Cum a schimbat Constanța trei moguli cu unul singur. Mazăre, Nicușor și Strutinsky, înlocuiți de Comănescu

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Cu toate acestea, foarte puțini oameni ar fi capabili să explice următoarea fotografie. 

Nu este nicidecum recentă, ba dimpotrivă, presa a folosit-o în nenumărate rânduri în ultimii 15 ani. Și mulți au auzit probabil de presupusa relație a fostului primar Mazăre cu afaceristul Corneliu Iacobov (poziționat în stânga imaginii), ambii PSD-iști, sau despre falimentul răsunător al rafinăriei RAFO care a lăsat fără locuri de muncă orașul Onești.

Dar cine este cel din dreapta imaginii? Sau care este relevanța actuală a acestor personaje? Vă povestim imediat.

Nunta de pe Valea Trotușului

Pe 9 februarie 2008, câteva publicații locale  din Onești, anunțau căsătoria Andreei, fiica unui prosper om de afaceri român, cu un anume Gîdilica Constantin venit de peste Prut.

A vuit atunci toată Valea Trotușului la aflarea veștii că tânăra mireasă de 21 de ani îl va lua de bărbat pe unul mai în vârstă cu 15 ani decât ea, și bogat pe deasupra.

Mirele era nimeni altul decât nepotul lui Anatolie Stati sau “regelui petrolului” din Moldova, iar mireasa fiica omului de afaceri Andrei Șerban care ocupa la acel moment funcția de primar al oraşul balneo-climateric Slănic Moldova, din județul Bacău.

Ei bine Șerban, tatăl miresei, este personajul din partea dreapta a fotografiei de mai sus, imortalizat alături de Corneliu Iacobov și Radu Mazăre.

Andrei Șerban oficiază nunta fiicei sale
Andrei Șerban oficiază nunta fiicei sale

Anatolie Stati, unchiul lui Gîdilica Constantin devenit ginerele primarului Andrei Șerban, este cel mai bogat cetățean din Republica Moldova și omul care i-a deschis calea în lumea forajului petrolier afaceristului constănțean Gabriel Valentin Comănescu.

Pe vremea când nu se credea încă stăpânul Constanței, mogulul Gabriel Valentin Comănescu și-a menționat în propriul CV faptul că, în 1997 a oferit “consultanță pentru reabilitarea a 2000 de puțuri în Turkmenistan” iar din 1997 până în 1999 a fost “vicepreședinte al ASCOM.” (vezi mai jos)

Extras din CV-ul lui Gabriel Comănescu
Extras din CV-ul lui Gabriel Comănescu

ASCOM este acronimul de la “Anatolie Stati & Company” grup de firme înființat la Chișinău, pe 25 martie 1994, ce poartă numele fondatorului și proprietarului său, afaceristul cu dublă cetățenie româno-moldoveană Anatolie Stati.

Cu alte cuvinte, actualul administrator al Grup Servicii Petroliere, devenit dușmanul lui Radu Mazăre începând cu 2014, a debutat în lumea petrolului în perioada 1997-1999 ca angajat al cuscrului primarului Andrei Șerban din Slănic Moldova.

Sau și mai simplu spus: Gabriel Comănescu s-a ”născut” din același grup de interese care l-a ”nășit” și pe Mazăre. 

Cumetriile din Moldova, Radu Mazăre și petrolul

Nu întâmplător, Andrei Șerban, socrul mic de la nunta cu pricina, este poreclit în plan local “Mazăre de Moldova.”

Membru marcant al PSD, primar în trei mandate (2004 – 2016), investitor în turism și transporturi, Șerban a fost cununat de Corneliu Iacobov, fiind și cel mai apropiat partener al acestuia în celebra afacere RAFO.

În tinerețe, atunci când s-a căsătorit, Șerban a avut nu unul ci doi nași de cununie. Primul a fost Iacobov, iar al doilea cunoscutul “sforar” al PSD-ului, Viorel Hrebenciuc (poreclit de presă "guzganul rozaliu").

Andreea, fiica lui Șerban, este botezată de răposatul Dumitru Sechelariu - fostul patron al FCM Bacău, asociat al grupului de firme „SELENA” și primar al Bacăului în două mandate (1996-2004).

Andrei Șerban și Dumitru Sechelariu
Andrei Șerban și Dumitru Sechelariu

În același timp Hrebenciuc l-a nășit și pe Corneliu Iacobov, iar acesta din urmă l-a botezat pe Doruleț Sechelariu, fiul lui Dumitru Sechelariu din prima căsătorie.

Tradiția cumetriilor încrucișate s-a păstrat și la nunta din 2008, când tânărul cuplu Constantin și Andreea Gîdilica (fostă Șerban), a beneficiat de două rânduri de nași. Primul a fost Dumitru Sechelariu, cel care-i fusese miresei și naș de botez, secondat de familia lui Vasile Ciobanu - unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă, cu investiții în Onești, Târgu Ocna și Slănic Moldova.

Mai aproape de oile noastre, Corneliu Iacobov i-a fost naș de cununie afaceristului Cameliu Babinciuc, pe care l-a numit în anul 2000 administrator peste Grup Media Sud (GMS).

Preluată de la Constantin Frățilă, firma de maxi-taxi Grup Media Sud avea să fie timp de 15 ani (2000-2015) cea mai importantă companie privată de transport din municipiul și județul Constanța.

Acest grup de prieteni și parteneri de afaceri din Moldova noastră, a reprezentat în perioada 1996-2004 motorul puterii politico-economice a Partidului Social-Democrat. Șerban, Sechelariu și Iacobov au fost cei mai importanți aducători de voturi ai PSD pentru o mare zonă din țară, dar și unii dintre cei mai importanți finanțatori ai acestei formațiuni politice vreme de peste zece ani.

Clubul din Moldova își mută cumetriile la Constanța

Cumetriile prezentate, poate aparent banale, ne aruncă tocmai la Constanța, acolo unde interesele grupului din Moldova au intersectat destinele a doi tineri absolvenți de marină, Radu Ștefan Mazăre și Gabriel Valentin Comănescu.

Socrul mic Andrei Șerban s-a ales cu porecla de “Mazăre de Moldova” după ce, la fel ca fostul primar al Constanței s-a implicat în retrocedări, dar nu de plaje sau parcuri ci de păduri (Dosarul Romsilva-Bacău-Hrebenciuc).

Deloc întâmplător, acest club select din Moldova l-a numit la conducerea GMS pe unul de-al lor, Vasilică Cameliu Babinciuc, născut în 1968 în satul Strunga, la 78km distanță de comuna Scânteia, județul Iași, acolo unde cu opt ani mai devreme se născuse Iacobov.

Cameliu V. Babinciuc și Radu Mazăre
Cameliu V. Babinciuc și Radu Mazăre

După ce Mazăre a ajuns primar, din dispoziția lui Iacobov în centrul stațiunii Mamaia a fost ridicat Hotel Scandinavia, de cinci stele, pe care-l putem admira și azi pe malul lacului Siutghiol. Investiția s-a derulat prin Tour Scandinavia SA, societatea la care RAFO deținea 78%.

Astfel, Cameliu, alintat de prieteni “Cami”, avea să-i devină asociat și om de încredere patronului RAFO Onești în mai toate afacerile derulate pe litoral, de la transport public, turism și presă, și până la duty-free-urile de la Histria.

După rețeta prezentată, consacrată în Moldova, și la Constanța cumetriile s-au ținut lanț. Sergiu Babinciuc, fiul lui Cami a fost botezat de Miron Mitrea, atunci ministrul PSD al transporturilor în funcție.

Mai departe, Babinciuc senior l-a cununat pe Cristinel Dragomir, devenit șef peste Administrația Piețelor și Târgurilor din Constanța sub administrația Mazăre,  iar ulterior mâna dreaptă a lui Nicușor Constantinescu la Consiliul Județean Constanța din poziția de vicepreședinte.

În 2000, zarurile au căzut pe Radu Mazăre

Privatizarea transportului public din Constanța către GMS, investițiile moldovenilor în turism sau concesionarea publicității stradale, sunt afaceri antamate cu mult înainte ca Radu Mazăre să ajungă la conducerea orașului, pe vremea fostului primar Gheorghe Mihăeși.

În anii aceia, casa bătrânească a fostului primar Mihăieși s-a transformat într-o frumoasă vilă, în fața căreia stau aliniați și azi bolizii de lux ai familei. De altfel, strada Călărași pe care se află imobilul cu pricina a fost și prima arteră reabilitată din Constanța în 1997, după ce Mihăieși s-a instalat în funcție. Acesta era omul Partidului Democrat, condus de Roman și Băsescu.

De partea cealaltă, tânărul Mazăre, absolvent de marină, cu doi ani mai mic în promoție față de Gabriel Comănescu, devenise patronul Telegraf-TV Neptun, cel mai puternic trust local de presă din Constanța.

Și așa cum ne amintim, Mazăre a debutat în politica mare în Partidul Democrat, alături de Roman și Băsescu, dar în scurt timp a fost “cârmit” spre Palatul Cotroceni, condus la acel moment de Ion Iliescu.

Aflat în 1996 pe final de mandat, fostul președinte i-a grațiat cele șapte luni de închisoare cu executare, pedeapsă primită de Radu Mazăre pe 17 mai 1995 în procesul de calomnie intentat de jurista Revi Moga, în urma unui articol publicat în Telegraf.

Așa s-a convertit Mazăre din om de treapta, în lider local de stânga.

În aceeași perioadă, când grupul din Moldova își extindea operațiunile din domeniul petrolier, Gabriel Comănescu privatiza una după alta fostele întreprinderi de foraj ale statului. Oneștiul trebuia legat de Constanța politic și administrativ, nu doar prin conducte și cale ferată, situație în care Cotroceniul, ajutat de grupul de interese al moldovenilor, a decis să-l facă primar pe tânărul ziarist.

Așa a ajuns Radu Mazăre în anul 2000 “candidat independent” pentru primăria Constanța cu suportul PSD. A fost nășit de caracatița petroliștilor din Moldova noastră și de peste Prut, aceleași personaje legate prin relații de familie cu Anatolie Stati, omul pentru care lucrase și Comănescu la “reabilitarea de puțuri în Turkmenistan” și ca “vicepreședinte al ASCOM.”

Anatolie Stati - sursa: Mold-Street
Anatolie Stati - sursa: Mold-Street

Mazăre și foștii săi colegi Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu s-au instalat la cârma administrativă a Constanței, perioadă în care, fostul lor coleg Gabriel Comănescu devenea cel mai bogat om al județului și mare investitor în gazele din Marea Neagră.

Ani de zile, cele două tabere au funcționat perfect împreună. Gabriel Comănescu și tripleta de aur a Constanței au avut chiar afaceri în asociere și au organizat evenimente nautice, sponsorizate generos din bani publici.

Averea lui Gabriel Comănescu a crescut direct proporțional cu cea a tripletei, și tot ce-a vrut mogulul s-a realizat: parcarea din fața hotelului Vega, Casa cu Lei, spații comerciale, terenuri și tot ce și-a dorit.

A venit însă și ziua în care, Gabriel Comănescu a simțit "gustul sângelui pe astfalt" atunci când imperiul celor trei începuse să se clatine. A înțeles probabil că este momentul să acționeze, pentru a nu rata șansa de a rămâne singur la  conducerea orașului. 

Așa se face că, ani mai târziu, în 2014, atunci când structura grupului Mazăre se șubrezise vizibil, ca prin minune și-a făcut aparția Gabriel Comănescu însușindu-și peste noapte rolul de apărător al intereselor “operatorilor portuari” în relație cu statul român și autoritățile locale din Constanța.

Comănescu a jucat rolul de principal opozant al tripletei, uitând ca prin minune de anii în care a profitat din plin de relațiile cu gașca Mazăre. A murit regele, trăiască regele!

Surprins de extragerea intempestivă din Primărie a primarului Radu Mazăre, în 2015, stăpânul gazului n-a reușit să identifice suficient de repede un candidat capabil să învingă amintirea încă iubitului primar al Constanței. Pentru că Mazăre, așa corupt cum a fost, a știut să-și câștige suportul constănțenilor. Din acest motiv nimeni nu l-a putut învinge pe Mazăre în alegeri, soluția mascaților fiind singurul antidot. 

Lansat mult prea din scurt, Vergil Chițac a ratat câștigarea alegerilor locale din 2016, în ciuda mediatizării masive, prin spectacole și campanii agresive. A câștigat însă urmașul lui Mazăre, Decebal Făgădău.

Dar ulterior, timp de patru ani, mogulul Comănescu a găsit regazul necesar pentru a calibra o întreagă campanie civică împotriva primarului în funcție. Și astfel, administrația Făgădău s-a trezit cu diverse proiecte blocate în instanță (după modelul Nicușor Dan),  cu mai toate bâlbele administrative mediatizate (și au fost destule), iar din spate lovea și valul de imagine negativă produs de Liviu Dragnea. Într-un final, în toama lui 2020, Vergil Chițac a reușit cu greu să-l învingă pe Decebal Făgădău. 

Ironic pentru constănțeni, Vergil Chițac le-a fost profesor lui Mazăre, Strutinsky, Nicușor și Comănescu la Academia Navală Constanța, iar după 30 de ani profesorul și-a înlocuit foștii studenți la conducerea orașului, susținut cu bani tot din petrol.

Este momentul lui Comănescu

Am ajuns astfel să înlocuim trei moguli cu unul singur. În doar opt luni de la câștigarea Primăriei, manevrele mogulului creionează deja un personaj care reușește de unul singur mult peste ce-au reușit cei trei corupți ai orașului, timp de 20 de ani. Să nu uităm că doar din PNRR, Comănescu împușcă 600 de milioane de euro dintr-un foc. 

Gabriel Valentin Comănescu
Gabriel Valentin Comănescu

Apoi, avem mari șanse ca în viitor să ne achităm facturile pentru apa caldă la CET-urile pe care le va administra Comănescu, prin firma GSP Power. Vom cotiza fără drept de apel la bunăstarea stăpânului, la fel cum am cotizat și prentru propășirea fostei triplete de aur. E normal?

Televiziunea lui Mazăre a dispărut, fiind înlocuită de televiziunea mogulului. În același timp, Vergil Chițac are grijă ca oamenii fostului primar să nu primească autorizații pentru diverse lucrări, dar aflăm în schimb că firmele lui Comănescu ridică mai nou blocuri pe malul lacului Siutghiol.

Deci, ce s-a schimbat de fapt? Am înlocuit trei moguli cu unul singur, mai apucător și mai talentat.