Cadoul guvernului PNL pentru Comănescu. GSP va construi pe bani publici o centrală electrică la Halânga

Gabriel Valentin Comănescu, omul din spatele candidatului Vergil Chițac pentru primăria Constanța, tocmai a primit un nou contract de milioane de Euro din partea guvernului PNL prin Ministerul Economiei.

Societatea GSP Power, parte a conglomeratului economic Grup Servicii Petroliere (GSP) administrat de Comănescu, va construi pentru compania de stat Romgaz o nouă centrală electrică la Halânga, lângă Drobeta Turnu-Severin.

Nu se cunosc încă detaliile acestei afaceri pe bani publici, toate informațiile fiind secretizate de Ministerul Economiei.

Surse din piață citate de Economica.Net susțin că este vorba despre o asociere a Romgaz cu firma lui Comănescu, un proiect mixt pentru ridicarea unei centrale de 200 MW (150 MW pe gaze și 50 MW panouri fotovoltaice).

Noua unitate urmează să înlocuiască actuala CET Halânga, care se află în faliment.

CET Halânga
CET Halânga

Despre această afacere, inclusă în strategia de investiții a Romgaz pentru 2015-2025, s-a aflat foarte recent, undeva în luna iunie, atunci când ministrul economiei Virgil Popescu făcea următoarea declarație:

"Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât, această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii.

Prin acest nou concept pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2" declara ministrul Economiei.

Pentru managementul noii sale firme GSP Power, care va funcționa ca o divizie de energie electrică a Grup Servicii Petroliere, Comănescu a angajat-o în luna iunie pe Carmen Neagu – fost consultat pentru dezvoltare la EnergoBit Group din Cluj (desprins din fosta RENEL).

Carmen Neagu - director general GSP Power
Carmen Neagu - director general GSP Power

Comănescu, relații vechi cu Romgaz

Relațiile Romgaz cu grupul GSP administrat de Gabriel Comănescu nu sunt o chetiune recentă. Încă de anul trecut GSP a anunţat semnarea unui contract cu rușii de la Lukoil Overseas Atash BV pentru “servicii integrate de foraj” în perimetrul gazeifer “30 Trident” din Mărea Neagră.

Trident este deținut de filiala românească a subsidiarei Lukoil Olanda (87,8%) în asociere cu Romgaz (12,2%) – cel mai mare producător român de gaze naturale.

În cadrul acestui parteneriat GSP deține poziția de contractor principal, responsabil cu gestionarea operațiunilor de foraj și a serviciilor conexe de logistică și aviație.

Compania Romgaz este deținută în proporție de 70% de statul român, prin departamentul pentru energie al Ministerului Economiei.