Redeschiderea piețelor, o măsură populistă, pe linia zădărnicirii combaterii bolilor

Primul lucru pe care l-au făcut chinezii pentru a limita răspânidrea Covid-19 a fost închiderea piețelor și târgurilor.

Toată lumea își amintește probabil că actuala pandemie a avut ca punct primar de răspândire piața de fructe de mare Huanan, din Wuhan.

Guvernul comunist n-a stat la discuții și încă de la începutul lunii ianuarie piața Huanan a fost efectiv sigilată, la modul că nici măcar pe trotuarul de lângă nu mai aveai voie să treci. 

Din investigații ulterioare s-a demonstrat că piețele și transportul în comun, aceste două activități sociale, reprezintă focarele principale de răspândire a pandemiei provocate de noul Coronavirus.

Și astfel, la scurt timp după, guvernul central al Chinei a introdus carantina generală pentru întreaga zonă, Wuhanul fiind închis pentru 76 de zile. Așa s-a ajuns ca pe data de 22 mai întreaga regiune să poată declara Zero noi cazuri de infectare.

De ce trebuie să ținem piețele închise?

Printr-o piață trec zilnic de la sute la mii de persoane, în mod special vârstnici care fac parte exact din categoria de risc maxim atunci când discutăm despre Covid-19.

Comportamentul persoanelor în piață este deasemenea unul riscant din perspectiva răspândirii Coronavirus deoarece mai toată lumea atinge produsele, fie că discutăm de legume sau fructe, în timp ce brânzeturile sunt adesea degustate pe loc de potențialii clienți. Aceste obiceiuri plăcute, unele moștenite și care țin de o anumită cultură și educație, devin deosebit de periculoase în actualul context epidemiologic.

Iar piețele mai au o particulariate față de centrele comerciale de tip hipermarket: sunt locul în care se întâlnesc animalele vii cu cele deja sacrificate, laolaltă cu alte produse, și nu în ultimul rând cu omul. În jurul piețelor putem observa adesea câini fără stăpân, rozătoare, sau păsări de pradă care dau târcoale în căutarea hranei - precum nelipsiții pescăruși.

Ei bine, toate aceste elemente plasează piețele tradiționale în topul listei cu locurile în care noul Coronavirus se răspândește în mod accelerat. Discutăm despre o realitate ce nu poate fi negată. Și indiferent de impactul economic sau de cine ar avea de suferit pentru o perioadă din pricina închiderii acestor zone de desfacere, este mai bine ca piețele să nu funcționeze.

Faptul că imediat după decizia guvernului de a închide piețele, primari precum cel al Constanței sau Brașovului s-au grăbit să anunțe că vor căuta formule prin care să le redeschidă, reprezintă acțiuni populiste și iresponsabile.

Sănătatea publică este o problemă de siguranță națională tot mai greu de gestionat, și orice decizie care poate duce la anularea efectelor benefice datorate închiderii piețelor se înscrie pe linia zădărnicirii și combaterii răspândirii bolilor așa cum este această faptă definită de lege.

Nu poți discuta redeschiderea înainte de închidere, mai ales atunci când ai 5 cazuri de infectare la mia de locuitori.

Din această perspectivă declarațiile primarului Vergil Chițac, ipotetic mânat de bune intenții, devin populiste și periculoase, în primul rând pentru că generează o anumită așteptare din partea comercianților care-și desfășoară activitatea în piețele agroalimentare.

Nu le putem deschide sau reorganiza doar din rațiuni electorale, în timp ce spitalele din Constanța nu mai fac față numărului mare de internări. Ne dorim decimarea populației sau binele comerțului din piețele tradiționale? Și dacă Primăria le-ar reorganiza în exterior, sau în alte zone ale orașului, există vreo autoritate sanitară din România care să ofere garanții că riscul epidemiologic este scăzut?

Etichete: