Laurențiu Mironescu vrea la Ministerul Transporturilor în locul directorului Gabriela Murgeanu

Cu respectarea prevederilor legale, pe data de 27 aprilie 2021, Ministerul Transporturilor a scos la concurs postul de director al Direcției Transport Naval.

Mâine, 27 mai, pe postul deținut până acum de Gabriela Murgeanu urmează să candideze patru persoane care și-au depus deja dosarele, doi dintre candidați fiind de la Constanța: Doina Cojocaru (USR) și Laurențiu Mironescu (PMP).

Presa locală a speculat faptul că ministrul Cătălin Drulă ar prefera-o pe USR-ista Doina Teodora Cojocaru care ocupă din 2001 postul de consilier juridic în cadrul Companiei Naţionale ,,Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa.

Ani de zile, această poziție a fost ocupată de Gabriela Murgeanu, soția lui Răzvan Murgeanu, fost viceprimar și consilier al lui Traian Băsescu.

Gabriela Murgeanu
Gabriela Murgeanu

În martie 2016, Murgeanu a fost săltat de procurorii anticorupție, și acuzat de luare de mită și trafic de influență, fiind condamnat de magistrații Curții de Apel București, în noiembrie 2017, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Într-un final, acesta a devenit “om de afaceri” în timp ce Gabriela Murgeanu, soția sa, a rămas să conducă destinele transportului naval, din poziția de director în Ministerul Transporturilor.

Răzvan Murgeanu și Traian Băsescu
Răzvan Murgeanu și Traian Băsescu

Cojocaru de la APM și Mironescu de peste tot

Doina Cojocaru este expert în achiziții publice, specializată în drept administrativ, comercial și politici europene privind dezvoltarea orașelor-port.

A absolvit, în 1996, Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa, secţia ,,Limba Engleză Intensiv,” după care, în 2001, a devenit licențiată în Drept la Universitatea „Româno-Americană” Bucureşti, iar în perioada 2004-2006 și-a obținut Masteratul în legislaţie Maritimă la Universitatea Maritimă Constanţa (UMC).

Ulterior a urmat o serie de cursuri de perfecționare, devenind din 2007 membru al Grupului de Consilieri Juridici din cadrul ESPO (Organizaţia Porturilor Maritime Europene).

Doina Cojocaru este membru fondator și Presedinte al Filialei USR Ovidiu, localitate în care și locuiește.

Laurențiu Mironescu este politician și om de afaceri. Acesta a absolvit, în 1986, Liceul “Mircea cel Batrîn” din Constanța iar în 1991 și-a obținut licența în inginerie navală și navigație la Institutului de Marină Civilă din Constanța (IMC, actuala UMC) devenind ofițer de marină civilă.

A navigat în perioada 1991 – 1997, ca ofițer punte III, II, I la companiile Navrom, Roliship, Taganav, Zodiac Maritime, devenind în 1997 Comandant de cursă lungă la companie privată Sammarina Shipping, deținută de omul de afaceri Stere Samara.

În 1999 se lasă de navigat și devine angajat al Inspectoratului Navigației Civile Constanța (în prezent Autoritatea Navală Română), fiind numit de Traian Băsescu, câteva luni mai târziu, Director General al Administrației Porturilor Maritime Constanța, unde rămâne până în 2001.

Din 2002 este angajat Director coordonare programe la Centrul de Pregătire Profesională al Marinei Civile Constanța (actuala CERONAV), iar în 2004 ajunge deputat din partea Partidului Democrat, sub primul mandat al președintelui Traian Băsescu.

În 2005 a fost ales președinte al organizației municipale Constanța a PD, iar in 2007 a devenit liderul filialei PDL, pe care a condus-o până în 2008.

Mai departe, pe data de 5 ianuarie 2011, Mironescu a fost numit secretarul general al Ministerului Administratiei și Internelor, devenind primul civil desemnat în această funcție. Câteva luni mai târziu, pe 23 mai 2011, premierul Emil Boc decide să-l demită, din pricina implicării lui Mironescu într-un dosar penal instrumentat de structura centrală a DNA. Dosarul a purtat numele generic „Portul”.

Laurențiu Mironescu și Claudiu Palaz, sediul PMP Constanța
Laurențiu Mironescu și Claudiu Palaz, sediul PMP Constanța

În prezent, Laurențiu Mironescu deține împreună cu soția sa mai multe firme specializate în “transporturi maritime şi costiere de marfă” și este director la Compania De Remorcare Maritimă COREMAR SA, deținută de familia fostului deputat PDL, Maria Stavrositu.

Totodată, ocupă poziția de vicepreședinte al Organizației Patronale „Operatorul Portuar” supranumită „Constanța Port Business Association” condusă de directorul general al companiei Comvex, Viorel Panait.

Din data de 23 ianuarie 2020,  Laurențiu Mironescu a devenit membru al Partidului Mișcarea Populară (PMP), organizație condusă de fostul vicepreședintele al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Iorga-Palaz. O mutare politică prin care Mironescu a căutat să obțină funcții în administrația portului, dar fără succes.