Decebal Făgădău se luptă cu mafia Maxi-Taxi. CT BUS a lansat azi un prototip de mini autobuz urban Mercedes

Pe platoul de la Poarta 1 a portului Constanța, primarul Decebal Făgădău a lansat azi noile mini autobuze urbane ale companiei municipale de transport.

Discutăm despre 18 autovehicule marca Mercedes-Benz, echipate cu motoare 2.2 diesel Euro 6, ce urmează să intre în exploatarea CT BUS.

Cu această ocazie se face și ultimul pas pentru eliminarea Grup Media Sud de pe străzile Constanței,  acele "sicrie pe roți" cum le numește chiar primarul Făgădău.

"Sunt convins că operatorii privați nu vor fi foarte fericiți, după ce azi, vor vedea dotările acestui minibus. Vor fi forțați să ofere același raport calitate-preț. Asta înseamnă competiție. Le-am promis în 2016 constănțenilor că vom înlocui sicriile pe roți cu limuzine. Nu a fost ușor" a declarat azi Decebal Făgădău.

CT BUS în cifre

Din datele existente la acest moment, unele prezentate chiar de reprezentanții primăriei, noua companie de transport în comun a Constanței are 400 de angajați, 104 autobuze ISUZU Euro 6 achiziționate în iulie 2018, cele 18 mini autobuze urbane Mercedes-Benz cumpărate în iulie 2020, la care se mai adaugă o parte din flota veche compusă din 183 autobuze MAZ (dotări Euro 2, Euro 3 și Euro 4) din perioada 2001-2008.

În acest moment, majoritatea autobuzelor care acoperă liniile curente fac parte din noul lot de ISUZU, dar în funcție de necesitățile din trafic, o fracție mai este încă deservită de vechile MAZ-uri.

Pe măsură ce parcul auto al CT BUS (fosta RATC) s-a reînoit, vechile autobuze au fost scose din circulație, multe fiind valorificate pe piața liberă.

Pe lângă cele deja enumerate, primăria Constanța mai așteaptă alte 42 de autobuze electrice achiziționate printr-un program guvernamental.

Așa cum se prezintă și-n graficul alăturat, în vara lui 2019, după livrarea celor 104 autobuze ISUZU, peste jumătate, mai exact 53% din flota CT BUS oferea călătorilor locuri în mijloace noi de transport (Euro 6), diferența de 47% fiind în autobuze Euro 4 (majoritatea din generația 2008).

Flota CT BUS (RATC) - 2019
Flota CT BUS (RATC) - 2019

În acest moment, după ce noile mini autobuze Mercedes-Benz vor întra în operare, flota companiei CT BUS va cunoaște o îmbunătățire subtanțială, prin creșterea numărului de locuri, diversificarea liniilor de transport, și eficientizarea costurilor privind consumul de carburant, după cum se prezintă mai jos.

Flota CT BUS (RATC) - în prezent
Flota CT BUS (RATC) - în prezent

Dacă anul viitor vor intra în dotare și cele 42 de autobuze electrice, parcul se va reconfigura, iar un procent însemnat din CT BUS, peste 24%, va deveni ceea ce azi numim "companie verde."

Flota CT BUS - proiecție 2021
Flota CT BUS - proiecție 2021

Prototipului urban Mercedes-Benz achiziționat de CT BUS

Trebuie precizat încă de la început că discutăm despre un prototip, realizat de asocierea Țiriac Auto, C&I, EuroTrans București, Radcom și Mercedes-Benz.

Mercedes - CT BUS Constanta
Mercedes - CT BUS Constanta

Platforma și motorizarea mașinii sunt de producție germană, marca Mercedes-Benz Sprinter 516, Diesel 2.2 Euro 6, cu o cutie automată.

Caroseria este din oțel special inoxidabil și panouri din aluminiu,fiind realizată de compania românească specializată C&I.

Dotările includ instalații de climatizare și încălzire, atât la șefor cât și în partea din spate a autovehicului, iar pentru pasageri s-a avut în vedere dotarea cu tehnologie IT precum router WiFi și porturi USB.

Mercedes - CT BUS Constanta
Mercedes - CT BUS Constanta

Mașina are 28 de locuri, dintre care 10 pe scaun și 18 în picioare, cu rampă de urcare pentru persoanele cu dizabilități, și suporți pentru biciclete. Este luminată cu tehnologie LED și comunică în permanență cu dispeceratul printr-un sistem asigurat de Radcom.

CT BUS devine companie metropolitană

Nu în ultimul rând, primarul Făgădău a ținut să reamintească că actuala companie de transport în comun a municipiului Constanța devine operator metropolitan:

"CT Bus va opera în localitățile limitrofe pe trei axe: pe ruta Năvodari, pe ruta Ovidiu-Mihail Kogălniceanu și pe ruta Cumpăna. La  finalul acestui mandat, împreună cu primarii acestor localități vom duce la bun sfârșit hotărârile de consiliul local" de precizat Făgădău.