Directorul ANR va fi demis pentru că nu este membru USR

Am citit o știre, pe care colegii de la o altă publicație au prezentat-o în exclusivitate. Informația ne spune, în esență, o poveste simplă, românească, pe care însă mi-aș fi dorit să n-o mai întâlnesc, după alegerile de anul trecut. 

Știrea la care fac referire spune că directorul ANR, Cosmin Dumitrache, va fi schimbat din funcție, pentru că postul a căzut în urma negocierilor politice în curtea salvatorilor de la USR.

Pe scurt: directorul ANR va fi demis pentru că nu este membru USR. 

Cum vă sună această frază? 

Nu-l cunosc pe directorul ANR, dar citind CV-ul pe care l-a prezentat, aflu că are 39 de ani, că este navigator de 17 ani, deține brevet de comandant de zece ani de zile. La 25 de ani era deja tată, și colaborator extern al Universității Maritime. În urmă cu patru ani a fost promovat șef de lucrări în cadrul catedrei de navigație. 

A devenit angajat al ANR în urma unui concurs, nu printr-o decizie politică, precum aceasta prin care i se pregătește înlocuirea. 

Fac un exercițiu de imaginație și încerc să mă pun în locul lui. Va trebui să-i explice fiicei, care are deja 14 ani și înțelege lucrurile destul de bine, că nu va mai fi director pentru că nu face parte din USR. Îi va spune cel mai probabil că nu e o dramă și că nimeni nu e director o viață. 

Va fi probabil momentul în care în mintea fiicei sale va încolți ideea ”în țara asta nu mă pot dezvolta”. Și, cel mai probabil, după liceu, va căuta deja variante pentru a studia într-o țară din vest, din care nu va mai reveni niciodată. 

Pare melodramatic, dar așa se întâmplă. E de ajuns un exemplu ca acesta, pentru a ne schimba drumul în viață. 

Și știți ce e cu adevărat dramatic? Că povestea este în curtea unui partid în care românii și-au pus speranța. Un partid pe care l-au votat pentru că l-au încadrat la categoria ”ALTCEVA”.

Nu e foarte mult timp de când domnii de la USR protestau în frig, cerând un alt model politic. O altă abordare. Fără penali. Fără incompetenți. Fără numiri pe criterii politice. 

Astăzi, băieții de la USR au devenit la fel ca frații lor din PNL sau PSD. I-am urmărit cu toții asediind toate funcțiile oferite în Primăria Constanța și consiliile de administrație aferente. I-am văzut devenind miniștri și secretari de stat, iar acum îi vedem trimițând acasă un director de 39 de ani, pentru simplul motiv că nu este unul de-al lor. 

Sloganul PSD și PNL, aceeași mizerie, nu mai este de actualitate. În 2021, el trebuie upgradat la PSD, PNL și USR, aceeași mizerie.