Arhitectul șef al Constanței ne-a numit ”reptile proaste” pentru că l-am întrebat de ce nu-și renovează casa

Fostul arhitect șef al municipiului Constanța, Radu Vânturache, a fost îndelung contestat de actorii politici și de opinia publică, pentru că a autorizat blocuri între case dar mai ales pentru că fusese adus la șefia urbanismului din Primărie de mult hulitul Decebal Făgădău. Înlocuitorul acestuia a sosit la pachet cu un nou arhitect șef, adus direct din Primăria Eforie, pe numele lui Dan Petrică Leu. O alegere complet nefericită, spunem noi, în urma mai multor dialoguri pe care le-am purtat cu acest individ, care ne-a jignit de fiecare dată când l-am abordat. 

Dan Petre Leu a lucrat până de curând ca arhitect șef al Primăriei Eforie dar a fost transferat pe același post la Constanța, după ce Vergil Chițac a câștigat alegerile în orașul nostru. Despre noul arhitect șef al municipiului, apropiații spun că este extrem de tulburat de faptul că la vârsta lui de aproape 50 de ani nu a avut realizări importante, din punct de vedere personal, nici în carieră și nici în viața privată. Ne-am lovit și noi de aceste ”tulburări” de comportament, în momentul în care l-am abordat pe Dan Leu pentru a-l întreba de ce arhitectul șef al municipiului preferă să trăiască într-o ruină de casă, care ar merita o renovare măcar la exterior. 

Casa în care locuiește Dan Leu se află pe o stradă din centrul orașului. Este o casă foarte veche, construită cel mai probabil în anii 30. De altfel, în vecinătatea casei sale se află alte două imobile de o frumusețe rară, construite la 1906, declarate de Ministerul Culturii ”monumente istorice”. 

 

Casa lui Dan Leu, primită ca donație de la mama dânsului, medicul pediatru Elena Leu, zace într-o paragină și o mizerie de nedescris. Inexplicabil pentru un arhitect cu pretenții. Am vrut să știm de ce a ales domnul arhitect șef al municipiului Constanța să lase casa să se transforme într-o ruină, iar răspunsul pe care l-am primit ne-a uluit. 

”))))) pentru ca nu-mi permit altceva )))))))))) desi mi-ari si placea si m-as si pricepe. Superba vila are aproximativ 100mp. Vila inseamna altceva. Asta e doar un rahat de casa constanteana "doua odai pe sala". Cand voi avea timp si chef, va pot preda cateva notiuni elementare de arhitectura, care ar trebui sa tina de cultura generala. Masina HAY din fata e a mea - si ea e in paragina. Atata pot, atata spaga iau. Made myself clear?”

Vă vine să credeți sau nu, acesta este răspunsul pe care l-am primit de la Dan Leu, arhitectul șef al municipiului Constanța. Am aflat astfel că, în opinia dânsului, casele construite de români sunt ”rahaturi”. Iar discuția nu s-a oprit aici. Pentru că i-am reproșat domnului arhitect șef că lasă în paragină o bucățică din istoria orașului Constanța și că își bate joc de un cadou primit de la mama dânsului, domnul arhitect șef ne-a numit ”reptile proaste” și ”skizofrenici”. 

Acesta este omul care decide cine și ce construiește în municipiul Constanța. Omul cu care Vergil Chițac și Felicia Ovanesian au decis să construiască strategia urbanistică a orașului. Dați-ne voie să ne facem cruce. Un asemenea personaj ar trebui demis urgent și trimis să-și rezolve micile conflicte interioare în care se zbate. Dan Leu nu poate fi arhitectul șef al municipiului Constanța, nu pentru că ne-a aruncat nouă cuvinte jignitoare, cât mai ales pentru că un om care crede că o casă românească este un ”rahat”, nu prețuiește istoria acestui oraș. Și cum să prețuiești ceva ce nu respecți? 

Omul lui Vergil Chițac, Dan Leu, ar trebui demis urgent. S-ar putea însă ca amiralul din fruntea Primăriei să-l felicite pentru injuriile aduse jurnaliștilor, pe care chiar domnia sa declara că după alegeri îi va da afară din oraș, după cum bine ne aducem aminte.