Astăzi se votează regulamentul de gospodărire. Horia Constantinescu ne va amenda și dacă respirăm

Primăria Constanța a pus în dezbatere publică, în urmă cu o lună de zile, un regulament care stipulează mai multe obligații atât pentru locuitorii de rând ai orașului, cât și pentru operatorii economici care își desfășoară activitatea în municipiu.

Regulamentul, despre care sursele noastre spun că e pus în operă tot de Horia Constantinescu, prevede faptul că putem fi amendați pentru aproape orice facem în oraș, de la aruncat o țigară pe jos până la ”pus hainele la uscat în afara apartamentului” sau ”grădini de zarzavat în vecinătatea blocului”.

 

Regulamentul conține și câteva pasaje aberante, care contravin legilor în vigoare, dar asta nu poate să ne mai mire. În orice caz, acest regulament pare menit să-i ofere directorului Horia Constantinescu posibilitatea de a ne amenda la orice pas.

Haideți să luăm pe rând câteva pasaje, pentru a înțelege ce vom fi obligați să facem de azi încolo, dacă acest regulament este votat de consilierii locali.

Articolul 5, capitolul 3.

Instituțiile publice, asociațiile de proprietari și persoanele fizice sau juridice au următoarele obligații.

  • Să efectueze lucrările de întreținere și curățenie a imobilelor aflate în proprietate sau folosință, precum și a împrejmuirilor acestora.
  • Să asigure curățenia trotuarelor din dreptul imobilelor pe care le dețin, a locurilor de parcare pe care le folosesc și a spațiilor verzi existente din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc. Perimetrul aflat în întreținerea asociațiilor de proprietari/operatori economici, îl reprezintă suprafața de spațiu verde tangentă imobilului aflat în proprietatea sau folosința acestora până la intersecția cu un trotuar, alee, stradă, bulevard. Limita de demarcație o reprezintă jumătatea distantei dintre blocuri/imobile aparținând unor asociații diferite/operatori economici.
  • Să asigure condiții de igienă, inclusiv prin operațiuni de curățare, dezinsecție, dezinfecție și deratizare, a imobilelor aflate în proprietate sau în folosință, precum și a spațiilor comune din cadrul asociațiilor de proprietari.
  • Să amenajeze rampă pentru curățarea vehiculelor care ies din incinta organizării de șantier și să asigure curăţarea mijloacelor de transport la intrarea acestora pe drumurile publice;
  • Instituțiile publice și persoanele juridice au obligația de a încheia contracte cu prestatori de servicii specializați în colectarea, transportul și eliminarea/valorificarea deșeurilor municipale selective
  • Operatorii economici deținători de active situate pe arterele stradale principale, au obligația ca în perioada 01.12 - 07.01 a fiecărui an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, să amenajeze prin decorare și iluminare vitrinele activelor pe o suprafață de minim 50%. Iluminatul activelor va funcționa cel puțin concomitent cu iluminatul stradal asigurat de administrația publică locală;

Primăria mai stipulează că dacă nu respectăm aceste reguli, poate lua măsuri în locul nostru urmând să ni se trimită nota de plată acasă. Adică, dacă nu ai curățenie în curte, te vei trezi cu lucrătorii Primăriei pe proprietatea personală. Îți vor curăța curtea și vei plăti pentru asta.

Din această porțiune reținem foarte clar o idee: curățenia în cartiere revine în sarcina noastră, sub sancțiunea amenzilor, administrația locală urmând să nu-și mai asume acest rol. Orice asociație va fi obligată să amenajeze spațiile verzi de lângă bloc, sub amenințarea contravenției. La fel, proprietarii de spații comerciale sau birouri vor fi obligați să măture bucata de trotuar aferentă afacerii și mai ales să amenajeze vitrina cu ornamente dedicate sărbătorilor de iarnă, în luna decembrie.

Regulamentul prevede și o serie de măsuri impuse operatorului de salubrizare. Creatorul regulamentului a omis faptul că între Primăria Constanța și firma Polaris M Holding, regulile s-au stipulat printr-un contract semnat între cele două părți și nu pot fi schimbate decât printr-un act adiționat, în niciun caz printr-un regulament de acest gen.

Puteți citi ce aveți voie și ce nu aveți voie să faceți în Constanța, accesând următorul link: http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/de-interes-public---legea-52-2003/transparen%C8%9B%C4%83-decizional%C4%83/binder14a3097718a6065e984ccff0000670d49.pdf?sfvrsn=4