"Vânzarea centralelor de apartament pe gaz ar putea fi interzisă din 2025" susține Agenția pentru Energie

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) susține că vânzarea centralelor de apartament pe gaz trebuie oprită din 2025, dacă omenirea își dorește să ajungă la neutralitate climatică până în 2050.

Interzicerea vânzării centralelor care utilizează arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale şi cărbune) pentru sisteme de încălzire este doar unul dintre cei 400 de pași necesari atingerii unui nivel zero-net de emisii, susține cel mai recent Raport al AIE.

Din acest moment nu se mai poate discuta despre noi exploatații de extragere a cărbunelui, gazului sau petrolului, iar vânzarea mașinilor noi, pe benzină sau motorină, va fi interzisă cel târziu în anul 2035, susțin cei de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Care este problema centralelor pe gaz?

Aceste cazane cu apă încălzită prin arderea gazului naturat produc acele emisii care contribuie la supraîncălzirea planetei, numite și gaze cu efect de seră.

Totuși, asta nu înseamnă că de mâine centralele pe gaz vor ajunge la gunoi. În prima etapă, toți producătorii vor fi obligați să scoată pe piață modele de centrale ușor de transformat în centrale pe hidrogen. Și este de așteptat ca această cerință să le fie impusă în viitorul apropiat.

În faza a doua, vânzarea cazanelor cu încălzire pe gaz urmează să fie interzisă, iar asta se va întâmpla cu siguranță până în 2030.

Dar nimeni nu trebuie să intre în panică în cazul în care și-a achiziționat recent o centrală pe gaz, deoarece acestea vor mai putea fi utilizate încă mulți ani de acum încolo.  Desigur, este foarte posibil să ne trezim cu o taxă pe poluare impusă utilizatorilor de centrale individuale care folosesc combsutibili fosili, după principiul “poluatorul plătește.”

În acest context, raportul celor de AIE a fost apreciat drept o contribuție importantă înaintea Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice COP26 de anul acesta la Glasgow, eveniment programat pentru prima jumătate a lunii noiembrie.

În acest moment este încă devreme ca o soluție doar pe hidrogen să fie sustenabilă, având în vedere că și aici resursele sunt limitate. Coform unor estimări citate de BBC, doar 11% din totalul locuințelor din Regatul Unit ar putea fi încălzite cu hidrogen.

Din acest motiv, Mare Britanie i-a în considerare folosirea pompelor de căldură și a energiei geotermale pentru a compensa lipsa hidrogenului.

România își dorește un mix de hidrogen și gaze 

România caută se se alinieze noilor standarde internaționale, iar noile proiectele de centrale destinate producției de energie electrică pe gaze, pentru care se solicită finanțare din bani europeni, trebuie să poată folosi drept combustibil și hidrogenul, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la o conferință organizată de publicația Club Antreprenor.

“Doresc să transmit că toate centralele pe gaz pe care vor aplica la finanțare în perioada următoare trebuie să fie pregătite pentru folosirea hidrogenului în amestec cu gazul metan. Dorim la nivelul României să avem o strategie a hidrogenului, să o discutăm cu toți actorii din piață, vom avea un prim draft în această direcție după discuții care vor demara în al doilea semestru al acestui an”, a spus Drăgan, citat de E-Nergia.Ro

Transportul și distribuția hidrogenului prin conducte, pe teritoriul României, poate avea în vedere patru scenarii de dezvoltare:

(1) conversia actualei infrastructuri de gaze naturale, astfel încât rețeaua să fie utilizată pentru amestecuri ale acestora cu hidrogenul, ceea ce înseamnă, practic, transportul unui mix de hidrogen și gaze naturale;

(2) reconversia treptată a actualei rețele de transport și distribuție gaze naturale, astfel ca în cele din urmă să putem transporta doar hidrogen, 100%;

(3) conversia parțială doar a anumitor subsisteme de transport sau distribuție – aici putem avea ambele variante, subsisteme cu amestecuri de hidrogen și gaze naturale, sau microrețele cu hidrogen 100%;

(4) realizarea unor sisteme complet noi, independente de actuala infrastructură de gaze naturale.

Schimbarea impusă prin PNRR

Planul Național de Reziliență și Recuperare (sau PNRR) pus de guvernanții români pe masa decidenților de la  Bruxelles, în luna aprilie, a fost respins pentru că rețelele de gaze naturale pentru care România solicita finanțare nu includeau și componenta verde.

Ulterior, partea română a devenit mai nuanțată, iar Virgil Popescu, ministrul Energiei, avea să declare că situația n-a fost bine explicată Bruxelles-ului de colegii de la Ministerul Invetițiilor, deoarece aceștia nu se pricep la domeniul energetic:

Se pune problema să producem pe mixul gaz natural - hidrogen. Să mergem mai departe să facem rețelele de distribuție, cum au început colegii din Germania, să pregătim, ca în 2026 să circule un mix 10 – 15% hidrogen, cu gaz natural. Asta fost una dintre întrebările pe care Comisia Europeană le-a pus colegilor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care, nefiind specialiști tehnic, nu au știut să răspundă”, a explicat ministrul Virgil Popescu.