Proprietarii de pe plajă, episodul trei. Vărul lui Stere Hira, asociații Feliciei Ovanesian, Simona Halep și un baștan de presă

Noii șefi ai administrației locale au vorbit despre faptul că o grupare de șmecheri dorește să construiască hoteluri și blocuri pe faleza plajei Modern.

Subiectul, care a suscitat interes, a fost tratat diferit de partidele aflate la cârma orașului Constanța. În timp ce USR-iștii au spus din start că pe acele loturi de teren nu se va construi niciodată, primarul a fost mai rezervat și a admis posibilitatea ca unele construcții să fie ridicate, cu respectarea regulilor de urbanism din zonă.

Nici primarul și nici USR-iștii nu au vorbit însă de o a doua zonă lotizată, pe faleza Constanței, zonă situată de această dată în spatele Spitalului Militar.

În timp ce pe USR-iști nu-i putem acuza decât de neștiință, de cealaltă parte, în tabăra primarului există legături de familie și afaceri, între proprietarii terenurilor și oameni din echipa lui Vergil Chițac.

Echipa Constanta INFO a scos, și de această dată, lista completă a șmecherilor care au lotizat faleza din spatele Spitalului Militar și v-o prezintă astăzi, în exclusivitate.

Primăria a amestecat șmecherii cu cetățenii de onoare

Probabil pentru a da un aspect de legitimitate împărțirii zonei respective, primăria lui Radu Mazăre a cedat o parte din terenuri oferindu-le cetățenilor de onoare ai Constanței.

Astfel, în lista de proprietari am identificat nume precum tenismena Simona Halep, Harry Tavitian, marele cântăreț de jazz, Ion Tițoiu, artist plastic, Rudi Stănescu și Mihai toma, handbaliști precum și Rășanu Nicolae, profesor cercetător (decedat în 2019).

Reținem că aceste terenuri sunt încadrate în categoria „curți construcții”, ceea ce înseamnă că proprietarul, cu respectarea PUZ-ului zonei, poate construi liniștit pe malul mării. Desigur, dacă ne luăm după consilierul USR-ist Mihai Ochiuleț, marea noastră tenismenă, Simona Halep, nu va putea niciodată să-și ridice o casă pe terenul primit de la municipalitate, pentru că nu vor reprezentanții USR s-o lase.

Atunci, poate că ar trebui găsită o soluție pentru acești domni, care au primit terenurile drept răsplată din partea Primăriei, și care află acum că sunt proprietarii unor terenuri pe care nu pot ridica nimic, sau aproape nimic.

Așteptăm, domnule Ochiuleț, să le explicați cetățenilor de onoare ce pot face cu terenurile pe care le dețin pe faleza plajei constănțene.

Giurgiucanu și Costea Mihale, prietenii Feliciei Ovanesian. Tudorel Economu, vărul lui Stere Hira

Depășind proprietățile cetățenilor de onoare, observăm că mai multe loturi din zonă aparțin lui Georgică Giurgiucanu, unul dintre beneficiarii retrocedărilor cu cântec din municipiul Constanța. Giurgiucanu a fost condamnat de altfel în dosarul retrocedărilor, la cinci ani și șase luni de pușcărie.

Dar Giurgiucanu nu este doar unul dintre băieții apropiați de gașca Mazăre, pentru că el a fost, așa cum am mai spus-o, clientul Feliciei Ovanesian, căreia i-a plătit bani grei pentru servicii de avocatură.

În anul 2015, Executorul judecătoresc Rusu Cătălina anunța că scoate la vânzare un teren din Piața Ovidiu, aparținând lui Giurgiucanu, pentru a achita către Felicia Ovanesian o datorie de peste 60.000 de euro reprezentând onorariu avocațial. Așteptăm să ne explice domnișoara Ovanesian, acum city manager al municipiului, ce a prestat pentru Giurgiucanu de s-a ajuns la o asemenea sumă, că parcă n-am văzut avocat atât de scump.

Mergând mai departe, dăm de un alt favorit al grupării Mazăre și, coincidență, al familiei Ovanesian. Este vorba despre Costea Mihale, care deține un lot în această zonă superbă. Costea Mihale este și el un beneficiar des întâlnit al retrocedărilor constănțene, în perioada anilor 2000 fiind chiar asociat cu frații Alexandru și Mihai Mazăre.

Înainte însă de a fi asociat cu frații fostului primar, Costea Mihale a fost asociat cu tatăl Feliciei Ovanesian, alături de care "a evaporat" un vapor. Este vorba de cargoul Câmpia Turzii, pe care Costea Mihale și Hari Ovanesian asociați în firma MV Fast Trans SRL l-au preluat de la Navrom, l-au exploatat cât s-a putut,  iar apoi l-au abandonat într-un port african. O ”afacere” destul de comună pentru șmecherii acelor ani.

Chiar în perioada afacerii amintite, familia Ovanesian s-a mutat dintr-un apartament de trei camere într-o casă de 2000 de mp în care locuiește și astăzi. S-ar putea spune că dintr-un anumit punct de vedere domnișoara City Manager îi datorează lui Costea Mihale cam toată parvenirea ei.

Din lista de proprietari nu lipsește nici vărul lui Stere Hira, celebrul Tudorel Economu. Acesta deține un lot important în zonă, numai bun pentru a ridica un bloc cu vedere la mare. De altfel, Economu nu este doar vărul lui Hira, el fiind clientul Feliciei Ovanesian în mai multe procese pe care le-a derulat chiar cu Primăria Constanța, după ce n-a mai dorit să plătească banii pe care-i datora pentru achiziția unui teren pe malul lacului Siutghiol.

Ne așteptam de la Primăria Constanța, prin noii reprezentanți în frunte cu Vergil Chițac, să ne prezinte lista acestor domni care s-au împroprietărit în buza plajei, atât la Modern cât și în spatele Spitalului Militar.

Înțelegeți acum de ce n-au spus niciun cuvânt despre această poveste? Pentru că în ambele cazuri există legături între șmecheri și noua administrație, simplu.

Vameșul lui Strutinsky, Alain Modrea și un patron de ziar obedient încheie lista

În final, mai sunt două nume care atrag atenția. Unul este Alain Florin Modrea, fostul șef al Vămii Cluj.

Acesta a fost condamnat de judecători la 2,6 ani cu executare pentru luare de mită. Dincolo de aspectele penale, o informație mult mai releventă merită subliniată: domnul în cauză este soțul Adrianei Strutinsky, prima soție a mult mai celebrului fugar Sorin Strutinsky. Ca să vedeți ce mică e lumea! Modrea are și el două loturi aproape de malul mării. E bine.

Misterioasa Diana Cojocaru

Ultimul nume care atrage atenția în lista proprietarilor din zona respectivă este Diana Cojocaru. Un personaj pe care presa de investigație îl caută de ceva vreme, pentru că această domnișoară e la rândul ei beneficiarul unor retrocedări cu cântec în cele mai importante zone ale orașului.

Am mers și noi pe urma acestei domnișoare și ne-am lămurit într-un final despre cine e vorba.

Diana Cojocaru este de fapt persoana care îi reprezintă interesele lui Tiberiu Nemet, cândva politician, apropiat al grupării Mazăre, cândva patron al ziarului Replica.

Tibi Nemet s-a retras de ceva timp din viața publică, preferând să-și deruleze investițiile prin Diana Cojocaru. Subiectul merită ceva atenție, dar este mult prea amplu pentru a fi tratat în câteva rânduri. Din aceste considerente urmează să-l onorăm într-un material separat.