Guvernul PNL scoate la vânzare Portul Constanța!

Incredibil, dar adevărat! Guvernul României intenționează să scoată la vânzare acțiuni la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. , la Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime S.A., dar și la celelalte societăți de stat care administrează porturile românești.

Prin vânzarea unor pachete de acțiuni, cabinetul Cîțu intenționează să atragă capital privat, străin sau autohton, în companiile de stat.

Acesta este motivul din pricina căruia, premierul Florin Cîțu a anunțat ieri, că a fost aprobat un proiect de lege care abrogă legea care interzicea până acum vânzarea participațiilor companiilor de stat din România. Este vorba despre legea nr. 173 din 13 august 2020. 

Practic, proiectul de lege inițiat de PSD prin care se interzicea vânzarea de acțiuni la companiile de stat, a fost acum anulat de liberali.

 

"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat, în special, de partea puternică a economiei, de economia privată, proiect de lege care, atunci când a apărut, a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, proiect de lege care a fost aprobat de opoziţia de atunci, o lege care a fost aprobată atunci în Parlamentul României, proiectul de lege de acum abrogă acea lege care suspenda un lucru firesc pentru o economie de piaţă, dreptul companiilor din România, celor unde statul este acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat, să fie capitalizate cu fonduri din sectorul privat. Astăzi reparăm această nedreptate (...). Din primul moment am spus că vom abroga această lege în momentul în care vom prelua guvernarea şi astăzi în şedinţa de guvern a fost aprobat un proiect de lege care abrogă Legea 173 din 2020, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică", a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Proiectul de lege va fi trimis în Parlament spre adoptare

"Este un lucru foarte important, un mesaj clar pentru investitori, atât din România, cât şi din exterior, că acest guvern este un guvern care susţine investiţiile, un guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta şi este un semnal corect", a declarat Cîţu.

Prin Legea 173/2020, Parlamentul a interzis Guvernului, pe o perioadă de doi ani, vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii.

Acționariatul CN APM

În acest moment, C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce un pachet de 20% se află în administrarea Fondul Proprietatea SA (pachet transferat în 2005, tot de liberali).

Avertismentul lui Cîțu din ianuarie

La începutul acestui an, într-un interviu acordat celor de la Radio Guerrilla, premierul Florin Cîțu a declarat că doar așa se poate atrage rapid capital în România. De unde putem deduce că se referea la capital străin, și nu românesc. 

"Vom abroga acea lege, cu totul. (...) Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Şi, mai mult de atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, (...) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem", a explicat Cîţu, pe 14 ianuarie, într-un interviu la Radio Guerrilla.

Etichete: