Spitalul Județean Constanța devine unitate Covid? Vizita lui Nelu Tătaru și suplimentarea paturilor

Vizita de azi de la Constanța a ministrului sănătății Nelu Tătaru ar trebui să ne pună pe gânduri.

Înțelegem că există deja o mini-secție în Spitalul Județean Constanța care tratează pacienți infectați cu SARS-Cov-2 dar care mai suferă și de alte afecțiuni ce nu permit transferul acestora către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Cu alte cuvinte, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” poate fi transformat în orice moment în spital Covid.

Spunem în orice moment pentru că, actualul executiv adoptă astfel de decizii peste noapte și fără preaviz. De exemplu, noaptea trecută medicii Spitalului clinic “Sf. Ioan” din București au aflat că trebuie să-și transfere în 12 ore toți bolnavii către alte unități, pentru a face loc persoanelor bolnave de Covid-19. Astfel, într-o singură noapte, în doar câteva ore, Sf. Ioan a devenit spital Covid.

Acesta este contextul vizitei de azi de la Constanța a ministrului sănătății. Însoțit de toate notabilitățile orașului, județului și Partidului Liberal, Nelu Tătaru a ținut să ne anunțe că tocmai a suplimentat numărul de paturi, după cum urmează:

  • 14 paturi de Terapie Intensivă în județean,
  • 12 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu (secție tot a județeanului), și încă
  • 7 la Spitalul din Mangalia.

Ministrul a fost însoțit permanent, inclusiv în momentul în care a dat declarații, de următorii:Mihai Lupu - noul președinte al Consiliului Județean Constanța, Bogdan Huțucă - președintele filialei PNL Constanța, Septimiu Bourceanu - directorul Complexului Balnear Corpore Sano din Techirghiol, și nu în ultimul rând de noul primar Vergil Chițac.

Toate acestea se corelează și cu recentul zvon potrivit căruia, actualul director al Spitalului Județea, Cătălin Grasa, urmează să fie înlocuit cu medicul Prăzaru Marius Dragoș spacialziat fix în terapie intensivă.

“Din evaluarea pe care am făcut-o, la Spitalul Judeţean vom avea o extensie de 14 paturi de Terapie Intensivă, la Spitalul de Pneumoftiziologie încă 12 paturi şi la Spitalul din Mangalia 7 paturi. Deci, pentru regiunea Sud-Est o extensie de 33 de paturi pe care să le avem într-o rezercă în perioada următoare, în funcţie de evoluţie. Nu trebuie să ne lăsăm doar în baza corpului medical, a spitalului şi a paturilor pe care le facem ca extensie. De astăzi, avem 10 paturi aici, în Terapie Intensivă, avem deja 6 paturi la Pneumoftiziologie şi în decurs de două săptămâni, le avem pe toate 12”, a declarat ministrul sănătății Nelu Tătaru.