Constanța nu mai are firmă pentru îngrijirea spațiilor verzi. Chițac s-a trezit cu rezilierea pe masă!

Postările primarului Vergil Chițac pe contul personal de Facebook nu mai sunt de mult timp o noutate. În această seară la orele 21, primarul ne-a anunțat că municipiul Constanța a rămas fără serviciile specializate de îngrijire a spațiilor verzi.

Primarul s-a străduit să împacheteze cât mai frumos o informație ce urma să explodeze oricum în spațiul public, și anume că  firma Pomacost a cerut unilateral rezilierea contractului pe care-l avea cu Primăria Constanța.

“M-am pomenit cu o hârtie prin care mi se comunică faptul că se retrag unilateral din contract” spune Vergil Chițac. Ce înseamnă acest lucru? Pur și simplu cei de la Pomacost n-au mai considerat avantajos contractul cu primăria.

Suma încasată de Pomacost în ultimii 5 ani se ridică la 17.389.452,35 lei, ne anunță primarul. Poate părea mult la prima vedere, dar dacă simplificăm, se observă că discutăm despre 58.000 Euro pe lună pentru îngrijirea spațiilor verzi din tot orașul Constanța. Este oare suficient?

Chițac a omis să explice că, de fapt, ambele firme care aveau contract cu primăria și-au cerut rezilierea. Pe lângă Pomacost, și firma Sport Turism SRL reprezentantă de Radu Nicoraș și-a cerut retragerea din contractul cu municipiul Constanța.

Pe scurt, Constanța a rămas fără firme specializate în îngrijirea spațiilor verzi. S-a ajuns în această situație din pricina refuzului administrației de a indexa tarifele actuale, care n-au mai fost mărite de la nivelul anului 2001.

Ei bine primarul a uitat să menționeze aspectele explicate mai sus, dar care sunt esențiale și grăitoare atunci când discutăm despre modul în care înțelege actuala administrație să colaborare cu firmele private.

În finalul postării sale, primarul Vergil Chițac ne asigură, ca de fiecare data, că totul va fi bine! 

Care este adevărul?

Într-o adresă trimisă Primăriei Constanța, în calitate de prestator de servicii de peisagistică, societatea Sport Turism SRL explica următoarele:

"Salariul minim care a fundamentat tarifele aferente prestaíilor (componenta manoperă de 99,9%) a crescut aproximati zece ori. De la un salariu minim de 213,89 lei pe lună / per angajat în anul 2001, s-a ajuns la un cost de 2280 lei pe lună / per angajat în anul 2020. Revizuirile prețului acoperă doar în mică măsură ritmul de creștere al costurilor" explică administratorul firmei, Nicoraș Radu Aurel.

Adresa firmei Sport Turism SRL - Decembrie 2020
Adresa firmei Sport Turism SRL - Decembrie 2020

Postarea primarului Vergil Chițac

"Nu am suportat niciodată minciuna și obrăznicia. Din păcate, în ultima perioadă, mă tot lovesc de asta. Altfel cum aș putea cataloga ce fac cei de la POMACOST? După ce nu am fost de acord cu rezilierea de comun acord a contractului pe care-l avem cu domniile lor pentru întreținerea spațiilor verzi, m-am pomenit cu o hârtie prin care mi se comunică faptul că se retrag unilateral din contract.

Au luat această decizie, după ce noi nu am mai vrut să majorăm valoarea contractului, așa cum au solicitat la negocierile inițiate de primărie. Adică nu am mai fost de acord să căpușeze primăria așa cum au făcut-o timp de 20 de ani.

Nu e de ajuns, oare, că, numai în ultimii 5 ani, au primit 17.389.452, 35 lei de la noi? Nu e de ajuns că, din 2001 de când primăria a încheiat contractul de întreținere a spațiilor verzi cu ei, și-au bătut joc de tot ce înseamnă spațiu verde? Nu e de ajuns că au primit sute, mii de reclamații pentru lucrările de mântuială executate? Știți ce mai făceau? Primeau bani pentru întreținerea unor spații verzi care nu mai existau, care fuseseră distruse, dar care, în actele lor, apăreau ca fiind îngrijite de ei. Iar în 2019 , ca și când nu ar fi fost de ajuns, POMACOST a mai încheiat încă un contract cu Primăria Constanța, de data aceasta pentru tăiere, toaletare și corecție arbori.

Vă asigur, dragii mei, că spațiile verzi din oraș, atâtea câte au mai rămas, vor avea parte de o îngrijire corectă. Prin servicii proprii, vom asigura lucrări eficiente și de calitate.

Și vă mai promit un lucru: Constanța va înverzi! Vom avea în fiecare an noi hectare de parc! Aveți răbdare și încredere!"