Implicarea Primăriei Constanța în renovarea pasajului de la gară este minimă. Ai lui Chițac ne-au mințit din nou

Am aflat, luni, prin intermediului unui comunicat de presă, că Primăria Constanța, cu ajutorul unor tineri binevoitori, va readuce la viață pasajul de la Gară, urmând ca zona să se transforme într-un loc dedicat activităților culturale. 

Judecând după felul în care a fost structurat comunicatul, poți înțelege ușor că Primăria joacă un rol major în această idee de renovare a pasajului de la gară. Ca de obicei, însă, adevărul e cu totul altul. 

După mulți ani de neglijare, pasajul de la Gară va deveni un punct de atracție în Constanța

Asociindu-se demersului unui grup de tineri entuziaști reuniți în cadrul Asociației CreativePlus și răspunzând pozitiv solicitării de sprijin a acestora, Primăria Municipiului Constanța și SC Confort Urban SRL au semnat un Protocol de colaborare cu Asociația Creative Plus, care are ca    obiectiv transformarea pasajului de la Gară într-un loc sigur care să funcționeze nu doar ca loc de trecere, ci și ca spațiu în care tinerii își pot petrece timpul liber.

Pasajul va fi amenajat pentru desfășurarea periodică de evenimente culturale, educative și sociale printr-o amenajare artistică integrată a acestuia. Transformarea acestui pasaj în spațiu propice pentru desfășurarea de activități educative și culturale impune totodată menținerea pasajului în regim permanent, după încheierea proiectului, ca spațiu curat și funcțional.

Proiectul inițiat de tinerii constănțeni se numește „Underground Art Flipping - pasajul de la Gară“, iar la finalul acestuia pasajul va avea 3 pereți cu artă murală, un perete cu mesaje educative și un loc special amenajat pentru concerte stradale.

Pentru că proiectul de intervenție artistică este complex și ambițios, acesta a fost împărțit în 3 mari categorii, care se vor derula cu respectarea măsurilor de distanțare și de menținere a igienei ce se impun pentru protejarea participanților:

  1. Arta murală (4 pereți) - vor fi realizate mesaje educative pentru dezvoltare durabilă, mesaje pozitive, dar și reguli generale cu tematica reciclare, pentru informarea trecătorilor.
  2. Busking (cântat în stradă) - pentru că există foarte mulți artiști nedescoperiți care au nevoie de oportunități de a ieși la suprafață și de a-și demonstra talentul în arta muzicală, în fiecare lună se va desfășura un concert stradal în care tinerii amatori vor organiza evenimente muzicale și rap battles.
  3. Arta vizuală - Galeriile de artă/expoziție: pasajul are mai multe spații care pot servi ca loc pentru expoziție fotografică și galerii de artă. Locurile respective vor fi amenajate în așa fel încât, lunar, voluntarii proiectului să poată schimba tablourile/fotografiile din vitrine fără a împiedica trecerea prin pasaj.

Inițiativa de amenajare artistică a pasajului de la Gară a generat deja interesul complementar al altor organizații și asociații ale tinerilor din Constanța și din regiune.

Prin implementarea în comun a proiectului, se va crea perspectiva ca pasajul de la Gară să devină, după mulți ani în care acesta a fost evitat de constănțeni din cauza mirosului, a stării de degradare și a aspectului neîngrijit, un punct de atracție în Constanța și totodată un spațiu primitor pentru evenimente artistice și culturale dedicate tinerilor din municipiu.

Acesta este comunicatul trimis de reprezentanții Primăriei. În realitate, vorbim de o idee transformată în proiect european de Irina Molnus și Daria Popa, de la Asociația Creative Plus. 

Asta vara era doar o idee, in toamna a prins forma de proiect, acum este deja santier in pasaj! Corpul European de Solidaritate este suportul, tinerii sunt motorul, eu sunt antrenorul. Iar Primaria s-a lasat convinsa de noi toti.”, spune Irina Molnus, creierul proiectului. 

Așadar, nici vorbă de vreo idee pornită din laboratoarele noii administrații. Este din nou, proiectul altora, cu care Primăria Constanța se laudă. Iar ca să fim mai exacți, așa cum știți că ne place, am solicitat documentele legate de acest proiect, pentru a ne lămuri care este exact implicarea Primăriei Constanța.

În protocolul semnat între Confort Urban, Primăria Constanța și Asociația Creative Plus, se specifică foarte clar că singura obligație a Primăriei constă în lucrări minore prin care ”să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent și să igienizeze locația” în timp ce Confort Urban se obligă să zugrăvească pereții cu alb și să repare balustrada ruptă. 

Acesta este marele proiect complex și ambițios al Primăriei Constanța, care își asumă din nou munca unor tineri frumoși și entuziaști, cărora nici măcar n-a binevoit să le publice numele.