Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, folosit de Ludovic Orban ca agent electoral pentru Vergil Chițac

Vorbeam într-un material anterior despre tehnicile securiste de manipulare, pe care echipa de campanie a lui Vergil Chiţac le reînvie, şi dădeam exemplul celor două tombole care l-au promovat în mediul online bine mersi, tombole de care pensionarul de lux s-a dezis ulterior şi le-a aruncat în curtea PSD.

Ei bine, ultimele evenimente ne-au determinat să ne reconsiderăm puţin aprecierile şi să spunem răspicat că minionul lui Comănescu şi echipa lui de pitici de grădină reînvie tehnicile securisto-comuniste de intoxicare şi propagandă. Deci, nu numai securiste, ci şi nesimţit-comuniste.

Cum ne place să justificăm fiecare afirmaţie, haideţi să vă explicăm pe îndelete.

Am studiat cu atenţie pe ce se bazează Vergil Chiţac în această campanie şi am ajuns la un singur răspuns: pe alţii. Fanii candidatului lui Gabriel Comănescu ar sări repede să ne spună, da, pe alţii, adică pe constănţeni, doar că nu, nu este aşa. Singurul constănţean relevant pe care Chiţac se bazează cu adevărat este cel care, până acum, s-a şters de două ori pe picioare cu PNL Constanţa: Gabriel Comănescu.

În rest, îl vedem pe amiralul de carton cum se agaţă, disperat, de imaginea unor lideri care sunt orice altceva, numai constănţeni nu. De pildă, Emil Boc şi Ilie Bolojan, primarii municipiilor Cluj-Napoca şi Oradea. Disperat că nu are ce să arate şi nici cum să îi convingă pe constănţeni că ar putea fi un edil bun, Chiţac se agaţă de imaginea altor primari, într-adevăr, bine cotaţi la nivel naţional. În termeni de campanie electorală această tehnică se numeşte vampirizarea imaginii, adică pensionarul de lux, Vergil Chiţac, suge din încrederea altora. Noi suntem ferm convinşi că dacă Oradea sau Cluj l-ar fi avut pe Mazăre primar vreme de 12 ani, astăzi cele două oraşe ar fi fost praf şi pulbere, cum suntem la fel de convinşi că dacă municipiul nostru drag ar fi avut un primar-prim-ministru şi care să fi pompat sute de milioane de euro în el, altfel ar fi stat astăzi lucrurile. Numai că noi l-am avut pe Mazăre, cel căruia Guvernul PDL i-a blocat toate proiectele, inclusiv Cazinoul, ei l-au avut pe Boc şi Bolojan, cărora Guvernul le-a răsturnat basculanta cu bani în curte.

Pozele cu Boc şi Bolojan fac parte dintr-o categorie aparte de manipulare, ce poate fi rezumată la o întrebare şi un răspuns: „Ce să faci când eşti mic? Te guduri pe lângă aia mari”.

Trecem la tehnicile securisto-nesimţit-comuniste, mai serioase decât trasul în poze. În categoria celor comuniste bifăm vizitele primului-ministru, Ludovic Orban, la Constanţa, două la număr, una în precampanie, alta în plină campanie electorală. Cea din precampanie a avut ca pretext şantierul aferent Cazinoului, iar cea din campanie a fost legată de o investiţie americană.

Ambele fac parte din categoria vizitelor comuniste de lucru, în cadrul cărora tovarăşul Nicolae Ceauşescu, în cazul nostru, Ludovic Orban, însoţit de membrii importanţi a partidului inspectau sau tăiau panglici, toate în scop propagandistic.

În tot acest context maipulativ nu s-a mai văzut că Guvernul PNL nu a avut niciun merit în demararea lucrărilor de consolidare a Cazinoului, acestea fiind rezultatul exclusiv al respingerii contestaţiei formulate de firma Edilclau, şi nici că investiţia americană din judeţ este legată de numele lui Gabriel Comănescu, stăpânul lui Vergil Chiţac.

Nu mai spunem că ştirea zilei ar fi fost că dintre toate restaurantele din Constanţa Orban a ales însereze la Vega, moşia aceluiaşi Gabriel Comănescu. Dar, cum ziceam, tehnicile acestea nu sunt noi, au mai fost folosite cu mult succes vreme de 50 de ani.

Acum, cu Orban ne-am obişnuit, ştim că nu îi aduce niciun vot în plus lui Vergil Chiţac. Şi dacă Orban nu, atunci cine? Păi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman.

Cum?

Tot printr-o băgare în poză.

Mai clar, la finele evenimentului oficial din 17 septembrie, în care a fost anunţată inaugurarea conductei Black Sea Oil&Gas, Ludovic Orban l-a prezentat pe Vergil Chiţac ambasadorului american. Nu am fi ştiut dacă nu am fi găsit o poză pe pagina de facebook a Guvernului României, adică oficială. Nu ştim cum l-a prezentat, probabil „future second time loser”, dar este clar că Zuckerman a fost pus în faţa faptului împlinit şi a fost forţat să joace un rol în campania electorală constănţeană, altfel nu se explică de ce a ţinut primul-ministru ca această poză, care nu avea legătură cu evenimentul în sine, să fie publicată pe pagina Guvernului.

Aceasta nu este nici tehnică securistă, nici comunistă, ci pur şi simplu nesimţită.

Cum să îl implici pe ambasadorul american într-o campanie electorală la nivel local, dar mai ales, cât de prost şi disperat să fii şi să crezi că uite-aşa, dintr-o poză, vine şi un val de voturi? Se pare că foarte.

Acum, dacă au fost în stare să îi facă o cheie lui Zuckerman pentru o poză cu Chiţac, este clar că pentru câştigarea acestor alegeri locale, cel puţin în Constanţa, liberalii de sus şi de jos sunt în stare de absolut orice.

Dacă tot am stabilit acest lucru, nu ar mai trebui să mire pe nimeni nici utilizarea tehnicii securiste de manipulare prin imagini trunchiate; în această categorie intră un filmuleţ rostogolit de televiziunea de buzunar a lui Gabriel Comănescu, din care rezultă că primarul Decebal Făgădău jigneşte un pensionar amărât.

În realitate, vorbim despre un domn, în etate într-adevăr, care s-a prezentat la mai multe şedinţe ale Consiliului Local, a cerut cuvântul şi i s-a acordat de fiecare dată, doar că la fiecare luare de cuvânt, nu a vorbit, ci mai mult a strigat, pe teme diverse. Toţi consilierii, inclusiv cei liberali au vociferat, l-au admonestat, doar că atenţia „regizorului” a fost centrată pe o ieşire a primarul Făgădău.

Noi nu spunem că reacţia lui este normală şi justificată, dar să transformi un individ despre care nu ştim dacă ar trece cu bine un test psihiatric şi pe care inclusiv consilierii liberali l-au luat la mişto, într-un cetăţean umilit doar dintr-o hachiţă a primarului Făgădău, este o tehnică securistă, pe care nu ne aşteptam să o vedem la colegii noştri de la Dobrogea TV. Dar, aşa e când banii mogulului sunt mai importanţi decât profesia de jurnalist.