Moșul le-a adus constănțenilor taxe mai mari pentru 2021. Chițac: "toată lumea trebuie să plătească”

Primăria s-a decis să taxeze exemplar tot ce se poate taxa în municipiul Constanța. Toate costurile se majorează pentru: parcări, spații comerciale, impozitul pe autovehicule.

Principiul Chițac: „Toată lumea trebuie să plătească”

Legat de parcări, echipa condusă de Vergil Chițac lucrează în prezent la un nou regulament pornind de la principiul că  „toată lumea trebuie să plătească” indiferent unde parchează în oraș. Mai simplu spus, dacă ai mașină o să plătești în mod obligatoriu abonament pentru parcare.

Încă nu s-a stabilit care va fi costul unui abonament anual. Totuși, strict informativ, Horia Constantinescu a afirmat că Primăria se gândește la o sumă cuprinsă între 200 și 240 de lei pe an pentru fiecare mașină în parte.

Practic, discutăm despre un abonament anual obligatoriu pentru orice posesor de autovehicul, cât timp fiecare trebuie să-și parcheze undeva mașina, pe raza municipiului Constanța. Dar chiar și așa, parcarea rezidențială (cea din spatele blocului) nu va fi valabilă 24 de ore din 24, ci va putea fi ocupată doar într-un anumit interval orar, dar nu ziua, când se presupune că șoferul folosește mașina.

În plus, acolo unde sunt mai multe cereri decât locuri de parcare disponibile, Primăria se gândește la varianta organizării unor licitații. Dacă nu-ți permiți să licitezi vei merge mai mult pe jos, a afirmat Horia Constantinescu, şeful Serviciului Spaţii Verzi al Primăriei Constanța.

Adică o să plătim abonament pentru un an întreg, acolo unde este cazul vom licita pentru locurile de parcare, iar primăria nu doar că nu se obligă să ne asigure parcarea, ba mai mult ne obligă se eliberăm locurile pe timpul zilei.

Prin intermediul acestei noi taxe de parcare primăria intenționează să mai strângă de la cetățeni aproape 30 de milioane de lei, în anul 2021 (aproximativ 6,1 milioane de Euro).

Ai un spațiu comercial și nu este închiriat? Primăria te suprataxează!

Noua administrație locală vrea să taxeze tot ce se poate. În sensul acesta, acum două zile consilierii locali PNL-USR-Plus au votat, în cadrul proiectului privind majorarea taxelor și impozitelor pentru anul fiscal 2021, introducerea unei supraimpozitări pentru clădirile nerezidențiale.  

Este vorba de majorarea cu 50% a impozitului datorat primăriei pentru spațiile care NU SUNT închiriate în primele 11 luni din an.

„Pe bulevardul Tomis, de la Miga până la Lupoaică, sunt peste 10 spații comerciale care sunt închise. Au ziare în geam. Lucrul ăsta se întâmplă pentru că proprietarii nu vor să coboare prețurile de închiriere. Vor să se îmbogățească! Noi vrem să îi obligăm să coboare prețurile la nivelul pieței.

De aceea, am luat decizia de a supraimpozita aceste spații comerciale în condițiile în care nu sunt deschise mai mult de 11 luni pe an. Paradoxal, deși este o măsură nepopulară, ea vine în sprijinul operatorilor econimici, pentru că dacă acolo vom avea activitate asta înseamnă salarii și impozite.“, a explicat Vergil Chițac.

Primarul a mai  adăugat că nivelul estimat al veniturilor suplimentare pe care le vor aduce aceste noi taxe la bugetul local este de 1,5 milioane de lei (aproximativ 300.000 de Euro).

Ai mai multe mașini? Plătești impozite majorate

O altă noutate votată de consilierii PNL-USR-Plus este majorarea cu până la 50% a impozitelor pentru persoanele fizice care dețin mai mult de un mijloc de transport.

„Impozitul pe mijloacele de transport, stabilit în condițiile legii, se majorează în cazul contribuabililor persoane fizice care dețin în folosință două sau mai multe vehicule din cele menționate în art. 470, alin 2, la punctele 1 – 6 (vehicule înmatriculate) din Codul fiscal, după cum urmează:

cu o cotă adițională de 10,4% pentru primul mijloc de transport;

cu o cotă adițională de 20% pentru cel de-al doilea ul mijloc de transport;

cu o cotă adițională de 50% pentru cel de-al treilea mijloc de transport și următoarele”

Prin aplicarea acestui nou sistem de impozitare, primăria intenționează să mai adune la buget în jur de 1,6 milioane de lei anual (aproximativ 320.000 de Euro).

Una peste alta, dacă ținem cont doar de cele prezentate, Vergil Chițac și-a propus să mai adune de la cetățeni aproape 7 milioane de Euro în anul fiscal 2021.