În timp ce municipiul Constanța e aproape de închidere, primarul Vergil Chițac scoate oamenii în stradă, pentru curățenie

Datele colectate de autorități, în privința numărului de persoane infectate cu CoronaVirus, situează municipiul Constanța în zona roșie, cu o incidență de 7 la mie. În aceste condiții, pentru a scădea numărul de infectări aflat într-o creștere vertiginoasă, autoritățile sunt obligate să ia măsuri pentru a reduce la minimum mobilitatea oamenilor. Practic, cetățenii Constanței trebuie să stea cât mai mult în casă, munca trebuie să se desfășoare mai mult online, deplasările limitate la minimum, școala copiilor prin calculator. Știți toate aceste detalii, ne-au fost prezentate în mod detaliat în repetate rânduri. 

O singură persoană pare că nu pricepe nimic din toate aceste măsuri. Ne referim la primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. În plină pandemie, acesta anunță că scoate pe toată lumea la curățenie generală. O fi orașul mizerabil, nu contestăm această realitate, dar oare chiar e nevoie să scoți toți angajații în stradă la curățenie, de dragul imaginii? Pentru că în aceste condiții nu putem vorbi decât de o fugă disperată după imagine și notorietate. Iată ce ne anunță primarul Vergil Chițac: 

Mâine începe curățenia generală a orașului! Niciun detaliu nu va fi omis, nicio zonă nu va fi trecută cu vederea și zeci de oameni vor acționa.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Am solicitat rapoarte privind numărul amenzilor acordate în ultimii ani, precum și o acțiune a poliției locale pentru a determina principalele focare în vederea începerii unei curățenii generale a orașului. Situația trebuie să se schimbe radical, iar acest lucru se va întâmpla prin cooperarea dintre municipalitate, firma de salubrizare, organele de control și cetățeni.”

Municipiul Constanța este împărțit în 7 zone în care echipele de curățenie acționează succesiv. Prima zonă de intervenție este delimitată de bulevardele Lăpușneanu, Tomis, Mamaia și străzile Mihai Eminescu, Bucovinei și Lebedei incluzând Portul Tomis și Piața Ovidiu.

Participă Primăria Constanța, prin Direcția Gestionare Servicii Publice și Direcția Generală Poliția Locală, operatorul de salubrizare, firmele care au contract de întreținere a spațiilor verzi, precum și persoanele care beneficiază de venitul minim garantat.

Pe lângă curățenia stradală, măturarea, spălarea și dezinfectarea trotuarelor și a carosabilului, aspirarea frunzelor, igienizarea piețelor agroalimentare și a platformelor de deșeuri, echipele vor curăța și mobilerul urban.

De asemenea, se vor executa lucrări de toaletare și corecție a arborilor acolo unde situația o impune. Igienizate vor fi și toate locurile de joacă și parcurile din oraș.

Polițiștii locali vor verifica și organizările de șantier – împrejmuirea suprafeței, existența rampei pentru curățarea roților autovehiculelor care părăsesc șantierul sau existența locurilor de depozitare a deșeurilor inerte, dar și dacă instituțiile publice și firmele private respectă curățenia.

Meritam un oraș curat, verde, sănătos, dar numai printr-un efort comun îl putem avea. Păstrați curățenia! Aruncați gunoiul în locurile special amenajate și nu la întâmplare sau pe lângă acestea!”

Oare chiar era momentul pentru o asemenea acțiune, la mijlocul lunii noiembrie, în plină pandemie și într-un context în care incidența cazurilor de covid aproape s-a triplat în două săptămâni? Noi considerăm că primarul dă dovadă, din nou, de inconștiență.