România liberală, datoare și vândută

De câteva luni bune, până și cel mai neexperimentat observator al vieții politice autohtone a putut observa că pe lângă România reală, cea plină de probleme, a mai apărut o Românie: cea de pe pagina de pe facebook a premierului Florin Cîțu, o țară în care economia crește precum Făt Frumos, buzunarele românilor stau să crape sub povara teancurilor de bani iar toate drumurile sunt inundate de lapte și miere. În această Românie de poveste, domnul prim-ministru, alături de colegii domniei sale de partid și de Guvern, ne prezintă într-un extaz de tip “high” estimarea Uniunii Europene cu privire la creșterea economică pentru anul 2021, 7,1%, fără a face însă vreo referire la deficitul comercial și la cel bugetar din PIB, ambele cu prognoze mai mari decât miraculoasa redresare a economiei. Până la urmă, dacă tot fumăm cifre, nu este prea indicat să le amestecăm cu realitatea, pentru că se lasă cu amețeli și dureri de cap.

Din păcate pentru noi, cei care nu trăim în România de pe facebook-ul domnului Cîțu, adevărata “realizare” a cabinetului pe care îl conduce de la finele anului 2020 și care amanetează viitorul nepoților noștri este datoria publică, a cărei valoare a atins maximul istoric de 50% din Produsul Intern Brut.

Adică, suveranitatea și independența economică a României tocmai ce s-a redus la jumătate. Dacă vom corobora acest fapt cu insistența Guvernului Cîțu de a tranzacționa la bursă acțiunile deținute de statul român la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile de credit, rezultă că așa-zisa Românie liberală este, de fapt, România datoare și vândută.

Sigur, apărătorii “sanctificabilului” Câțu vor sări să explice că țara noastră nu este pe primul loc la capitolul datorie publică raportată la PIB, că alte state au un grad muuult mai mare de îndatorare, că suntem sub plafonul de 60% prevăzut în Tratatul de la Maastricht sau că nu este greșit să te împrumuți.

Au dreptate în toate cazurile.

Doar că guvernanții liberali nu pricep că România trebuie să se compare în primul rând cu România, iar ei trebuie să pună în balanță ce și cât puneai pe masă în urmă cu un an sau doi, cu ce și cât pui astăzi, că trebuie să arate unde s-au dus banii din împrumuturile externe și ce obiective de investiții naționale s-au realizat în ultimii ani de creștere economică spectaculoasă și guvernare liberală, dar mai ales ce fac pentru ca gradul de îndatorare să nu mai crească.

Degeaba arăți cu degetul către alte state membre UE cu nivel al datoriei publice mai mare decât România, dacă nu ești în stare să arăți cu degetul spre 10 mari obiective naționale de investiții dacă nu finalizate, barem începute de tine. Apoi, degeaba arăți cu degetul către creșterea economică de pe hârtie, cât timp nu arăți și ce poți cumpăra astăzi cu 100 de lei.

În luna septembrie a anului 2020, un studiu realizat de Fundația Academică Friedrich-Ebert Stiftung reliefa că valoarea lunară a coșului minim de consum pentru ca o familie de doi adulți și doi copii să trăiască decent era de 7.278 lei.

Astăzi, salariul minim pe economie este 1.386 lei net iar salariul mediu net pe economie aferent lunilor aprilie și mai a fost de 3.561 lei, respectiv 3.492 lei.

Dacă adunăm două salarii medii pe economie calculate pentru luna aprilie sau luna mai a anului 2021 observăm că suma rezultată este mai mică decât coșul minim de consum calculat pentru luna septembrie a anului 2020. Deci, cu banii câștigați în lunile aprilie sau mai ale anului 2021 nu puteai sa trăiești în luna septembrie a anului 2020 fără să strângi cureaua. Mai clar, cu banii de azi nu puteai să trăiești în luna septembrie a anului 2020, iar în condițiile în care prețurile au tot crescut nici vorbă să poți trăi astăzi de la o lună la alta numai din două salarii medii nete.

Despre salariul minim nu are sens să discutăm, un cuplu cu doi copii care câștigă două salarii minime pe economie, adică 2.772 lei, face literalmente foamea.

Acum, se ridică o întrebare: oare guvernanții au acces doar la pagina de facebook a domnului Cîțu, nu și la aceste cifre?

Ba da, au acces peste tot, doar că fie nu îi doare nici măcar în cur de ce se întâmplă cu românul de rând, fie sunt pur și simplu decuplați de la realități. În plus, mulți dintre ei nu au avut sau nu au grija financiară a zilei de mâine. Deci, dacă ei nu simt grija, înseamnă că aceasta pur și simplu nu există. Dacă ei își pot umple masa oricând, inclusiv pe cea de la restaurant, o poate face orice român.

Ei bine, oamenii aceștia vor înțelege ce se întâmplă în România reală atunci când vor avea 0 lei în conturi și vor trăi ca orice familie din maximum două salarii medii nete. Numai așa vor înțelege că 7,1% creștere economică pe hârtie nu este sinonimă cu creșterea economică din farfurie.

Până atunci însă, o fi România lui Cîțu liberală, dar este și amanetată.

Big time, for a long time.