Gabriel Comănescu vrea să ridice în Constanța o centrală electrică pe gaze, și un parc fotovoltaic la Sibioara

GSP Power, parte a conglomeratului economic Grup Servicii Petroliere (GSP) administrat de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu, a depus trei proiecte pentru care solicită finanțare prin Fondul de Modernizare.  

Dintre cele trei proiecte, cel mai important este o centrală electrică cu motoare pe gaz, care ar urma să fie amplasată în orașul Constanța.

Mecanismul numit “Fondul pentru Modernizare” a fost gândit la nivel european pentru a finanța proiecte de investiții în sectorului energetic, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit unor informații citate de E-nergia.ro despre care publicația susține că nu sunt încă publice, GSP Power ar fi depus trei proiecte pentru care solicită fonduri prin intermediul mecanismului aminit:

Cel mai mare proiect este o centrală electrică cu motoare pe gaz, în ciclu simplu, cu o capacitate de 155 MW, proiect care ar urma să fie realizat în orașul Constanța, și care ar avea o valoare de 273 de milioane de lei (aprox. 55,4 milioane de Euro).

Al doilea proiect este un parc fotovoltaic de 10 MW, care urmează să fie construit în satul Sibioara, comuna Lumina, cu o valoare de 35 de milioane de lei.

Al treilea proiect despre care publicația noastră a mai scris și-n trecut, se referă la parcul eolian de 50 MW pe care Comănescu vrea să îl construiască în parteneriat cu compania de stat Romgaz, lângă Drobeta Turnu Severin, la Halânga. Acesta ar urma să fie amplasat pe o suprafață de 96 de hectare, în curtea vechii termocentrale Halânga (o haldă de zgură ), care va fi inițial ecologizată.

Energia produsă aici ar putea fi folosită inclusiv pentru obținerea de hidrogen verde, având în vedere că la nivel european se pune tot mai serios problema înlocuirii gazului cu hidrogen.

GSP Power este cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere (GSP), și prima specializată în energie electrică din conglomeratul economic condus de Comănescu. Pentru a pune pe picioare această afacere, Gabriel Comănescu a angajat-o în iunie 2020 pe Carmen Neagu – fost consultat pentru dezvoltare la EnergoBit Group din Cluj (companie desprinsă din fosta RENEL).