E musai să dispară roata, terasele și panourile. Dar biserica din parcul Casei de Cultură?
-
Dorian Ioan HapurneaPostat: 09.01.2021

De câteva zile, Primăria Constanța duce o luptă surdă împotriva unor obiective din municipiul Constanța. E imperios necesar, spun reprezentanții administrației locale, ca panourile de publicitate, roata panoramică de la poarta 1 și majoritatea teraselor din oraș să dispară. Pentru că, nu-i așa, terasele s-au extins mai mult decât li se dădea voie, roata adusă de Făgădău trebuie să lase locul unui șantier organizat pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare (da, da, nu glumim) iar panourile de publicitate nu mai au autorizație de peste 18 luni.
Desigur, toate aceste probleme s-ar putea rezolva, obiectivele vizate ar putea fi introduse în legalitate, iar organizarea de șantier ar putea fi mutată, dar nu. Fiind vorba de chestiuni apreciate de fosta administrație, intervine gustul răzbunării, așa că nu se caută soluții și se preferă demolarea.
Cu toate acestea, când vine vorba de alte obiective, la fel de sfidătoare pentru ordinea din oraș, măsurile care se aplică par a fi mai blânde, spre deloc. Ne referim, așa cum am spus-o, la ceea ce ar fi trebuit să fie biserica din parcul Casei de Cultură, în realitate, o ruină sinistră, care a distrus un parc superb, care adăpostește de ani de zile doar aurolaci și care distruge prin simpla-i existență toata frumusețea zonei.
Culmea, în anul 2018, chiar Vergil Chițac, actualul primar, în calitatea sa de președinte al asociației Constanța Altfel, a atacat autorizația de construire a clădirii, în fața instanței, proces pe care asociația l-a și câștigat.
Avem, așadar, o clădire care distruge un parc, o clădire care nu-și justifică existența, având în vedere că în acel loc avem de-a face cu două biserici la doar 50 de metri una de alta, dar mai ales, avem de-a face cu o clădire care nu deține autorizație de construcție, iar primarul știe foarte bine lucrul acesta.
Doar că, nu-i așa, acea clădire nu e ridicată pe filiera afacerilor lui Mazăre sau gândită de administrația Făgădău, acea clădire vine din zona alte mafii, conduse de prea înaltul Teodosie. Iar cu acest domn, actualul primar se pare că nu are curaj să se certe.
Oare de ce?
03.10.2019 |
Ora estimata: 9:00 Complet: C4 RECURS Tip solutie: Dispune rejudecarea Solutia pe scurt: Dosar nr. 853/118/2019 Decizia civilă nr. /CA/03.10.2019 Admite recursul. Casează în tot hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: Admite cererea. Suspenda executarea autorizaţiei de construire nr.201/08.09.2019. Obligă intimaţii la plata către recurentă a sumei de 200 lei reprezentând cheltuieli de judecată – taxa timbru – recurs. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi 03.10.2019 Cu opinie separată. Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 03.10.2019. |

Dorian Ioan Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO.