Dictatura dinozaurilor. Cum a votat Stroe cu patru mâini pentru a-i face loc lui Ion Dumitrache la conducerea PSD Constanța

Înainte de a intra în detaliile acestui articol, este neapărat necesar să ne întoarcem un pic în trecut. Să parcurgem istoria organizației PSD Constanța din ultimele luni.

Ne mutăm înaintea alegerilor locale. Horia Țuțuianu primește o lovitură sub centură de la Felix Stroe, atunci când organizația decide că omul care va trebui să candideze pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța nu este președintele în funcție ci președintele organizației.

Dacă analizezi atent, acea schimbare efectuată într-un moment în care Țuțuianu își plantase deja panouri electorale prin tot județul, era o schimbare cu bătaie lungă.

Mai mult ca sigur că Horia Țuțuianu nu ar fi câștigat alegerile pentru CJC, dar orice analist politic poate confirma că ar fi obținut liniștit un scor mai bun decât a obținut Felix Stroe.

De asemenea, orice analist poate confirma că prezența în cursa electorală a candidatului Felix Stroe a tras în jos candidatul pentru municipiu, Decebal Făgădău, care ar fi putut câștiga Primăria, dacă nu era nevoit să apară la braț cu Felix Stroe.

Concluzionând, după alegerile locale, două figuri tinere, care puteau emite pretenții pentru viitorul politic al PSD Constanța, Decebal Făgădău și Horia Țuțuianu, au fost compromise.

E greșit să spunem că astfel Stroe și Dumitrache și-au compromis concurența mai tânără? Noi credem că nu.

Să mergem mai departe. Au urmat alegerile parlamentare. Țuțuianu tremură până în ultima secundă pentru un loc de deputat, deși i se promisese senatul, dar primește după îndelungi negocieri locul pe lista de parlamentari. Făgădău, care și-a permis să protesteze în legătură cu modul în care erau aranjate listele, e trimis la plimbare și pleacă din partid, fără ca nimeni să încerce măcar să-l oprească.

Cristina Dumitrache primește un loc pe listă, pentru că e fiica tatălui său, după trei mandate în care activitatea ei în Parlament a fost subțire aproape spre deloc.

Vișan, cel mai activ și apreciat parlamentar PSD Constanța este lăsat pe afară. Stroe se așează primul pe lista senatorilor, deși pierduse lamentabil alegerile.

Pe scurt: tinerii sunt trimiși la plimbare, dinozaurii rămân la putere, PSD Constanța refuză reforma și continuă să trăiască în trecut.

Și acum, revenim în prezent. În locul lui Făgădău la municipiu fusese adus, în postura de șef interimar, Lucian Lungoci, care prinsese in extremis și un post de parlamentar. Se pare însă că a fost cam mult pentru un tânăr, care ar fi putut crește și el ca imagine, lucru nepermis în organizația PSD de la malul mării.

La sfârșitul săptămânii trecut a avut loc o ședință. Lungoci a fost executat, în locul lui a fost votat pentru funcția de președinte al organizației municipale dinozaurul Ion Dumitrache. Acest domn, cândva secretar al Partidului Comunist la Constanța, refuză să se pensioneze și se agață cu disperare de orice funcție îl menține, alături de asociatul Stroe, la conducerea politică a partidului.

Așadar, Făgădău și Vișan executați. Țuțuianu merge pe sârmă, Lungoci scos din joc și cu un viitor incert, dinozaurii Stroe și Dumitrache în continuare la putere.

Vestea rea: în acest fel, li se asigură liberalilor o victorie ușoară pentru alegerile din 2024.

Vestea bună: a fost nevoie ca Felix Stroe să voteze în locul a patru reprezentanți, pentru a-l impune pe prietenul Dumitrache, altfel scorul era mult mai strâns, așadar dictatura dinozaurilor din PSD Constanța e fragilă și are șanse să cadă, în următorii ani.