Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire: "Germania ezită să implementeze taxa de carbon"

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, susține că Germania se teme să implementeze o taxă de Carbon la granița Uniunii Europene deoarece asta ar putea periclita relațiile comerciale cu China.

“Avem câteve subiecte de dezbatere cu Germania pe teme ecologice la care progresăm destul de bine. Totuși, există altele unde lucrurile se complică” a declarant Bruno Le Maire în timpul unui master class pe tema relațiilor franco-germane, care a avut loc la World Peace Centre, Verdun (Meuse).

„Desigur, în privința taxei pe Carbon care pentru mine este esențială – pentru că este important ca Europa să implementeze rapid o taxă pe Carbon la graniță – prietenii noștri germani sunt mult mai ezitanți” a explicat ministrul francez.

“De ce? Pentru că ei apreciază că aceasta va fi percepută de către China ca o măsură protecționistă, iar China este una dintre cele mai importante piețe de desfacere pentru Germania, și prin urmare germanii sunt mai puțini dispuși, spre deosebire de noi, să accepte o asemenea taxă la frontiere.”

Acestea fiind precizate, Bruno Le Maire  a trecut la al doilea subiect al dezacordului dintre Franța și Germania referitor la producția de Hidrogen de origine nucleară.

“Noi considerăm că dacă producem electricitate în centrale nucleare care nu emit CO2, atunci și Hidrogenul produs prin utilizarea curentului electric din surse nucleare este tot Hidrogen verde, spre deosebire de Hidrogenul gri care încă provine din combustibili fosili, și anume din gaz” a adăugat Bruno Le Maire.

„Aici Germania are o părere ușor diferită de a noastră. Ei spun că Hidrogenul produs din energie nucleară nu este cu adevărat verde pentru că centralele nucleare produc deșeuri periculoase, și dacă există deșeuri nu putem considera această energie drept energie verde”, a detaliat el.

Cu toate acestea, Bruno Le Maire a adăugat că este încrezător în posibilitatea înlăturării acestor obstacole. “Vom continua discuțiile, și vom continua munca. Găsim întotdeauna soluții la sfârșitul zilei între Franța și Germania”, a asigurat acesta.

Un alt anunț important făcut de Bruno Le Maire se referă la încetarea finanțării proiectelor de exploatare a hidrocarburilor.

De anul viitor, Franța nu va mai finanța exploatările de șist, urmând ca din 2025 să fie stopată finanțarea pentru toate celelalte hidrocarburi, gazul fiind ultimul lăsat pe listă și acceptat pentru finanțare până în 2035.