Cum au ajuns jurnaliștii români din China să ne întrebe ”ce naiba se întâmplă în Primăria Constanța”?

Săptămâna trecută, ne-a căutat prin intermediul Facebook cunoscutul jurnalist român Dan Tomozei, în prezent colaborator al Radio China. Potrivit celor spuse de domnia sa, în data de 9 iunie, anul curent, reprezentanții Primăriei Cluj Napoca, Galați și Constanța, au fost invitați să prezinte un mesaj despre localitățile pe care le conduc, în cadrul Forumului Primarilor China – Țările Europei Centrale și de Est, eveniment organizat la Ningbo.

Și de aici, încep aspectele ce merită semnalate.

Din partea primăriei Cluj Napoca a trimis un mesaj video primarul Emil Boc. Din partea primăriei Galați a trimis un mesaj video viceprimarul Sorin Enache, în timp ce din partea Primăriei Constanța, un inspector din cadrul direcției internaționale a fost mandatat să vorbească în numele consilierului primarului, Dorin Popescu.


 
Ați prins-o pe asta? Consilierul primarului pe probleme de politică externă, are la rândul lui un om care vorbește în numele lui. Cam așa funcționează lucrurile în Primăria Constanța.
Mai mult decât atât, mesajul recitat de inspectorul Cristian Vasile a fost perceput de partea chineză ca venind de la Dorin Popescu. Doar că omul din imagine nu era Dorin Popescu. Astfel a ajuns jurnalistul Dan Tomozei să ne abordeze și să ne întrebe cine este domnul din imagini și ce naiba se întâmplă în Primăria Constanța.

Am lămurit lucrurile dialogând cu reprezentanții Primăriei Constanța, care dau vina pe o neînțelegere. Cristian Vasile a vorbit în numele lui Dorin Popescu, nu s-a dat drept Dorin Popescu. O eroare de interpretare.

Totuși, jurnalistul Dan Tomozei atrage atenția de asemenea, dincolo de absurdul situației, în legătură cu secretomania ce a înconjurat acest subiect. Nu doar că la eveniment nu a participat niciun oficial român, nici de la primăriile menționate și nici măcar de la Ambasada României din China, dar evenimentul a fost ținut la secret de toți cei care au trimis mesaje video, atât la Cluj, Galați cât și la Constanța, evenimentul nefiind mediatizat.

Aici vorbim de o ipocrizie fără mărgini. Trimiți mesaje statului chinez, îi spui cât de mult îl iubești, dar ții totul la secret, de vină să nu superi cumva partenerul strategic american?

Interesant este că, urmărind CV-ul domnului inspector Cristian Vasile, am aflat că acesta a activat mai mulți ani în zona companiilor petroliere cu activitate offshore. Concluziile vă aparțin.

Atașat acestui articol, vă punem la dispoziție mesajul video oferit de Primăria Constanța părții chineze. Judecați dumneavoastră dacă ne-am prezentat onorabil. Noi mulțumim biroului de presă pentru că ne-a pus la dispoziție imaginile și transmitem o rugăminte, colegială: cumpărăți pentru domnul Cristian Vasile un amărât de costum, e jenant să te prezinți în fața unei lumi întregi cu un sacou și cămașă de blugi.

Articolul scris de jurnalistul Dan Tomozei, aici: https://dantomozei.ro/2021/06/14/romania-china-duplicitari-oportunisti-sau-doar-slugarnici/

Mesajul trimis de Primăria Constanța, aici: https://youtu.be/dUt5yU0rIGw