PSD-istul Ion Dumitrache duce o luptă disperată pentru salubrizarea din Năvodari. Primarul Chelaru, prins între lege și partid

Suntem la un an distanță de momentul în care Primăria Năvodari a scos la licitație serviciul de salubrizare din localitate. În mod normal, procedura ar fi trebuit să fie una cât se poate de simplă și lămurită de mult, dacă la mijloc n-ar fi intervenit un domn influent în politica de la malul mării, care ține neapărat ca interpușii lui să fie cei care pun mâna pe acest contract. O poveste interesantă care ne arată că nu am depășit timpurile în care contractele de achiziție publică erau acordate pe criterii de influență.

Licitație pentru salubrizarea din Năvodari cu trei actori: Polaris, Financiar Urban și o firmă de apartament

În noiembrie 2019, Primăria Năvodari scotea la licitație serviciul de salubrizare din localitate. La licitație s-au înscris compania Polaris, operator cunoscut în zonă și o asociere ciudățică între cel mai mare operator din zona Argeș, Financiar Urban SRL care ar fi putut să participe liniștit de unul singur la licitație, îndeplinind toate criteriile necesare, dar a ales să se asocieze cu o firmă de apartament, înființată chiar în 2019, pe numele ei Salport Midia SRL.

Aici, urmărind povestea, ridici primul semn de întrebare. De ce Salport Midia, când nu era nevoie de firma asta? Puțină răbdare, răspundem imediat.

În a treia zi a lunii martie, 2020, reprezentanții Primăriei Năvodari deschideau ofertele depuse de cele două companii participante la licitație. Oferta cea mai bună a fost depusă de Polaris, cu un preț mai mic cu peste două milioane de euro decât competitorii săi.

Și totuși, Primăria Năvodari a refuzat, fără explicații, vreme de aproape șapte luni, să semneze contractul cu câștigătorul. Iar când în final, în prag de alegeri, a decis că nu mai poate amâna finalul procedurii, din partea asocierii de firme care a pierdut au început să curgă contestațiile. De ce? Pentru că în spatele companiei de apartament se află unul dintre cei mai influenți oameni politici din județul Constanța, Ion Dumitrache, vicepreședintele PSD Constanța, tată de parlamentar și asociat de-o viață cu mult mai cunoscutul Felix Stroe, șef de organizație de partid. Dovezile sunt irefutabile. Haideți să vedem.

Salport Midia SRL = Ion Dumitrache

Firma Salport Midia e înființată, printr-o divizare, în iulie 2019, cu doar câteva luni înainte ca Primăria Năvodari să scoată la licitație serviciul de salubrizare. Cineva știa ce urmează și a pregătit o jucărie. Asociat unic și administrator al companiei este Cătălin Turcu, de 47 de ani din Constanța. Firma Salport Midia are ca sediu social adresa ”strada Vârful cu Dor nr 6”. Rețineți această adresă.

Pe Cătălin Turcu l-am identificat rapid, după datele de naștere și firmele în care mai e implicat din postura de angajat. Este vorba de managerul general al Șantierului Naval Midia. Cum ajunge un angajat să dețină o firmă de salubrizare, care să se asocieze cu un operator important din Argeș, pentru a câștiga salubrizarea din Năvodari? Simplu, patronul șantierului Naval Midia și totodată șeful lui Turcu este Ion Dumitrache, vicepreședintele PSD Constanța. Dumitrache nu patronează șantierul pe persoană fizică, ci folosindu-se de o altă societate comercială, în care e asociat unic. Compania care patronează șantierul de la Midia se numește E.T.T Company și are sediul în ”strada Vârful cu Dor nr 6”. Adică la fel ca micuța firmă de salubrizare. E destul de clar? Este.

Mergem mai departe. Asocierea dintre Financiar Urban SRL și Salport Midia SRL, în care firmele implicate dețin procente de 50 % fiecare, are ca împuternicit în fața Primăriei Năvodari pe Marin Ana, născută în 23.07.1974.

Pe Marin Ana am identificat-o în postura de administrator al firmei Duseni Pan CTA SRL, cu sediul în Bulevardul Mamaia 160 (cunoscutul sediu al firmei 2x1 holding). Este vorba de o patiserie din Cumpăna. În prezent, societatea este patronată de Ion Dumitrache, alături de alți doi parteneri de afaceri.

Așadar, reprezentantul asocierii Financiar Urban – Salport Midia, Ana Marin, este tot angajatul lui Ion Dumitrache.

Putem spune fără îndoială că Salport Midia SRL, firma de apartament care dorește să ”curețe” Năvodariul este de fapt Ion Dumitrache, șeful pe linie de partid al primarului Florin Chelaru? Putem. Înțelegem astfel, de ce Primăria a refuzat să semneze contractul, vreme de șapte luni? Cineva, de la partid, ordonase ca acest lucru să se amâne cât mai mult.

Ne aducem aminte că exact în perioada în care Florin Chelaru refuza să semneze contractul pentru că Salport nu câștigase, PSD Constanța îi făcea un mare bine, eliminându-l din partid pe fostul primar Nicolae Matei, care emitea pretenții la o nouă candidatură, situație care îl încurca teribil pe primarul în funcție. O mână spală pe alta, nu-i așa?

Am solicitat un punct de vedere de la reprezentanții Financiar Urban SRL. I-am întrebat cum se justifică asocierea cu o firmuliță de apartament, în condițiile în care puteau participa la licitația de la Năvodari singuri. Reprezentanții companiei au preferat să nu comenteze și au închis telefonul. Un răspuns la care ne așteptam, ce altceva ar fi putut spune?

Patronul firmei Financiar Urban, Gheorghe Văsâi, a fost condamnat la începutul anului 2020, la șase ani de închisoare cu executare, alături de fostul primar al orașului Pitești, Tudor Pendiuc. Procurorii spun că primarul a mutat autobuzele din localitate pe una dintre firmele lui Văsâi, provocând un prejudiciu de peste cinci milioane de euro localității. Soluția nu este definitivă.