Ministrul Energiei, Virgil Popescu: “GSP Power a fost eliminată din PNRR”

Într-un interviu publicat azi de EconoMedia.Ro, ministrul energiei Virgil Popescu anunță că toate firmele private incluse în PNRR pe ușa din dos, inclusiv GSP Power, au fost scoase din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul susține că s-a luat această decizie “ca să nu  mai existe suspiciuni” după ce ministerul s-a consultat cu reprezentanții Comisiei Europene.

“Noi am întrebat punctual dacă este vreo problemă că există proiecte în PNRR-ul românesc ale unor companii? Și mi s-a răspuns că nu este o problemă cât timp respectă regulile ajutorului de stat, care trebuie notificat, dar ar fi de preferat să existe licitații pentru proiecte competitive. Am scos toate companiile ca să nu mai existe întrebări” a explicat ministrul Virgil Popescu.

S-a ajuns la această discuție deoarece, GSP Power, companie deținută de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu, a fost inclusă în PNRR fără procedură legală.

Practic, ministrul liberal Virgil Popescu și-a luat această libertate, și printr-un abuz în serviciu fără precedent, a inclus firma lui Comănescu pe lista proiectelor finanțate din bani publici europeni: 320 Milioane de Euro pentru modernizarea CET Halânga, și 265 Milioane de Euro pentru construirea unei centrale la Constanța.

Astfel, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) au fost băgate aceste două proiecte în valoare totală de 585 milioane EUR, beneficiari fiind Romgaz, GSP Power si Siemens.

Cum s-a aflat? Ministrul Popescu n-a scos un sunet, dar cineva a alertat presa. Astfel, un document scăpat cu intenție, publicat pe 1 iunie 2021 de HotNews, demonstra că firma lui Gabriel Comănescu urmează să participe alături de Romgaz și Siemens, la construirea celor două complexe energetice.

Evident că abuzul se vede de la o poștă. Nu există mecanismul legal prin care Romgaz să-și fi selectat partenerii privați. Discutăm de hoție la nivel guvernamental.

Încercând să explice aceste ilegalități, și mai exact, cum a ajuns firma lui Comănescu în PNRR pe ușa din dos, pe 14 iunie, ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat la un post de televiziune că:

„Romgaz a venit cu acest concept de oraș verde, în asociere cu un privat, într-un parteneriat public-privat”

Ce nu știa ministrul este că, potrivit OUG nr. 39/2018, orice Parteneriatul Public Privat implică în mod obligatoriu organizarea unei proceduri de atribuire în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016, ale Legii nr. 99/2016 sau ale Legii nr. 100/2016.

Cu alte cuvinte, ca să-l branșeze pe Gabriel Comănescu la banul public, ministrul Virgil Popescu s-a șters cu legea pe picioare.

Și cine propune proiecte de orașe verzi? Comănescu, marele prestator de servicii de foraj și parte interesată în extragerea gazului din Marea Neagră.