Garda de Mediu Constanța: "Nu au fost emise buletinele de analiză" privind calitatea aerului

În data de 02.07.2021, în jurul orelor 12:15 la Rafinăria Petromidia, Năvodari, s-a produs o explozie urmată de incendiu la Instalația de Hidrofinare Petrol-Motorină. Timp de trei ore, detașamentele ISU Dobrogea s-au luptat cu flăcările și cu fumul gros degejat, incendiul fiind lichidat la orele 15:15. În paralele rafinăria a intrat în procedură de oprire controlată.

Conform datelor de ultim moment transmise de Garda de Mediu Constanța "cauzele producerii incidentului nu sunt cunoscute" find indicată o "posibilă defecțiune la elemente din instalație."

La orele 16:15, Garda de Mediu Constanța a transmis un comunicat prin care precizează că buletinele de analiză privind calitatea aerului a fost realizate de laboratorul Administrației Port Constanța (CN APM) doar că "până la această oră nu au fost emise."

Cu alte cuvinte nu știm cum a fost calitatea aerului în Năvodari sau în stațiunea Mamaia, deoarece laboratorul cu pricina n-a transmis încă buletinele, din motive necunoscute. 

"Instalația face parte din obiectivul SEVESO, încadrată în categoria amplasamentele de nivel superior, conform prevederilor Legii nr. 59/2016.

Cauzele producerii incidentului nu sunt cunoscute, posibilă defecțiune la elemente din instalație.

La locul producerii incidentului a fost degajat fum negru, direcția de propagare inițială fiind spre lacul Corbu.

Conform informațiilor transmise de către laboratorul APM Constanța, stațiile fixe de monitorizare a calității aerului amplasate în localitatea Năvodari au înregistrat valori crescute fără a se atinge valorile limita (pentru evacuare populație).

APM Constanța a prelevat probe COV la limita instalației și la limita amplasamentului rafinariei. Pana la aceasta ora nu au fost emise buletinele de analiza" precizează Garda de Mediu în comunicatul citat.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA)
Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA)

Cu ajutorul aplicației CalitateAer.Ro am putut observa totuși cum valorile emisiilor de Oxizi de Azot în atmosferă au fost de trei ori mai mari față de ziua precedentă, de 167.31 µg/m3 (milioane de grame per metru cub de aer) față de 68,7 µg/m3.

CalitateAer.Ro face parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Oxizii de Azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte. Oxidul de Azot este un gaz incolor, foarte toxic, otrăvitor, oxidant, cu un miros uşor iritant.