Proprietarii din zona litorală pot deveni acționari la parcurile eoliene din Marea Neagră - PROIECT DE LEGE

Discutăm despre un proiect de Lege organică dupus la finalul lunii iunie, și care urmează să treacă tacit de Senat peste extact trei zile.

Legea 500/2020 sau o “Propunere Legislativă privind măsurile necesare pentru realizarea de operațiuni pentru exploatarea energiei eoliene offshore” este semnată de un grup de 33 de parlamentari, inițiator fiind cunoscutul deputat PSD Iulian Iancu - specialist în zona de energie.

Proiectul de lege, al cărei draft a fost anunțat prima dată de Profit.ro, vine cu o prevedere inedită, și anume se instituie posibilitatea ca anumite persoane fizice care au proprietăți în zona litorală să devină acționare la companiile care vor dezvolta parcuri eoliene în largul Mării Negre.

Conform textului de lege, pentru viitorii dezvoltatori această prevedere de a ceda o parte din proiect pare a fi o obligație, și nu o chestiune opțională.

 “Proprietarii de parcuri eoliene offshore situate la mai putin de 16 kilometri de linia de coasta sunt obligati sa ofere optiunea de achizitie a 20% din actiunile de proprietate a parcurilor eoliene cetatenilor locali cu reședința la o distanta de 4,5 km de locatia parcului eolian sau cu reședinta intr-o localitate care are linii de coasta la 16 km de locatia parcului eolian. Optiunile de achiziție trebuie oferite dupa acordarea licentei pentru construirea parcului eolian, dar inainte de conectarea la retea a parcului eolian”.

Expunerea de motive nu explică nimic despre utilitatea sau motivele introducerii acestei prevederi, și nici despre motivele stabilirii acelor limite spațiale (4,5 km sau 16 km). Deci, la o primă lectură putem înțelege că anumite persoane fizice vor fi îndreptățite să primească 20% din acțiunile firmelor care vor dezvolta parcuri eoliene offshore, dacă au reședința la 4,5 km de parcul eolian offshore sau în localități situate la 16 km de el.

În Marea Neagră vântul reprezintă viitorul

"Nu există studii făcute până acum și cred că a venit momentul să ne apucăm de treabă pe acest lucru. Eu am fost la câteva conferințe europene și am văzut ce există în Marea Nordului și nu văd de ce potențialul vântului din Marea Neagră nu ar putea fi folosit și pentru producerea de energie electrică în România. Până acum nu am văzut deloc în dezbaterea publică această idee, în condițiile în care există acest potențial. Am putea demara, cu bani europeni, studii privind potențialul eolian din Marea Neagră și am putea instala pe bani europeni", declara în februarie anul acesta, ministrul economiei, Virgil Popescu, la o o conferință despre importanța geostrategică și economică a Mării Negre organizată de publicația Financial Intelligence.

Hidroelectrica va dezvolta parcuri eoliene în Marea Neagră

Și tot anul acesta, în luna mai, compania Hidroelectrica a anunțat că intenționează să investească în parcuri eoliene de 600 MW, dintre care 300 în Marea Neagră care ar urma să fie gata în 2026.

Conform planurilor, Hidroelectrica va pune în funcțiune în 2026 capacități de producere a energiei electrice din surse eoliene off-shore, cu o putere instalată totală de cca. 300 MW.

Valoarea investiției se ridică la 2,88 miliarde de lei, o parte urmând să fie din surse proprii iar diferența din fonduri europene prin schemele de sprijin oferite de Pactul Ecologic European (Green Deal).