Demolarea Casei cu Iederă a scos la lumină zidul de vest al cetății Tomis

Arheologii constănțeni au prezentat imagini uluitoare cu zidul de apărare al Tomisului, scos la iveală în urma săpăturilor generate de demolarea casei situate la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu, cunoscută de constănțeni drept ”Casa cu Iederă”.

”Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest, în apropiere de Teatrul Fantasio. Deși păstrat doar la nivelul fundațiilor și serios afectat de subsolul vechii ”case cu iederă”, se observă două faze de construcție, cea inițială fiind prevăzută cu contraforți la interior. În faza a doua - aproape cert datată în perioada lui Constantin cel Mare - se completează golurile dintre contraforți.

Putem arunca la coș vechile ipoteze, avem o certitudine - extensia din sectorul de Vest este mai timpurie decât s-a crezut, foarte probabil executată în același moment cu sectorul vizibil din Parcul Arheologic (probabil în ultimele decenii ale secolului al III-lea)”, au explicat arheologii constănțeni despre vestigiile descoperite în zona centrală.