S-a publicat noul regulament. Constanța devine o imensă parcare. Totul se plătește!

Vă mai aduceți aminte că reprezentanții Primăriei Constanța publicaseră, în primă instanță, un regulament al parcărilor incomplet, uitând să urce pe internet și anexele care ne arătau ”frumusețea” regulamentului în toată splendoarea ei? La acel moment s-a dat vina pe oareșce funcționari care au greșit și care vor fi aspru pedepsiți. Evident că nu s-a întâmplat așa.

Iar greșeala, care nu mai pare deloc o greșeală, se repetă și de această dată. Noua formă a regulamentului parcărilor este arătată publicului larg cu doar două zile înainte de ședința de consiliu local în care proiectul va fi supus spre aprobare. O situație aberanta și anormală.

Noul regulament prevede câteva situații care vor scandaliza oamenii iar concluzia e una singura. În Constanța, oriunde vei opri mașina, vei plăti. Până și mașinile hibride au pierdut gratuitatea de care se bucurau, prin proiectul propus de fostul primar, Decebal Făgădău. Administrația Chițac e orientată doar spre mașinile electrice, care au prioritate. În rest, așa cum spuneam, toată lumea va plăti.

Zona 0 – 4 lei pe oră. Poți rămâne parcat fără limită de timp

După ce inițial administrația Chițac, prin vocea lui Horia Constantinescu, ne-a arătat pisica și ne-a amenințat cu un tarif de 15 lei pe oră și o interdicție de a parca mai mult de trei ore, de această dată regulamentul propus pare mai decent, tariful perceput fiind de patru lei ora. De asemenea, limita de trei ore este scoasă din noua formă a regulamentului. Ciudat este că Primăria Constanța a considerat că parcarea verde de la Spitalul Județean e considerată zona 0, deși poate, în sprijinul bolnavilor, condițiile ar fi trebuit să fie mai ”dulci”. Totul pare însă orientat spre bani. Zona 0 este formată din următoarele parcări.

Parcare str. Traian – Curtea de Apel
Parcare str. Traian – Judecătorie – Tribunal – Cercul Militar
Parcare bd. Tomis – Tronsonal Capitol, str. Traian
Parcare Poșta Mare
Parcare Sala Sporturilor
Parcare str. Ștefan cel Mare – zona restaurant Zorile
Parcare Str. Ștefan cel Mare – Beta Caffe
Parcare str. Ștefan cel Mare – CEC Bank
Parcare bd. Ferdinand – zona Grand
Parcare Colegiul Mircea – aleea spre Teatrul Oleg Danovski
Parcare Portul Tomis
Parcare Poarta 1
Parcare str. Termele Romane
Stațiunea Mamaia (între 1 mai – 15 septembrie)
Parcare verde Spitalul Județean Constanța

În toate aceste zone, parcarea va costa 4 lei pe oră. În mandatul lui Decebal Făgădău prețul era undeva la jumătate.

În zona 1, parcarea va costa 3 lei pe oră

Prețul parcării va fi peste cel impus de Făgădău și în aproape tot restul orașului. Vom plăti trei lei pe oră în următoarele zone:

 
În zona 2 și zona 3 vom plăti un leu pe oră. Pentru zona 2, lucrurile stau cam așa: oriunde vei trage pe dreapta lângă trotuar, exceptând zonele 0 și 1, vei plăti 1 leu pe oră parcarea. Zona 3 e reprezentată de parcările de reședință de lângă blocuri. Și aici au intervenit niște reguli noi, care vor pune pe jar mulți constănțeni.

Lângă blocul în care locuiți, veți putea închiria, conform noului regulament, doar un singur loc de parcare per apartament. Și doar dacă nu aveți datorii la SPIT sau la întreținere. Și doar pentru maxim cinci ani. După cinci ani locul devine disponibil și cel mai rapid pune mâna pe el. Se vor închiria printr-o platformă digitală.

În intervalul orar 08.00-16.00, de luni până vineri, locurile de parcare de reședință libere pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului de parcare aplicabil zonei. Adică un leu pe oră.

Urmează să se stabilească o taxă anuală pentru locurile de parcare rezidențiale.

Primele 30 de minute, indiferent de zonă, vor fi gratuite. Va fi de asemenea disponibil un sistem de abonamente.

Zona 0
Abonament: 199 lei/lună, nu include rezervarea unui loc de parcare.
Tichetul de parcare deteriorat/pierdut – 100 lei.

Zona1: Abonamente: pentru instituții publice și societăți comerciale – 199 lei/lună, fără rezervarea locului de parcare. Pentru persoanele fizice, care nu domiciliază în zona1, 499 lei/lună.

Zona2
Primele 30 de minute gratuite, după 30 de minute 1 leu/ora. În zona 2 sunt disponibile următoarele tipuri de abonamente: 1zi – 20 lei, 7 zile – 100 lei, 30 zile – 150 lei, 1 an – 199 lei. Aceste abonamente nu includ rezervarea locului de parcare.