DOCUMENT: Traian Băsescu și-a turnat mai mulți colegi la Securitate. VIDEO: Mărturia lui Călin Marinescu

Grupul de Investigații Politice, coordonat de Mugur Ciuvică, face o nouă dezvăluire privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea, din perioada în care fostul președinte era student la Institutul de Marină din Constanța (actuala ANMB).

La începutul lunii aprilie, Grupul de Investigații Politice a publicat o Notă Informativă, în copie dactilo, semnată cu numele conspirativ “Petrov” dată de Băsescu Traian pe data de 7 decembrie 1972, căpitanului Despinoiu Nicolae. Acest document a fost descoperit tocmai acum în dosarul de urmărire informativă (DUI) al lui Constantin Daraban, fost coleg, de an și de grupă, cu Traian Băsescu la Institutul de Marină din Constanța. Din pricina informărilor făcute atunci de studentul Băsescu, colegul său, viitorul comandant Daraban a avut de așteptat doi ani după terminarea Institutului pentru a putea naviga, deoarece avizul său a fost respins în repetate rânduri de Securitate.

Mai multe despre acest caz am publicat în materialul Document GIP: Traian Băsescu l-a turnat pe colegul său de facultate, viitorul comandant Daraban Constantin (CLICK AICI)

Revenind, chiar ieri, Grupul de Investigații Politice a publicat un nou document descoperit în arhiva CNSAS potrivit căruia, în 26.02.1973, Traian Băsescu a dat la Securitate o notă informativă semnată cu numele conspirativ „Petrov” în care și-a turnat 4 colegi de la Institutul de Marină pe motiv că jucau poker.

NOTA INFORMATIVĂ AICI

Studentul Băsescu aflase despre partidele de poker chiar de la colegii săi, care îi povestiseră neștiind că e informator al Securității. Băsescu a informat Securitatea că „din discuțiile purtate în diverse ocazii și în special cu ocazia colaborării la pregătirea emisiunii «Albatros», a rezultat că studenții Popa Dan, Oprea Florin, Purcărea Dan, Popovici (de la mecanici) joacă poker.”

NOTA INFORMATIVĂ AICI

Chiar dacă azi pare stupid, informația era interesantă pentru Securitate în măsura în care, la momentul respectiv, regimul comunist considera ilegale jocurile de noroc, cu excepția loteriei și a pronosportului care erau organizate de stat.

Nota a fost scrisă și semnată de Băsescu cu numele “Petrov” iar ulterior acesta transmis-o ofițerului de Securitate din rețeaua căruia făcea parte, căpitanul Despinoiu Nicolae, prin intermediul unui rezident al Securității (identificat în documentele Securității cu numele conspirativ Laurențiu). Rezidentul era acel colaborator al Securității care menținea legătura dintre un ofițer și informatorii din rețeaua sa.

Ofițerul de Securitate i-a transmis rezidentului o serie de instrucțiuni pentru colaboratorul Petrov: „A stabili unde joacă aceste elemente poker, în ideea prinderii lor în flagrant, de conducerea Institutului. De asemenea, să stabilească și celelalte elemente care joacă poker”.

Nota dată de Petrov a fost folosită informativ de Securitate, poliția politică comunistă luând o serie de măsuri împotriva a doi dintre colegii turnați de Băsescu, Popovici Florin-Dan și Oprea Florin, în dosarele de urmăriți ale cărora a și fost găsită nota semnată Petrov.

Potrivit CNSAS, Popovici și Oprea au fost avertizați de organele de contrainformații militare (Direcția a IV-a a Securității, al cărei informator era Băsescu). De asemenea, Securitatea a propus pentru cei doi avizarea negativă pentru a naviga în apele internaționale, din mai multe considerente de ordin disciplinar, între care și faptul că „s-au ocupat cu jocurile de noroc, care sunt interzise de legile noastre”.

CNSAS menționează că în dosarele de urmăriți ale lui Popovici și Oprea există semnalări și ale altor colegi (sub nume real sau conspirativ) referitoare la comportamentul celor doi. Dar, subliniază CNSAS, toate aceste semnalări sunt ulterioare Notei semnate Petrov.

Călin Dragomir Marinescu, fostul director al CNM Petromin, a dezvăluit într-un interviu acordat Nautiva Tv în 2012, că Dumitru Băsescu, tatăl fraților Mircea și Traian Băsescu, a fost până în 1990 comandantul politic al Armatei a 2-a de tancuri „Dobrogea” motiv pentru care Băsescu a fost protejat, și cel mai probabil promovat de partidul comunist.