”Constanța – Capitala tineretului din România”, cel mai amplu proiect desfășurat în orașul nostru, în ultimii 30 de ani

Într-o zi de 26 octombrie, 2019, când nici nu bănuiam ce ani dramatici urmează să trăim, în cadrul unei ceremonii ce se desfășura la Iași, titlul de ”capitală a tineretului din România„ era decernat orașului Constanța. Astfel, după o competiție extrem de strânsă, orașul nostru devenea, pentru un mandat de un an, între 2020 și 2021, centrul activităților și proiectelor dedicate tinerilor din România.

Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).

Conceptul cu care municipiul Constanța a devenit capitala tineretului s-a numit ComeToSEAus. Vorbim despre un concept care și-a propus să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc.

În opinia membrilor echipei CCTR, sunt câteva ținte mari pe care aceștia și le-au propus prin câștigarea titlului: în primul rând coagularea unui grup motivat, format din liceeni, studenți și tineri, care să aibă idei și sa le pună in practică. În al doilea rând, ca prin ideile lor, tinerii constănțeni să aibă dedicat un program de finanțare din partea primăriei, partener in proiect, prin care să aducă un nou vibe in toate domeniile, de la distracție la cultură și sport. Și, nu in ultimul rând, prin acest proiect, pornind de la sloganul Cometoseaus, s-a dorit ca tinerii să fie, timp de un an, exponenții sau ambasadorii Constanței, să fie cei pentru care lumea ar veni aici, evident, alături de motivația mării.

”În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale. În 2019 am început procesul printr-o serie de consultări în care sute de tineri au spus care sunt plusurile și minusurile orașului nostru, ce am putea face pentru a diminua minusurile și pentru a spori plusurile.

Astfel, am aflat că pornim de la o lipsă de implicare a tinerilor în comunitate, o colaborare deficitară între administrația locală și ONGT-uri, concretizată prin lipsa de absorbție a fondurilor puse la dispoziția tinerilor, care și acestea erau puține. Am aflat de asemenea și că orașele dinamice își iau boost-ul și se dezvoltă în principal prin tineri și că avem o serie de atuuri față de orice oraș sau regiune din România și mai ales că există o dorință a tinerilor de a se implica în schimbarea în bine a orașului lor”, au arătat organizatorii acestui proiect unic în istoria Constanțe

Bugetul alocat pentru proiecte ce urmează a fi implementate pe parcursul anului, depășește 2.640.000 de lei. Totul a început însă cu un premiu de 50.000 de euro oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al acestui program, o sumă care s-a dorit un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

„Tinerii sunt mecanismul prin care putem pune în mișcare orașele. Nevoia de schimbare există, o observăm prin inițiative, implicare, și idei inovatoare, iar programul Capitala Tineretului din România este gândit și pregătit să le ofere tinerilor susținerea de care au nevoie. Conexiunea care se creează între segmentul de tineret și autoritățile publice locale în urma participării la un astfel de program, se concretizează ulterior în colaborări sustenabile și durabile. Faptul că putem aduce la aceeași masă segmentul de tineri, autoritățile locale și mediul de afaceri privat având toți același scop comun reprezintă o reușită și un pas uriaș către un viitor armonios”, a declarat Nicoleta Deliu, Director al Departamentului Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare, BCR.

Și astfel, după decernarea titlului, tinerii constănțeni, organizați în Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța, au stabilit mai multe direcții de urmat pentru conceptul ComeTOSEAUS. Să le luăm pe rând.

ComeToSEAus SMART – un concept gândit ca apel către educație și inovare. Proiectele încadrate în această direcție au ca obiectiv principal valorificarea centrului universitar, dar și facilitarea unui mediu SMART, pentru tinerii pasionați de tehnologie.

ComeToSEAus Artsty – un concept gândit pentru valorificarea tinerilor artiști și a potențialului cultural de care orașul Constanța dispune.

ComeToSEAus Together – un concept care urmărește crearea unei legături puternice între tineri și factorii decizionali, la nivelul orașului Constanța, pentru ca prioritățile acestor generații să fie incluse în agenda publică. Acest concept înseamnă constituirea unor structure de colaborare între tinerii din mediul urban și din mediul rural, studenți și elevi, tineri antreprenori.

ComeTOSEAus COOL – potențialul de atracție al orașului Constanța este recunoscut la nivel European, însă pentru ca tinerii să poată trăi aici împreună cu familiile lor, sunt necesare activități diverse pentru petrecerea timpului liber în sezonul estival și în afara acestuia. Acest concept încearcă să arate întregii țări coolness-ul constănțenilor, prin proiecte cu specific local.

ComeToSEAus Green – acest concept vizează conservarea mediului înconjurător, dar și educarea comunității în acest sens, având la bază conceptul de dezvoltare durabilă, prin, cu și de către tineri.

Odată stabilite aceste direcții de acțiune, tinerii constănțeni s-au organizat și au trecut la treabă. Iar proiectele au curs, unul după celălalt.

Safety KIT pentru educație

Proiectul ”Safety Kit pentru educație” a reușit să își atingă misiunea și a acumulat fonduri suficiente din comunitate pentru achiziționarea a 2000 de kituri de protecție împotriva COVID-19. Cele 2000 de kituri de protecție au fost livrate, prin intermediul unităților de învățământ, în sate și comune, precum Lumina, Crucea, Poarta Albă, Dobromir și multe altele. Astfel, odată cu revenirea la noua normalitate, prin acest proiect s-a minimalizat riscul de expunere pentru un sfert din elevii aflați în anii terminali din județul Constanța.

Come to Hunt with us

Proiectul ”Come to Hunt with us” a fost un concept tip vânătoare de comori. A avut loc pe data de 13 iunie 2020 și a avut în totalitate scop recreativ și distractive, propunându-și să sporească nivelul de socializare și să îmbunătățească lucrul în echipă în cadrul celor două entități organizatoare, FONT CT și Asociația Liga Studenților – Universitatea Ovidius. În urma acestui proiect, participanții și-au aprofundat cunoștințele, în legătură cu cultura și istoria Constanței și și-au dezvoltat abilitățile de lucru în echipă și de socializare.

Come To SEA us COOL – Acoustic edition

Acest proiect cultural a fost organizat de FONT CT în Piața Ovidiu din Constanța, în data de 16 august 2020. Scopul proiectului a fost prezentarea către publicul constănțean a unui eveniment artistic de tip Acoustic Session, constând în mai multe live acturi susținute de tineri artiști din Constanța. Întreaga activitate s-a desfășurat respectând reglementările cu privire la prevenirea contaminării cu noul coronavirus, astfel publicul a fost în număr limitat, 50 de locuri, păstrând distanțarea socială. FONT CT a dorit ca prin acest eveniment să promoveze tinerii artiști locali, afectați de pandemia de Covid 19, care, din cauza restricțiilor emise de autoritățile competente, nu și-au putut desfășura activitatea artistică în fața publicului.

Come To Upgrade your City 1

Proiectul Come To Upgrade your City își propune să înfrumusețeze orașul cu ajutorul creativității și inovației tinerilor. Practic, prin acest proiect, tinerii doresc să ofere un ”upgrade” orașului Constanța prin artă stradală și prin tehnologie. Propunerea vizează integrarea roții Ferris în cadrul existent și dezvoltarea unei piațete care să susțină noul flux de pietoni, asigurând totodată dezvoltarea și animarea traseului turistic deja existent Port – Faleză Cazino. În acest scop s-au propus instalații și echipamente ușor demontabile, însoțite de porțiuni de artă stradală, împărțite în trei zone. Amplasarea acestor instalații și echipamente se desfășoară pe durata a patru weekenduri sub forma unor workshopuri. În 2021, proiectul a fost continuat prin a doua ediție.

Come to SEA us - Flashmob

Acest proiect a fost organizat pe 10 octombrie 2020, în parteneriat cu Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, dar și cu două școli de dans locale, în vederea crearii unei atmosfere plină de voie bună, pe Faleza Casino din Constanța, unul dintre centrele de interes turistic din oraș. Atât tinerii din FONT CT cât și asociațiile membre, dar și dansatorii școlilor de dans au transmis publicului strâns la fața locului energia lor, realizând coregrafia unei piese, care a ajuns în topurile muzicale din toată lumea.

Come to improve yourself

Proiectul Come to improve yourself urmărește crearea unei rețele între tineri, pentru a facilita desfășurarea acțiunilor de voluntariat, a proiectelor pentru comunitate și participarea activă în luarea deciziilor care îi vizează, cofinanțat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Constanța, prin concursul Local de Proiecte 2020. Împărțită în patru module de formare, pe următoarele teme: Managementul sustenabil al ONGT-urilor, Comunicare și PR, Lucrul cu tinerii, Lobby și Advocacy, proiectul se va desfășura sub forma unei școli de vară, cu o durată de trei zile, implicând un număr de 20 de tineri - beneficiari direcți ai proiectului, din județul Constanța, selectați în urma unui apel deschis.

ComeToSEAus Debate

În anul 2020, au avut loc atât alegeri locale, cât și alegeri generale. Pe lângă sesiunile tradiționale de promovare a drepturilor fundamentale în rândul tinerilor, considerăm că persoanele care vor candida pentru o funcție publică trebuie să fie implicate în construirea României ca o țară prietenoasă cu tinerii.

Podcast ”Coffee Talks

Un proiect prin care tinerii au arătat că interesul lor pentru educația și dezvoltarea tinerilor constănțeni este constant. ”Ne-am  adaptat perioadei pandemice și am construit, în continuare, proiecte pentru comunitate. Totodată, preocuparea noastră permanentă este să ramânem atractivi pentru tineri și conectați cu aceștia. Podcastul este, tot mai mult, parte din rutina noilor generații și ne-am dorit să utilizăm această oportunitate pentru a împartăși povești de succes unor viitori oameni de success.”, au arătat organizatorii.

Come To Upgrade your City 2

Proiectul “Come To Upgrade your City” 2 s-a născut prin relocarea primului proiect în zona On Plonge - portul turistic Tomis. ”Și aici ne propunem ca prin creativitatea tinerilor să oferim un upgrade orașului Constanța prin artă stradală și, bineînțeles, tehnologie. Propunerea vizează amenajarea unui parc urban în cadrul existent, împrospatând zona, creând astfel un nou punct de atracție. În acest scop s-au propus instalații și echipamente usor demontabile, însoțite de porțiuni de artă stradală, împarțite în trei zone. Suplimentam prin mobilier urban modern si colorat si zone verzi cu plante vii.”, au explicat tinerii organizatori.

Pop-up HUB ComeToUpgrade Your CT 2

Un spatiu modern, modular și mobil care își propune să întrunească cele cinci caracteristici ale unui Modern Workplace. Totodată polivalența sa este un atu de remarcat. Poate fi în același timp birou, spațiu de sedințe, coworking hub, scenă de spectacol, studio radio, terasă și altele.       

Un spațiu care îi va face și pe cei creativi, dar și pe cei work oriented să se regăsească și să își poată pune în valoare calitățile. Localizarea sa  face să impresioneze prin priveliștea propusă și prin proximitatea față de obiective turistice splendide.

Comunitatea ambasadorilor ComeToSEAus

Inițiativa desfășurată pe întreg parcursul mandatului de capitală a tineretului din România își propune să coaguleze, formeze și să valorifice potențialul individual și de echipă al fiecăruia dintre voluntarii implicați în proiect. Proactivitatea și eficiența resursei umane angrenate în ansamblul de activități este raportată la competențele acesteia, la formarea specifică.

Astfel, pentru a asigura gestionarea orientată spre rezultate a activităților din cadrul mandatului, voluntarii vor parcurge o serie de module de formare a competențelor sociale, precum comunicare, leadership, cultură organizațională, lucru în echipă. Acordarea titlurilor de ambasadori ComeToSeaUSToghether joacă un rol bivalent: factor de motivare pentru dobândire – prin implicarea în activități, în diverse roluri, iar cealaltă componentă vizează asumarea la nivel individual a apartenenței la mandatul de Capitală a Tineretului din România.

Ambasadorii ComeToSeaUs joacă un rol esențial în desfășurarea ansamblului de activități din cadrul proiectului: organizarea de evenimente, gestionarea grupurilor de participanți, redactarea de elemente de comunicare publică, reprezentarea mandatului în raport de stakeholderi, evaluarea activităților desfășurate.

Comunitatea ambasadorilor ComeToSEAus oferă tuturor tinerilor implicați posibilitatea dezvoltării și valorificării potențialului, cunoștințelor și capacității lor, prin implicarea în activități specifice vârstei, menite a oferi posibilitatea de integrare și formare, precum și oferirea oportunităților de a lucra alături de persoane cu expertiză în domeniul activităților de a lucra alături de persoane cu expertiză în domeniul activităților  extrașcolare destinate liceenilor.

Platforma Shape the future

Întotdeauna evoluția noilor tehnologii i-a atras și i-a fascinat pe tineri în special. Prin urmare aceștia sunt cei mai predispuși să însușească și să se folosească în cel mai înalt grad de tot ceea ce aceste tehnologii au de oferit. Mai ales în încercarea tinerilor de a își descoperi o vocație și de a se așeza stabil într-o carieră, apelul la tehnica de ultimă generație este fundamental.

Prin urmare, o platformă/aplicație care să aducă în același loc pe de o parte angajatorii, ONG-uri, autorități locale și pe de altă parte tinerii, primii oferind posibilități de internship și voluntariat, locuri de muncă, iar ceilalți aflați în căutarea lor, este cât se poate de oportună. În contextul de a combina potențialul enorm al tinerilor cu folosirea tehnologiilor de vârf puse la dispoziție de către companii, se va dezvolta o platformă de internship cu propuneri îndrăznețe (gamification, crearea profilului cu ajutorul inteligenței artificiale) și numeroase beneficii pentru ambele părți.

În plus, edițiile de Hackaton vor aduce în competiție provocările stringente cu care se confruntă tinerii în activitatea lor și care pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiei. Prin intermediul acestui program complex, se urmărește dezvoltarea competențelor digitale, dar și conștientizarea tinerilor, referitoare la propria carieră, îndreptată spre un viitor adult autonom și de succes.

Un program gândit pentru educație incluzivă și viață privată

Creșterea gradului de școlarizare al elevilor este o prioritate, alături de garantarea accesului la educație incluzivă de calitate în toate unitățile de învățământ. În cadrul proiectului, tinerii din Constanța vor dezvolta  un grup de inițiativă ce va veni în ajutorul tuturor copiilor din mediul școlar. Acest grup de inițiativă va fi alcătuit din lucrători pentru tineret ce vor participa la orele de dirigenție și psihologie ale elevilor din școlile și liceele constănțene pentru a discuta cu elevii teme de interes general. Programul va aborda cinci teme generale: educație sexuală, depresie, bullying, viață privată, toleranță.

Aceste secțiuni, ce vor fi prezentate de către echipa de inițiativă, vor cuprinde totalitatea cunoștințelor necesare dezvoltării propice a tinerilor, prioritizându-se eliminarea fenomenului de discriminare, dar și prezentarea importanței incluziunii sociale în rândul acestora. Programa secțiunilor va fi stabilită în prealabil, urmând a fi implementată prioritar în școlile și liceele  din mediul rural, fiind urmată de dezvoltarea acesteia la nivelul orașului.

Totodată, inițiativa  va fi promovată prin colaborarea cu rețeaua de psihologi școlari și consilieri educaționali ce se vor alătura demersului, pentru o mai ușoară implementare a sesiunilor pe temele stabilite.

Trăgând linie, proiectul Constanța – Capitala tineretului din România a creat oportunitatea pentru investiții de peste 2.000.000 de lei în sectorul de tineret, implicând peste 2000 de tineri în cele 35 de evenimente organizate.

Proiectul este fără îndoială cel mai amplu și important proiect pus în scenă în istoria ultimilor 30 de ani a orașului Constanța și poate cel mai mare câștig al acestui proiect este coagularea unor grupuri de tineri formate din liceeni, studenți și absolvenți, plus faptul că pe baza proiectului au fost lansate idei care vor aduce un aer nou, fresh in mai multe domenii.