Sindicatul ARSVOM: "Dosarul de la DNA folosit ca pretext pentru desființarea ARSVOM"

Aflat azi la Timișoara, ministrul transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) va fi desființată.

Drulă a mai afirmat că intenționează să transfere această activitate către Ministerul de Interne, mai exact în subordinea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Redacția noastră l-a contactat în această după-amiază pe liderul de sindicat al ARSVOM, Robert Robescu, care ne-a declarat că sindicatul se opune desființării agenției și că anunțul ministrului Drulă ascunde de fapt interese politice și financiare. Vă prezentăm în continuare dialogul pe care l-am purtat cu domnul Robert Robescu.

“Clasa politică își dispută de mult această agenție, respectiv domnul Raed Arafat, și alții din alte părți. Această agenție este unicat în România. Noi acționăm și-n apele bulgărești. Navele militare rămân la frontieră. Deci această entitate funcționează bine ca entitate civilă. Noi suntem toți policalificați, chiar dacă uneori mai visez și morții seara."

Liderul de sindicat consideră că dosarul recent deschis la DNA este folosit ca pretext pentru desființarea ARSVOM

"Sunt vicepreședintele sindicatului de ani buni și am participat ca expert pe partea de căutare-salvare scafandri și salt din elicopter, am participat în 2019 la IGSU să vedem cum putem colabora.

Ne-au arătat niște drone și ne-a spus generalul Paul Iamadi că ei au niște fonduri europene pentru niște nave de salvare de 80 de metri, și să nu cerem și noi astfel de nave ca să nu le stricăm lor combinațiile.

Cei de la ministerul de interne nu fac față pe mare. Noi am propus să facem antrenamente comune. Ei se pricep la incendii, iar noi pe partea noastră. Și toți suntem plătiți de stat, din același buget.

Iar pe de altă parte statul român n-a fost în stare să-mi plătească cele 33 de salturi din elicopter. N-au găsit bani. Au zis că nu! România are doar patru oameni la nivel național atestați internațional pentru căutare și salt din elicopter.

Decizia asta cu desființarea a fost luată peste noapte, fără să fie chemat sindicatul reprezentativ. Să ne spună ce se întâmplă cu 170 de oameni? E posibil ca această desființare să fie făcută tocmai pentru a se pierde urma banilor. Să se verifice achizițiile pe zece ani în urmă."

Liderul de sindicat ARSVOM spune că vor urma acțiuni din partea angajaților. 

"Mâine vom face un comunicat de presă și o ședință în fața unității, pentru că nu noi angajații numim directorul general. Este numit prin ordin de ministru direct, nici măcar de consiliul de administrație.

Mâine o să facem și două mailuri, către premierul Cîțu și ministrul transporturilor, Drulă.

Noi facem parte din Federaţia Sindicatelor Trans Conex care are 27 de sindicate în subordine, de la Orșova până la Galați. Azi s-a discutat cu liderii. Discutăm cu domnul Hosu, pentru că și noi ca sindicat i-am susținut.

Există posibilitatea să suspendăm munca pentru o oră."

În legătură cu dosarul de cercetare deschis în urmă cu câteva zile de procurorii DNA Constanța, privind anumite achiziții realizate în mandatul directorului Daniel Manole, liderul de sindicat a precizat următoarele:

"Acest director a fost 19 ani la noi și a hrănit o groază de miniștri. Ca să înțelegeți, că nu a apărut de nicăieri... Iar domnul Drulă nu știu ce interese meschine are... Nu mi se pare normal să desfințeze o unitate care are un istoric de 70 de ani.

Decizia asta cu desființarea a fost luată peste noapte fără să fie chemat sindicatul reprezentativ. Să ne spună ce se întâmplă cu 170 de oameni. E posibil ca această desființare să fie făcută tocmai pentru a se pierde urma banilor. Să se verifice achizițiile pe zece ani în urmă" a precizat liderul de sindicat Robert Robescu.

Robert Robescu, lider de sindicat ARSVOM
Robert Robescu, lider de sindicat ARSVOM

Mai jos prezentăm și declarațiile ministrului transporturilor Cătălin Drulă, de azi, de la Timișoara.