mai mici, sunt deja sub ancheta penală, suntem convinși că domnul Mihai Chirică vă va mulțumi din inimă că l-ați îngropat, juridic vorbind, cu susținerile dumneavoastră în încercarea de a-l da jos pe Mazăre. Da, pe Mazăre, precum am spus mai sus, lupta dumneavoastră pentru fotoliul de primar o duceți, într-un fel absolut ridicol, cu Mazăre. Suntem convinși că pe 27 septembrie vom trage concluzia că Stelian Ion era o variantă mult mai bună, cu șanse mult mai mari, a dreptei constănțene. Ne vine în minte zicala aia cu câinele bătrân, dar nu o mai analizăm, nu are rost.

Referitor la acuzația de tarife supraevaluate, am solicitat reprezentanților companiei Polaris M Holding o opinie, un răspuns la aceste acuzații nefondate. Administratorii companiei nu doresc să comenteze, însă, această situație, preferând să lase justiția să-și urmeze cursul. ”Atât timp cât există un proces pe rol, preferăm să nu comentăm toate acuzațiile care ni se aduc în spațiul public. Avem încredere în justiție și nu considerăm necesar să punem presiune pe judecători în acest moment”, au declarat reprezentanții Polaris.