Putin amenință că intervine în Belarus pentru susținerea dictatorului Lukașenko

Sâmbăta trecută, imediat după ce sondajele exit-poll anunțau că actualul președinte Aleksandr Lukașenko ar fi câștigat din nou alegerile din Belarus, cu peste 80%, pe străzile din Minsk s-au declanșat proteste fără precedent. Mulți susțin că seamănă cu Euromaidanul de la Kiev, din 2013.

Mii de persoane i-au cerut demisia lui Lukașenko, care se află de 26 de ani la putere, și organizarea de noi alegeri în Belarus sub supravegherea unor observatori internaționali.

Poliția a intervenit în forță pentru dispersarea manifestaților folosind toată recuzita din dotare, de la tunuri cu apă, până la arme de foc.

Cel puțin un protestatar a fost împușcat mortal de poliție, tragicul eveniment fiind surprins cu ajutorul telefoanelor mobile. Aceste imagini au făcut înconjurul lumii.

Aproximativ 1000 de persoane au fost reținute și torturate în arestul poliției din Minsk. Din pricina amplificării tensiunilor din stradă, Lukașenko a ordonat eliberarea tuturor persoanelor reținute.

În această săptămână care tocmai se încheie oamenii au ieșit zilnic pe străzi, în Minsk și-n marile orașe, iar pentru azi s-a anunțat cel mai mare miting de protest din istoria Belarusului. Agenția REUTERS estimează că protestele au atras atras undeva la 200.000 de persoane.

Vladimir putin amenință că intervine în Belarus

Tot azi, printr-un comunicat al Kremlin-ului se suține că președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să-i ofere sprijin militar lui Lukașenko, în cazul în care acesta va avea nevoie.  

Dacă până acum nu ne-a lămurit suficient, Putin urăște protestele. Încă de pe vremea când își servea patria ca ofițer KGB la Dresda, în Germania de Est, unde a avut ocazia să privească protestele împotriva imperiului sovietic, Putin a apreciat că mișcările populare sunt aducătoare de instabilitate, violență și, mai rău, pot însemna chiar prăbușirea unui stat.

Acesta a a și fost motivul pentru care, în anul 2005, Putin a numit prăbușirea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică” a Secolului XX.

În urmă cu doi ani, Putin și-a reconfirmat susținerile din trecut, afirmând dacă-i va sta în putere va reface fosta Uniune Sovietică.

Vecinii direcţi ai Belarus, membrii ai UE, Polonia, Lituania şi Letonia insistă asupra repetării scrutinului, evident manipulat, cu participarea unor observatori internaţionali.