Constănțenii vor achita 15 lei + TVA pentru ora de parcare în centru!

Noul Regulament de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, se află deja de ceva timp în dezbatere, dar tocmai azi, cu doar două zile înaintea votului, opinia publică are acces și la anexele acestui regulament.

Așa a înețeles actuala administrație să simuleze dezbaterea publică, încercând să treacă pe tăcute un regulament care va genera extrem de multă nemulțumire în rândul locuitorilor orașului Constanța.

Ce prevede noul Regulament?

Cităm din Anexa numărul 2 (CLICK) la Regulament, așa cum apare aceasta în proiectul de HCL pentru aprobarea regulamentului, inițiat de primarul Vergil Chițac, care va intra pe ordinea suplimentară a ședinței Consiliului Local din 26 februarie.

Zona 1 – Adică centrul orașului, unde sunt incluse 24 de mari străzi și bulevarde conform Anexei 1 (CLICK)

  • Parcarea de scurtă durată, de maxim 3 ore fără posibilitatea prelungirii timpului de parcare prin taxare repetată.
  • Tariful de parcare pentru primele 2 ore este de 7 lei/oră+TVA, iar pentru ora a 3-a, tariful este de 15 lei+TVA
  • Abonament instituții publice si de interes public – 208 lei/an
  • Abonament anual pentru riverani persoane fizice, de luni până vineri 15:00-08:00, sâmbătă-duminică și sărbătorile legale – la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice.
  • Preț minim de începere a licitației pentru contracte de închiriere persoane fizice autorizate și juridice ce dețin în proprietate sau folosință spații destinate și utilizate legal pentru activități economice, la nivelul taxei de rezervare loc parcare rezidențial aplicabil persoanelor juridice.

Explicații

Nimeni nu poate staționa într-o parcare din centrul orașului mai mult de 3 ore.

Costul pe oră este cel mai mare de până acum, de 7 lei + TVA, iar asta înseamă că pentru fiecare oră vom achita în total 8.33 lei, însă acest tarif este valabil doar pentru primele 2 ore.

Dacă depășim 2 ore vom achita 15 lei + TVA, adică 17.85 în total.

În schimb, toate instituțiile publice vor beneficia de un tarif preferențial, de numai 208 lei pe an pentru un loc de parcare. Adică angajații instituțiilor publice vor putea parca oricând și oriunde doresc, în Zona 1 a orașului, în baza acestui abonament plătit din bani publici.

Totodată, persoanele care locuiesc în Zona 1 vor fi obligate să achite un abonament anual pentru a beneficia de un loc de parcare.

Iar dacă în zonă își desfășoară activitatea mai multe persoane fizice autorizate (PFA) sau juridice (firme private) care-și doresc același loc de parcare, atunci primăria va organiza licitație publică iar acela care va achita suma cea mai mare urmează să primească locul de parcare dorit.

În noul proiect de regulament, mașinile electrice NU mai sunt scutite de plata parcării și nici cele hibride. Cu alte cuvinte, nu mai este încurajat transportul nepoluant în Constanța.

Dacă vrei să verifici în ce zonă se află locuința ta din perspectiva noului Regulament poți accesa LISTA AICI.

Zona 1 - Care înseamnă restul orașului, dacă excludem zona centrală

Aici tariful pentru 1 oră este  4lei + TVA. Fiecare cetățean care parchează într-o parcare din această categorie va achita în total 4.76 lei.

Plata taxei se realizează prin Parcometru, SMS, sau Aplicație mobilă, de plata Luni – Duminică, pentru intervalul 00:00 - 24:00, pe tot parcursul anului.

Vinieta Albă - Tot pentru această zonă va exista și o Vinietă de culoare albă care va costa 360 lei pe an. Un fel de abonament în baza căruia șoferii ppot utiliza parcările publice din Zona 2 a orașului (așa cum este aceasta definită în Regulament).

Vinieta Albastră de trei tipuri:

  • 1 zi - 25 lei,
  • 1 săptămână - 150 lei,
  • 1 lună - 250 lei

Toți riveranii din Zona 2 vor achita abonament pentru persoane fizice, la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidențiale pentru persoanele fizice.

Acolo unde sunt mai mulți doritori persoane fizice autorizate (PFA) sau juridice, iar locurile de parcare sunt insuficiente, primăria va organiza licitație publică. Evident vor avea de câștigat persoanele care-și permit să achite cea mai mare sumă pentru locul de parcare dorit

Prețul minim de începere a licitației, pentru contractele de închiriere destinate persoane fizice autorizate (PFA) și juridice ce dețin în proprietate sau folosință spații destinate și utilizate legal pentru activități economice, va fi nivelul taxei de rezervare loc parcare rezidențial aplicabil persoanelor juridice.

Cine a gândit acest Regulament?

Regulamentul prezentat a fost realizat de Primăria Constanța, mai exact de Direcției Gestionare Servicii Publice aflată sub coordonarea lui Horia Constantinescu., care este la rândul său în subordinea administratorului public al orașului, Felicia Ovanesia. 

Ulterior, acest proiect a trecut prin Comisiile de specialitate, fiind vorba de: Comisia 1 - Economică, Comisia 3 - Servicii Publice și Comisia 5 - Administrație publică, juridică, ordine publică. 

Proiectul urmează să fie supus votului Consiliului Local în ședința de vineri, 26 februarie 2021.