Școlile constănțene, politizate. Nora lui Vergil Chițac impusă în nouă consilii de administrație. USR-iștii în restul

Am văzut-o ieri pe Ramona Leonida afirmând public că este membru în Consiliul de Administrație al școlii 37 din Constanța.

Pentru că nu am înțeles cum a ajuns doamna în această postură, pe care o știm drept membru USR, am cerut lămuriri iar răspunsul a fost sec: sunt reprezentantul primarului, prin dispoziția acestuia. 

Abia prin această întâmplare am realizat că primarul a mandatat, conform legii de altfel, câte un reprezentant al său în grădinițele, școlile și unele licee din Constanța.

Dacă Ramona Leonida nu s-ar fi scăpat pe Facebook, n-am fi ”beneficiat” de această informație cel mai probabil niciodată. Pentru că transparență în decizii din partea Primăriei Constanța, ioc! 

Am cerut, așadar, din partea Primăriei Constanța, lista cu domnii și doamnele care au fost trimiși de primarul Vergil Chițac să-l reprezinte pe acesta în Consiliile de Administrație școlare.

De la bun început, facem mențiunea că aceste poziții nu sunt plătite. Nu există, așadar beneficii materiale pentru ele. Oamenii desemnați de primar, însă, au dreptul de veto și pot influența decisiv activitatea școlii sau grădiniței respective, prin votul lor.

Trebuie să înțelegem o situație simplă. În consiliile de administrație se află trei profesori, doi reprezentanți ai Consiliului Local, doi reprezentanți ai părinților și un reprezentant al primarului. Așadar, într-o situație banală în care părinții se aliază cu politicienii, profesorii nu mai pot decide ce se întâmplă în școala lor. Ceea ce înseamnă că în acest moment, consiliile de administrație școlare sunt politizate. Și vă spunem și cum am ajuns la această concluzie. 

Lista pe care am primit-o de la administrația locală, e formată din trei categorii de persoane. Cea mai mare parte a celor trimiși să reprezinte Primăria Constanța sunt chiar angajați ai acestei instituții. În planul doi, pe listă apar o sumedenie de nume care au un singur lucru în comun, sunt membri USR. De ce au dorit USR-iștii să fie prezenți în consiliile de administrație școlare? Probabil din dorința de a aduna cumva voturi, nu credem că-și închipuie cineva altceva.

Și, încă de la prima citire, îți sare în ochi numele Roxana Gheorghe. Care nu e nici membru USR, nici angajat al Primăriei, ci este iubita lui Octavian Chițac, fiul actualului primar.

”Nora” primarului, așa cum o cunoaște toată lumea, a fost desemnată de acesta în nu mai puțin de nouă consilii de administrație. Am încercat să obținem mai multe detalii de la Primăria Constanța legat de rațiunile care au stat în spatele acestor numiri, dar răspunsul a fost sec: ”mai multe detalii legat de acest subiect nu avem”. 

Mai trebuie menționat că Roxana Gheorghe este membru fondator al Asociației Constanța Altfel și că a fost cercetată penal, alături de Vergil Chițac și Felicia Ovanesian pentru că a distribuit știri false în anul 2020, atunci când reprezentanții asociației au spus constănțenilor că soluțiile cu care este dezinfectat orașul omoară păsările. 

De ce a simțit nevoia Vergil Chițac să-și trimită nora în nouă consilii de administrație școlară iar în restul să numească reprezentanți ai USR, putem doar să ghicim. Situația, tranșată în spatele ușilor închise, miroase a negociere politică, iar asta este foarte grav, având în vedere că discutăm despre unitățile școlare ale municipiului Constanța. 

foto deschidere: Vergil Chițac și Roxana Gheorghe, sursă Facebook