Constanța va avea autobuze electrice chinezești, cumpărate printr-o firmă românească patronată de israelieni
-
Dorian Ioan HapurneaActualizat: 11.02.2021
În binecunoscutul deja stil, Primăria Constanța și primarul Vergil Chițac ne-au prezentat câteva frânturi de informații despre autobuzele electrice care vor circula în Constanța într-un viitor destul de îndepărtat.
Am văzut, cei interesați, un filmuleț de câteva minute, în care celebra Ani Merlă pasează niște documente către primar și către reprezentanții firmei New Kopel Market. Am înțeles din discuția respectivă că este vorba de autobuze electrice cumpărate cu ajutorul Guvernului. Pentru restul detaliilor a fost nevoie să ”săpăm” un pic.
Așadar, în 2018, la propunerea companiei de Transport CT Bus, reprezentanții Primăriei Constanța au participat într-un proiect finanțat de Guvernul României pentru achiziția de autobuze electrice. Între timp, Guvernul s-a ocupat de partea de achiziție.
Constanța va primi astfel 20 de autobuze electrice. Detaliul pe care nu ni l-a spus nimeni este că acestea sunt fabricate în China. Da, în Constanța vor circula, începând cu anul viitor, 20 de autobuze chinezești marca BYD, de 12 metri lungime.
Printre primii care au testat autobuzele chinezești a fost chiar președintele României, Klaus Iohannis, pe atunci primarul Sibiului.
Autobuzele au o capacitate de 61 de locuri, 25 pe scaun și 36 în picioare. În comparație, autobuzele diesel deja existente au o capacitate de 94 de locuri, 25 de locuri pe scaun și 69 de locuri în picioare, la aceeași lungime, de 12 metri. Diferența o constituie locul în care, la autobuzele electrice, sunt așezate bateriile.
Autobuzul electric BYD are o autonomie de 250 de kilometri între două încărcări. Având în vedere că în Constanța cel mai lung traseu are 30 de kilometri, tur-retur, luând în calcul și faptul că pe traseu vor exista stații de încărcare rapidă, putem spune că autobuzul electric se va descurca liniștit în orașul nostru.
Traseele pe care vor circula electricele
Autobuzele, care vor ajunge în Constanța peste un an, timp în care trebuie să construim stațiile de încărcare pentru ele, vor circula pe următoarele rute: 12 autobuze pe traseul Gară – Sat Vacanță (linia 100), patru autobuze pe traseul 100C, Gară – Carrefour și patru autobuze pe linia 43M – Gară – Vivo.
În cadrul aceluiași proiect, se lucrează deja la achiziția la alte 21 autobuze electrice, mai mici, de 10 metri. Achiziția e în faza de evaluare a ofertelor.
Autobuze chinezești prin firmă israeliană mascată în SRL românesc
Achiziția autobuzelor chinezești intră la capitolul ”învârteală românească”. Așa cum bine a sesizat publicația Ct100.ro încă de ieri, firma care va vinde autobuzele către statul român este un SRL românesc, înființat în 2010 care înregistrează încă de la naștere pierderi după pierderi, dar care iată, în 2021 dă lovitura și vinde Guvernului României autobuze chinezești pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Deși lasă aparența unei firme românești, acționarul unic al companiei New Kopel Car Import SRL este compania israeliană SHLOMO MOTORS LIMITED. Deci banii pe autobuze se duc afară. Nimic nou, ne-am obișnuit.

Dorian Ioan Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO.