Sondaj INSCOP: USR-Plus s-a prăbușit în intenția de vot. AUR urcă pe locul trei. PSD în creștere

Sondajul realizat de INSCOP Research (o companie privată de cercetări sociale și marketing înființată în 2013), care a fost dat publicității ieri, arată prăbușirea în intenția de vot a USR-PLUS, ascensiunea AUR, și faptul că PSD conduce detașat peste PNL.

Evolutia votului politic in ultimii doi ani: mai 2019 - iunie 2021.

Partidul Social Democrat (PSD) se află în topul clasamentului în ceea ce privește evoluția votului politic în ultimii doi ani, ajungând de la 25,5% (mai 2019), la 30,2% în iunie 2021.

Al doilea partid în clasament, PNL, a înregistrat o scădere de 1%, de la 27,7% în mai 2019, la 26,6% în iunie 2021. 

De asemenea, sondajul mai arată că USR-PLUS era creditat cu 16,5% în mai 2019, iar în iunie 2021 a ajuns la 13,2%, fiind în scădere cu 3.3%. 

Următorul partid din clasament este Alianța pentru Unirea Românilor, care a înregistrat o scădere din februarie 2021 (16,7%), ajungând la 13,2% în iunie 2021. Totuși, în acest moment AUR se află practic la egalitate cu USR-PLUS, cu tendință de creștere. Având în vedere valorile deosebit de veridice, cei mai mulți sociologi consideră că AUR este de fapt pe locul 3 după PNL și PSD.

Pro România, partidul condus de Victor Ponta, a avut parte de o scădere, de la 9,1% (mai 2019), la 4,3% (iunie 2021). Practic formațiunea fostului premier și-a pierdut jumătate din electorat.

Potrivit sondajului citat, ultimul partid din clasament este PMP în ceea ce privește opțiunile de vot. În mai 2019, PMP avea un scor de 3,9%, ajungând la 2,8% în iunie 2021, situație care arată că această formațiune nu poate trece pragul electoral.

INSCOP Research
INSCOP Research

„În mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit să aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute în alegeri. Situația este însă diferită, partidele, aflate la putere având o intenție de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neîncredere determinat de pandemie, până sincopele activitaâii guvernamentale”, a declarat Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, într-o postare pe pagina sa de Facebook (SURSA AICI

Datele din iunie 2021 sunt extrase din sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a, realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 -15 iunie 2021, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%.