Bogdan Idu (Comvex) și-a cumpărat un mic palat pe malul lacului Siutghiol

Pentru cei mai puțin pasionați de domeniul portuar, Bogdan Idu este fiul răposatului armator Corneliu Idu, cel care la începutul anilor ’90 a fondat grupul de firme Octogon - Idu Shipping & Services. Vorbim despre  primele societăți private de shipping înființate în țara noastră după evenimentele din decembrie 1989.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Comvex Constanța, Bogdan Idu este născut pe 23 Octombrie 1977 în Constanța, și a absolvit în 2001 facultatea de Marină Civilă, din cadrul Academiei Navale, acolo unde cu 27 de ani înainte, tatăl său, Corneliu Idu, a terminat ca șef de promoție.

După facultate, Bogdan Idu a lucrat ca ofițer maritim III (3/M) la Octogon Shipping & Services, din 2002 în 2005, iar ulterior, pentru încă un an de zile a fost chief officer (C/M) la V.Ships Manpower.

Din 2006, după ce Octogon a devenit acționar la Comvex, și-a adăugat studiilor cursuri de specializare în “utilaje portuare pentru operare mărfuri vrac” și a rămas să profeseze pe mai departe la firma familiei sale, Octogon Shipping & Services.

Vila de pe malul lacului

Ca orice fiu de armator care se respectă, Bogdan Idu și-a achiziționat recent un mic palat în localitatea Ovidiu, pe malul lacului Siutghiol, chiar vis-à-vis de Insula Ovidiu.

Harta
Harta

Vila cu etaj a familiei Idu (în imagine) are o suprafață construită desfășurată de 675 mp și o amprentă la sol de 394 mp. Întreaga proprietate se întinde pe 1.215 mp, cea mai mare parte a curții de 821mp fiind cu vederea spre lac.

Elementele de arhitectură, cu influenţe mediteraneene la nivelul fațadei, seamămă izbitor cu anumite construcții ridicate în Constanța în ultimii ani. Această coincidență se datorează cel mai probabil faptului că, Idu are casa lipită de cea a omului de afaceri Gur Ramazan - patronul cunoscutei firme de dezvoltare imobiliară Solid House.

Casa familiei Idu
Casa familiei Idu

Mai exact, așa cum se poate observa și-n imaginea alăturată, casele familiilor Idu și Ramazan sunt în oglindă, cele două proprietăți având suprafețe aproape identice.

Nu știm cum au ajuns cei doi să fie vecini apropiați dar cert este că Gur Ramazan a devenit proprietar pe acest teren în anul 2015 iar lucrările de construire au fost demarate în 2018, în timp ce soții Bogdan și Alina Idu au devenit proprietari în urmă cu doar 3 luni de zile, pe 26 ianuarie 2021.

Din motive ce țin strict de etica profesională, nu vom publica adresa celor două imobile, sau alte date de identificare ce ar putea leza intimitatea persoanelor menționate în materialul nostru.

Comvex, moștenirea lui Bogdan Idu

În ultimii ani, Corneliu Idu se retrăsese din majoritatea acționariatelor firmelor pe care le-a deținut de-a lungul timpului, fiind înlocuit de fiul său Bogdan.

Totuși, Corneliu Idu n-a renunțat niciodată la poziția de administrator al Octogon Shipping and Services, companie ce deține un pachet semnificativ de acțiuni la operatorul portuar Comvex SA.

După decesul armatorului Corneliu Idu, survenit pe data de 1 decembrie 2020, actele constitutive ale societății Octogon Shipping au suportat modificări. Astfel, printr-o hotărâre a adunării generale a asociaților din data de 9 februarie 2021, s-a luat act de “încetarea mandatului de administrator al dlui Idu Corneliu ca urmare a decesului acestuia.”

Prin aceeași decizie a fost numit “în calitate de administrator dl Idu Corneliu-Bogdan” acesta fiind totodată împuternicit să depună hotărârea la Registrul Comerțului, și să efectueze toate actele necesare în vederea aducerii la îndeplinire a dispozițiilor acesteia.

Modificările citate relevă calitatea lui Bogdan Idu de acționar semnificativ la Comvex SA, cel mai mare operator privat al Portului Constanța. Asta deoarece,  încă de la începutul anului 2006, Octogon Shipping deține 55% din firma Bulk Project, care deține în proporție de 100% societatea Solidmet SRL din București. Și, în conformitate cu Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Comvex din 8 iulie 2016, firma Solidmet SRL din București deține 30,68% din Comvex SA Constanța.

Familia Idu în Top Forbes 

În ediția 2008 a topului primilor 500 de miliardari ai României, realizat de Adevărul, averea familiei Idu a fost estimată la 250-270 milioane de Euro. Doi ani mai târziu, Forbes o reevalua la 115 milioane de euro. 

Dacă avem totuși în vedere valoarea activelor deținute prin intermediul firmelor pe care omul de afaceri le controlează, direct sau indirect, putem afirma că familia Idu moștenește aproximativ 40-50 de milioane de Euro.